Birol Akgün'den Yunus Emre Vakfı iddialarına ilişkin açıklama

Haber Merkezi
Azerbaycan Gündem haberleri
Birol Akgün'den Yunus Emre Vakfı iddialarına ilişkin açıklama

Bakü Büyükelçisi olarak atanan Birol Akgün yolsuzluk iddialarıyla soruşturma başlatılan Yunus Emre Vakfı'nın yöneticisi olduğu iddiaları hakkında açıklama yaptı.

Birol Akgün, yolsuzluk iddialarıyla anılan Yunus Emre Vakfı’nın yöneticisi olduğuna dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Akgün şu ifadeleri kullandı:

"11 Ocak 2024 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararı ile Azerbaycan Cumhuriyeti nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak atanmam üzerine, bazı basın yayın organları ve sosyal medya hesaplarında, kişilik haklarıma saldırı mahiyetinde ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik asılsız bilgilere yer verilmiştir.

2016 yılından bu yana Türkiye Maarif Vakfının Başkanlığını üstlenmekteyim.5653 sayılı Kanun'un amir hükmü gereğince, Yunus Emre Vakfı'nda da Maarif Vakfı adına Mütevelli Heyeti üyesi olarak görev yapmaktayım. Sözü geçen mecralarda dile getirilen iddialar, Yunus Emre Enstitüsü'nün eski yöneticileri ve çalışanlarına yönelik olup bütün bu iddialar halen devam eden resmî bir yargılama sürecinin konusunu teşkil etmektedir.

Sözü geçen iddialara yol açan meselelerle ilgili herhangi bir yetkim yahut sorumluluğum olmadığı gibi, devam eden soruşturmanın da şahsıma taalluk edebilecek hiçbir yönü bulunmamaktadır.

Kişilik haklarıma karşı gerçekleştirilen bu saldırının sorumlularıyla hukuk önünde hesaplaşacağımı, kamuoyuna saygıyla duyururum."

NE OLMUŞTU?

Yunus Emre Vakfı’ndaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturma başlatılmıştı. İlk belirlemelere göre, vakıftaki Bazı şüphelilerin 6 paravan şirket kurduğu ve hizmet veya mal alınmış gibi bu şirketlerden naylon faturalar kestiği ortaya çıkmıştı. Vakıfla ilgili yolsuzluğun 300 milyon TL'nin üzerinde olduğu iddia edilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca sürdürülen soruşturma kapsamında aralarında vakıf yöneticilerinin de bulunduğu 8 şüpheli “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından tutuklanırken, 3 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Vakfın yolsuzluk iddialarıyla gündeme geldiği dönemde başkanlığını Şeref Ateş yürütüyordu. İddialar sonrasında Ateş, başkanlık görevinden alınmıştı.