Brezilya'da hükümet 'Çocuk yapmayın' diyor! Yürek burkan tablo...

Brezilya koronavirüs
Brezilya'da hükümet 'Çocuk yapmayın' diyor! Yürek burkan tablo...

Brezilya'da yaşamını yitiren hamilelerin, bebeklerin ve yeni doğum yapmış annelerin sayısı artıyor. Öyle ki hükümet çiftlere pandemi sonuna kadar çocuk yapmamalarını önerdi. Yürek burkan hikayelerle ülkedeki acı tablo gün yüzüne çıkıyor...

Brezilya, koronavirüs ile mücadelede zor günler geçiriyor. Toplamda 16.2 milyon vakanın görüldüğü ülkede can kayıpları ise 454 bini aştı. Son bir haftada, günde ortalama bin 823 kişi yaşamını yitirdi.

Bu acı tablo, sadece sayılardan ibaret değil. Başlı başına sayıların kendisi bile tüyler ürpertici durumu gözler önüne sererken insan hikayeleri salgının ve alınan, alınamayan her kararın yıkıcı etkisini gün yüzüne çıkarıyor.

NEFES ALAMAZ HALE GELİNCE

Özel bir şirkette reklam müdürü olarak çalışan Taissa Souza'nın hikayesi de bu yürek dağlayan öykülerden... Nisan ayında ikinci çocuğunu dünyaya getirmeye hazırlanan 30 yaşındaki genç kadın, şubat ayında koronavirüse yakalandı. Durumu hızla ağırlaşan Souza nefes alamaz hale gelince, doktorlar enfeksiyonun yayıldığı akciğerlerine baskı yapan bebeği, sezeryan ile prematüre bir şekilde dünyaya getirme kararı aldı.

Brezilya'da hükümet 'Çocuk yapmayın' diyor! Yürek burkan tablo... - Resim : 1

Virüse yakalanmadan önce gayet sağlıklı bir genç olan Taissa Souza, doğumdan üç hafta sonra hayatını kaybetti. Yeni doğan oğlunu, enfekte etme riski nedeniyle kucağına alamadı, 4 yaşındaki diğer oğluna da veda edemedi...

Taissa'nın polis memuru eşi Victor Silva, “Çok gençti, aklım almıyor” diyor: “Şimdi oğullarım anne sevgisinden ve şefkatinden mahrum büyümek zorunda...”

Maalesef Brezilya'da Taissa, ender bir örnek değil. Ülkede her ay 100'ün üzerinde hamile kadın Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu sayı yine pandeminin mevcut olduğu geçen yılın neredeyse iki katı. Uzmanlar Brezilya varyantının yıkıcı etkisini işaret ediyor. Ülkede en riskli grupta şu an hamileler yer almakta. Brezilya'da sağlık bakanlığı, pandemi sürecinde çiftleri çocuk yapma planlarını ertelemeleri yönünde uyardı.

800 ANNE, 579 BEBEK...

Ülkede toplamda 800'ün üzerinde hamile ve yeni doğum yapmış kadın salgının başından bu yana yaşamını yitirdi. Bir yaş altı en az 579 bebek de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Bir kıyaslama yapmak gerekirse ABD'de bu sayı 74 olarak kayıtlara geçti. ABD'de vaka sayısı Brezilya'nın neredeyse iki katı, vefat sayısı ise yaklaşık 150 bin daha fazla...

Pan-Amerikan Sağlık Örgütü'nün (PAHO) 24 ülkeden topladığı verilere dayanarak paylaştığı rapora göre Amerika kıtasının tamamında bini aşkın hamile kadın, Covid-19 ve Covid-19 kaynaklı komplikasyonlar nedeniyle yaşamını yitirdi.

Brezilya'da hükümet 'Çocuk yapmayın' diyor! Yürek burkan tablo... - Resim : 2

Raporda, Brezilya'daki hamile kadınların bölgedeki diğer ülkelere kıyasla çok daha büyük can kaybı riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. PAHO Direktörü Carissa F. Etienne, basın açıklamasında 20 yılı aşkın süredir bölgedeki anne-bebek ölüm oranlarını düşürmek için verilen emeklerin uçup gidebileceğinin altını çizdi.

'GERÇEK SAYILAR FARKLI'

Aynı zamanda Brezilya'da tanımlanmamış bulaşıcı hastalık ölümleri de dikkate alındığında anne ve bebek ölümlerinin resmi sayıların çok üzerinde olabileceği de düşünülüyor. Epidemiyolojist Fatima Marinho, bin 600 bebek ve bin 300 hamile ve yeni doğum yapmış kadının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmiş olabileceğini savunuyor.

Yakın zaman önce 17 günlük torununu kaybeden Francisca Rosangela “Çok acı verici. Nasıl oldu, hastalığa nasıl yakalandı bilmiyoruz. Onu ve annesini korumak için her şeyi yapıyorduk” diyor.

Doktorlar için ise karar vermeleri gereken an, yüreklerini en çok dağlayan an oluyor. Vitoria'daki Dr. Jayme Santos Neves Hastanesi'nin yüksek riskli doğum ünitesinin koordinatörü Rosangela Maldonado şöyle anlatıyor:

“Bebeği çok erken aldığınızda, ana rahmi dışında hayatını kaybedebilir, çok geç alırsanız da oksijen eksikliğinden anne karnında can verebilir.”

Çiçeği burnunda annelerden Barbara Cesar ise şanslı olanlardan... İkiz kızlarına hamileliği sırasında virüse yakalanan 26 yaşındaki genç kadını entübe etmek durumunda kalan doktorlar, bu noktada bebekleri de prematüre olarak dünyaya getirmek zorunda kaldı.

Bebeklerini ancak üç hafta sonra ventilatörden çıktıktan sonra ilk kez görebilen Barbara Cesar “Hemşire, dua edip etmediğimi sordu ve daha çok dua etmemi istedi” diyor. Pek çok yeni doğan bebek de ilk olarak entübasyonla tanışıp yaşam mücadelesi veriyor... 

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Haberdeki bilgilerin önemli bir kısmı Wall Street Journal'da Luciana Magalhaes ve Samantha Pearson imzasıyla yayımlanan 'Brezilya'da Covid-19, yüzlerce bebeği ve hamile kadını öldürüyor' (Covid-19 Is Killing Hundreds of Pregnant Women and Babies in Brazil) adlı makaleden derlenmiştir.

Ek kaynaklar: Worldometers, CDC, Reuters

Kaynak: Web Özel

Brezilya bebek corona koronavirüs