Ev ödevi öğrencinin fazla mesaisi mi bir tekrar yöntemi mi?
Bazı aileler çocuklarının okuldan sonra ev ödevlerine boğulmasından şikayetçi. Kimi öğretmenler ödev vermediklerinde öğrencinin tekrar yapmadığını söylüyor. Nasıl bir denge olmalı?
Okulların açılmasıyla birlikte bazı veliler çocuklarının akşam uzun saatler ev ödevleri ile uğraşmasından şikayetçi. Sosyal medyada bazı öğretmenler ise ev ödevi vermedikleri zaman öğrencilerin yeterli kadar tekrar yapmadığını belirtiyor. Bir öğretmen, “3 haftadır ödev vermedim deneyimlemek için öğrenciler ödev yoksa tekrar yapmıyor” değerlendirmesinde bulunuyor.
Konuştuğumuz bir veli geçen sene velilerin okula yaptığı telkinler sonucu bu yıl ev ödevinin çok az verildiğini söylüyor.
Bir başka veli ise Twitter’dan Milli Eğitim Bakanlığı’na seslenerek “Öğretmenlerin görevi çocuklara her gün 7-8 sayfa ödev vermek midir? Yoksa sınıfta dersteyken öğretmek midir? Ayrıca ödevler hiçbir zaman tek başına yapılamıyor, demek ki hızlı giden müfredat işe yaramıyor. Veliler ödev yapmak zorunda değil ki!” diyerek çocuğunun ödevini yapmaktan şikayetçi.
"ADAPTASYON SÜRESİ GEREKİYOR"
Çok fazla ödevin verilmesinin çocukları okuldan soğumalarına neden olabileceğini anlatan Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, "1.5 yıllık zaman dilimi öğrencilerin bilişsel süreçlerini bile olumsuz etkileyen bir zaman dilimi oldu." ifadelerini kullandı.
"Öğrencilerin bilişsel olarak kaybettikleri motivasyonu tekrar sağlayabilmeleri için birazcık adaptasyon süresi gerekiyordu" diyen Ünsal, ödevlerin daha yapılabilir ve daha az bir şekilde öğrenciye sunulması gerektiğini anlatıyor.
Ünsal, "Sanki okullar 1.5 yıldır hiç kapanmamış, Mart 2019'da kaldığı yerden devam ediyormuş gibi başlatılması, öğrenci sayılarında, müfredatta, ders sayılarında ve sürelerinde değişiklik yapmadan devam etmek çok sağlıklı değil." şeklinde konuştu.
"ÖĞRENCİYE ÖDEV YÜKÜ BİNİYOR"
Ünsal ödevleri sınıfta çocukların yapmasının sağlanması gerektiğini düşünüyor. Eğitim uzmanı, "Kitaptan şu sayfadan başla şu sayfaya kadar yap diyorlar. Bu tip bir ödev yapmak yerine daha çok çocuğun zihinsel aktivitelerini geliştirecek, analitik düşünme becerilerini geliştirecek bir takım ödevler verilebilir'' dedi.
Çocuğa uzun zaman kaybettirecek salt yazma gibi bir takım faaliyetler gerçekleştirecek ödevler verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Ünsal, "Bir lise öğretmeni açısından çok uzun bir ödevmiş gibi düşünülemeyebilir ama diğer branşları da kattığımızda öğrencinin üzerine büyük bir ödev yükü biniyor." değerlendirmesinde bulundu.
Öğretmenlerin görevi çocuklara her gün 7-8 sayfa ödev vermek midir? Yoksa sınıfta dersteyken öğretmek midir? Ayrıca ödevler hiçbir zaman tek başına yapılamıyor, demek ki hızlı giden müfredat işe yaramıyor. Veliler ödev yapmak zorunda değil ki! #ilkokul #eğitim @tcmeb
— kedilog (@_cigdemdk_) September 27, 2021
"NİTELİĞİ TARTIŞILIR"
Ünsal'a göre ödevlerin niteliği tartışma konusu. " 'Kitapta şunları işledik geriye kalanı da siz evde ödev olarak tamamlayın' şeklinde verilen ödevin öğrencinin zihni aktivitesini geliştirecek bir ödevlendirme olmayacağı kanaatindeyim" diyor.
Ünsal akşam ödev yapmakla çok zaman harcayan çocukların ertesi gün okulda yorgun olduğunu düşünüyor.
"AŞAMALI OLMALI"
Pedagog Dr. Melda Alantar'a göre öğrencilere ödev verirken yaşlarına ve sınıflarına göre ilerlemek gerekiyor. Alantar özellikle pandemi sonrasında çocukların okula adapte olduğunu bu sebepten fazla ödev vermemek gerektiğini vurguluyor.
"OKULDAN SOĞUTUR"
Pandemi sonrası okula alışma ve uyum sürecini göz önüne bulundurulması gerektiğini belirten Alantar, "Çok fazla ödev verilmesi çocukları okuldan soğutabilir" diyor ve çocukların öğrenmeye karşı ilgisinin canlı tutulması gerektiğini söylüyor.
Daha önceki yıllarda da çocukların ev ödevi konusu gündeme gelmişti. Dönemin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Haziran 2018'de yaptığı açıklamada ev ödevi vermenin yasaklandığını duyurmuştu. Yılmaz şu sözleri söylemişti:
Öğrencilerimizin dikkatlerini daha çok derse yoğunlaştırmalarını, konuyu derste öğrenmelerini istiyoruz. İnanıyoruz ki çocuklarımız da okulda, sınıfta öğrendiklerini eve gittiklerinde tekrarlayacaklar, öğrendiklerini daha da pekiştireceklerdir.