Bilim kurgu filmi gibi Robot askerler savaş alanında!

ABD Askeri teknoloji Dünya haberleri drone Teknoloji Haberleri
Bilim kurgu filmi gibi Robot askerler savaş alanında!

ABD ordusu tarihte ilk kez robot askerler ve silahlı robotik araçlar gerçek askerlerle aynı müfrezede ve bir savaş tatbikatında kullandı. Sonuçlar ürpertici. Robotlar binalara girdi ve taradı, bomba attı, insanları yönetti ve düşman birlikleri etkisiz hale getirdiler.

ABD merkezli küresel savunma yayın organı Military Times'in iddiasına göre ABD Ordusu ekim ayının sonunda düzenlediği ikinci 'İnsan Makine Entegrasyon Zirvesi'nin son bölümünde gerçek zamanlı ve gerçek mühimmatın kullanıldığı geniş katılımlı bir tatbikat düzenledi. Tatbikatta robot askerler neredeyse tek kişilik ordu gibi hareket edip beklenenin çok üstünde bir performans sergilediler. ABD'nin sıhhiyeci robot asker de üretmek üzere olduğu ifade edilmekte.

Bilim kurgu filmi gibi Robot askerler savaş alanında! - Resim : 1
ABD'deki askeri tatbikatta robot askerler neredeyse tek kişilik ordu gibi hareket edip beklenenin çok üstünde bir performans sergilediler.

ROBOTLAR BİRLİKLERE KATILDI

Yayın organının “Robotlar saflarda: Ordu, robotları iki müfrezeye entegre ediyor” başlıklı haberindeki bilgilere göre ABD Ordusu, Georgia Eyaleti'ndeki Fort Moore askeri üssünde çok sayıda hafif piyade birliğinin katıldığı gerçek zamanlı ve gerçek mühimmatların kullanıldığı “tehlikeli savaş senaryosu tatbikatı” gerçekleştirdi. Tatbikatı yöneten ABD Ordusu Gelecek Komutanlığı'nın başındaki isim General James Rainey'nin yayın organına verdiği bilgilere göre tarihte ilk kez robot savaş makineleri ve robot askerler gerçek insanlardan oluşan iki hafif piyade müfrezesine eklendi ve robotların bu müfrezelere entegre olarak savaşmaları sağlandı.

TEK KİŞİLİK ORDU GİBİLER

Elde edilen bilgilere göre robot askerler ve savaşan robotlar ABD Ordusu 29. Piyade Alayı, 1. Tabur'a bağlı MCOE Deney Bölüğü olarak kodlanarak gerçek zamanlı savaş alanında “öncü birlik” ve “lider birlik” olarak görevlendirildi. Şehir savaşı olarak gerçekleştirilen tatbikatta robotlar hem diğer insanları savaş alanında yönlendirdi hem de ait oldukları müfrezelerin ilerleyebilmesi için gerek açık alanda gerekse de bina içlerinde önce savaşan birimler oldular. ABD'nin son derece gizli tuttuğu robot asker projesi kapsamındaki tatbikata ayrıca insanlar tarafından yönlendirilen robotik askeri araçlar da eşlik etti. Paylaşılan bilgilere göre 20 askerin kontrolündeki bu robotik araçlar da “savaş alanını düşman birliklerden temizledi, gerektiğinde el bombası ya da duman bombası attı gerektiğinde de diğer birliklere kalkan oldu.”

Bilim kurgu filmi gibi Robot askerler savaş alanında! - Resim : 2
ABD'nin son derece gizli tuttuğu robot asker projesi kapsamındaki tatbikata ayrıca insanlar tarafından yönlendirilen robotik askeri araçlar da eşlik etti.

BİNALARI TARADILAR

Gerçek zamanlı savaş tatbikatında robotik araçlar ayrıca düşman dronlarını etkisiz hale getirdi, düşman sinyallerini bozdu ve birliklerindeki askerlerin iletişim ağını genişletti. Araçlarda bulunan orta büyüklükteki dronlar çatılardan, küçük dronlar ise pencerelerden binalara girerek ve düşman binalarının tüm iç yapısını çıkartarak birliklerindeki askerlere yol da gösterdiler. Robot askeri köpekler ise binalara girerek kimyasal ya da biyolojik bir tehdit olup olmadığını kontrol ettiler.

SIHHİYECİ ROBOTLAR GELİYOR

Yayın organının elde ettiği bilgilere göre Kaliforniya Eyaleti'ndeki Fort Irwin askeri üssünde de eş zamanlı olarak aynı robot askerler ve araçlar bu kez mekanize bölüklerle birlikte gerçek zamanlı savaş tatbikatına katıldılar. Tatbikatta ise çok hızlı hareket eden mekanize birliklerin hareket kabiliyetine yetişemeyen robotlar bekleneni veremedi. Kaynaklar robot asker ve araçların hız, mühimmat ve enerji kaynağı gibi gereksinimlerinin geliştirilmesinin planlandığı da ifade etmekteler. ABD ordusunun ayrıca savaş alanında aynı anda dört askere müdahale edebilecek bir sıhhiyeci askeri robot yapım aşamasında olduğu belirtiliyor. Bu robotun da gerçek bir sıhhiye uzmanı ile birlikte savaş alanında askerlere yardım etmesi planlanıyor.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel