Bilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü'den dikkat çeken AVM açıklaması

koronavirüs

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Haber Global'de AVM'lerin yeniden açılacak olması ve TFF'nin 12 Haziran'da maçları başlatma kararı hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Haber Global'de AVM'lerle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Özlü, "Ben zorunlu durum olmadıkça, yapay havalandırmanın olduğu mekanlara gitmemeyi tercih ederim" dedi.  

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Haber Global'de şu değerlendirmelerde bulundu: 

AVM'LERİN AÇILMASI

"Çok büyük oranda büyük bir gevşeme içermiyor getirilen değişiklikler. AVM'lerin durumunu Sağlık Bakanımız açıkladı. Zaten idari bir kapatılma kararı olmadığın söyledi. Kendileri bir karar almışlar şimdi yeniden başlama kararı alıyorlar. Eskisi gibi bir AVM hareketliliği sanıyorum olmayacak. Restoranlar, kafeler, oyun yerleri gibi yerler yine kapalı olacak. Hasta sonları sokağa çıkma yasağı olduğu için zaten o günler çalışmayacak. Eski cazibesi olmayacağını düşünüyorum. Halkımız da risklerin farkında. Zorunlu olmadıkça oraları tercih edeceklerini düşünmüyorum.

"BEN YAPAY HAVALANDIRMA OLAN MEKANLARA GİTMEMEYİ TERCİH EDERİM"

Daha çok kıyafet, ayakkabı mağazları ile sınırlı açılış olacağını ifade ettiler. Daha çok bayram alışverişi talebine karşılık açılacağına dair. Bu ihtiyaçlar illa AVM'de karşılanmak zorunda değil. Ben zorunlu bir durum olursa giderim ama zorunlu durum olmadıkça, yapay havalandırmanın olduğu mekanlara gitmemeyi tercih ederim. Bu konuda vatandaşımızın da hassasiyet göstereceğini düşünüyorum. AVM'lerdeki riski daha kolay yönetebilirsiniz. AVM'lere giriş çıkışlar kontrollü olabilir, belli sayıda kişi alınabilir. Ortak kullanım alanlarının açılmaması önemli. Bu tür tedbirler ile AVM'lerdeki riskleri kontrol etmek mümkün olabilir. AVM'ler profesyonel yönetilen yerler. İstedikleri takdirde bu tür uygulamaları yapabilirler.

AVM yönetiminin yanı sıra vatandaşlarımızın da dikkatli olmalarında yarar var. Alışveriş artık keyif alışverişi olmamalı. Minimal zamanda ihtiyaç listesi ile hemen alıp çıkması daha doğru olacaktır. Eski günlerde olduğu gibi mağazalar arasında dolaşmak iyi bir tercih olmayacaktır.

BERBER VE KUAFÖRLER

Berber, kuaför ise toplumsal bir ihtiyaç. Bayram da geliyor. İnsanlar bunu talep ediyorlar. Bunu karşılamadığınız zaman merdiven altında bu daha büyük sakıncalar doğuruyordu. Bu güvenli bir şekilde, hizmetlerin verilmesi için tedbirler alındı. Bakalım göreceğiz. Süreçte beklenmedik etki ortaya çıkarsa yeniden düzenleme yapılır. Uzun zamandır bu hizmet verilemiyordu. Mesela Bilim Kurullarında AVM'lerle ilgili çalışma olmadı ama berber ve kuaförlerle ilgili çalışma oldu. Mümkünse sakal tıraşı yapılmaması gerekiyor. En risklisi bu.

LİGLER İÇİN 12 HAZİRAN ERKEN Mİ?

Bana sorarsanız maçların hemen başlaması için gerekçe yok. Neden hemen başlanıyor anlayamıyorum. Bizim böyle bir gündemimiz olmadı. Federasyon kendisi böyle bir karar aldı. Bilim Kurulu Türkiye'yi yönetmiyor, bir yürütme kurulu değil, icra kurulu değil. Bizim böyle bir yetkimiz de yok. Her çorbaya maydanoz olacak bir kurul değiliz. Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir danışma kuruluyuz. Bu konuda bize bir şey sorulmamış ve gündeme gelmemiş.

BAYRAMDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?

Bayramda hareketliliğe izin vermenin yanlış olacağını düşünüyorum ben. Bayram Türkiye için büyük risktir. Bizim adetlerimize göre bayramda ziyaretler olur, ellerinden öper sarılır kucaklaşırız. Bunu ülke çapında düşünürseniz yaşlısı, genci birden bir patlama, bulaş zinciri oluşabilir. Tekrar başa dönebiliriz. Ben bu riskin olduğunu düşünüyorum. Bayramda sokağa çıkma yasağı olması gerektiği kanaatindeyim ama bu şu an benim kişisel görüşüm. 

AVM berber koronavirüs