Bir öğrenci grubu: Durumu belirsizler

Bir öğrenci grubu: Durumu belirsizler

Bazı özel yurtların pandemi sebebiyle kapanması, yüz yüze eğitim yapan öğrencilerin büyük kentlere okullarına dönmesi ve kiralık ev fiyatlarındaki artış öğrencilerin barınma sorununu gündeme getirdi. Okulları açılmasına rağmen bazı öğrencilerin durumu hala belirsiz.

İstanbul’da 1 milyon 288 bin üniversite öğrencisi var. Haliyle geçen yıl pandemi dolayısıyla eğitim yüz yüze değildi, okulu yeni kazananlar ve geçen sene uzaktan eğitim görenler kente gelince üstüne İstanbul’da kiralık ev bulmanın da ekonomik şartlarla zor hale gelmesiyle öğrencilerin barınması zorlaştı.

Daha önce hazırladığımız bir haberde bir öğrenci olarak İstanbul sokaklarını dolaşmış ve ev bulmanın ne kadar zor olduğuna tanıklık etmiştik.

Bu sene yurt kapasitesinden ziyade sorunun daha büyük hissedilmesinin temel sebebi pandemiden dolayı biriken talep ve kiralık ev fiyatlarının durumu olduğunu söyleyenler de var. Ayrıca pandemi dolayısıyla kapanan özel yurtlar sebebiyle bir kapasitenin de zarar gördüğünü eklemek gerek.

Bir öğrenci grubu: Durumu belirsizler - Resim : 1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dünkü kabine toplantısının ardından yurt ve barınma sorunları nedeniyle parklarda sabahlayan öğrencilerle ilgili şu ifadeleri kullandı:

Bunlar aynen Gezi Parkı olayı neyse onun bir başka versiyonudur. Türkiye, bir milyonu aşkın yurt kapasitesiyle dünyanın en fazla kamu yurdu ve yatağına sahip ülkesi. İlgisi alakası olmayan kişileri güya bankların üzerine yatırarak Türkiye'de şu anda yurt yokmuş diye yalan yanlış kampanyalar sürdürülüyor.

İçişleri Bakanlığı da eylemlere katılan gençlerin büyük bir bölümünün barınma sorunu olmadığını vurguluyor.

Ege Üniversitesi Grafik-Tasarım’ı bölümünü kazanan Ş.A. devlet yurduna başvurdu ama çıkmadı. İzmir’deki kiralık ev fiyatları da o evleri tutmasına imkan vermedi. Ş.A. sosyal medyada yaşadığı sıkıntıyı dile getirdikten sonra vatandaşların kendisine yardım için ulaştığını anlatıyor:

Genelde evine davet etmek isteyen ve misafir etmek isteyenler oldu, ama ailem buna hiç sıcak bakmadı. Ben 'İhtiyacım olduğu için gidip kalabilirim' dedim. En son belediyeye başvuru yapmamı istediler. Başvurdum, iyi sonuçlanacak umuyorum.

Samsun'da oturan İlayda Kılıç ise, İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kazandı. Kılıç, "Annem, babam emekli. Ağabeyim de şehir dışında okuyor. Bu yüzden daha zor benim şehir dışında okumam" diyor.

Bir öğrenci grubu: Durumu belirsizler - Resim : 2

Okulunun kendi yurdunun dolduğunu, devlet yurdunda da sıra gelmediğini belirten Kılıç, "Okuluma yakın özel yurt baktım ama onda da fiyatlar çok yüksek. Şu an ne olacak tam olarak bilmiyorum." diye konuştu.

"MASRAFLAR ZORLUYOR"

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Muhasebe Bölümü'nü kazanan Kadir S., de mağduriyetini şöyle anlattı: "Muğla'da direkt eve çıkmak istiyordum. Ama İstanbul'daki yüksek kiraların orayı da etkileyeceğini düşündüm. O yüzden direk devlet yurduna başvurdum. Ama yerleşemedim. Mecburen eve çıkmak zorunda kaldım. Masraflar zorluyor. Özel yurtların fiyatları da o kadar çok yüksek ki, eve çıkmaktan başka çare kalmıyor."

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel