Biber gazı fırsatçılığı, satışı yasak, kullanımı tartışmalı

Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Türkiye Zam Ekonomi haberleri Kadına yönelik şiddet İstanbul Sağlık Haberleri
Biber gazı fırsatçılığı, satışı yasak, kullanımı tartışmalı

Son günlerde kadın cinayetlerinin peş peşe yaşanmasıyla birlikte biber gazı ve elektro şok cihazlarına talep arttı. Satışı yasak olan biber gazı birçok e-ticaret sitesinde pazarlanırken, fırsatçılar, 80-100 TL arasında satılan ürünlerin fiyatını 600 TL'ye yükseltti. Elektro şok cihazlarının fiyatları ise bin TL'yi geçti.

Kadınlara yönelik şiddet, taciz ve tecavüz olaylarının artması toplumda infial yaratırken, fırsatçılar da boş durmuyor. Artan şiddet sarmalına karşı kadınlar kendi güvenlik önlemlerini almaya çalışırken, biber gazı ve elektro şok cihazlarına olan ilgi de adeta patlamış durumda. Kullanımı tartışmalı, satışı yasak olan biber gazları; e-ticaret siteleri veya askeri malzeme satan yerlerde pazarlanmaya devam ediyor. Bir hafta öncesine kadar 80-100 TL arasında satılan biber gazı ürünlerinin fiyatı, Fatih'te yaşanan son katliamın ardından 600 TL'ye kadar yükselirken, elektro şok cihazlarının fiyatı da bin lirayı geçmiş durumda. Sosyal medya üzerinden duruma tepki gösteren vatandaşlar ise fırsatçılara göz açtırılmaması gerektiğinin gündeme taşıdılar.  

Biber gazı fırsatçılığı, satışı yasak, kullanımı tartışmalı - Resim : 1
Fırsatçılar, biber gazı fiyatlarını saatler içinde yükseltti.

EVDE YAPAN BİLE VAR

Öte yandan artan fiyatlar karşısında bazı vatandaşlar ise çareyi evde kendi biber gazını yapmakta buluyor. Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerde, çamaşır suyu ile kırmızı pul biberinin karıştırılarak püskürtmeli şişelere konulduğu dikkatlerden kaçmıyor. Bunun yanı sıra kadınlara özel el feneri ve ruj görünümünde olan elektro şok cihazlar da son günlerdeki şiddet haberlerinden sonra zamlanmış durumda. 250 TL'ye satılan ürünler, 500 TL'den satılırken, özellikle biber gazı stoklarının ise tükendiği belirtiliyor.

3 AYDIR ZAMN YAPMAMIŞTIK

Kadıköy'deki bir malzeme satıcısı, hafta sonundan itibaren satışların arttığını belirterek, son günlerde fiyat artışı yapma sebeplerini 3 aydır zam yapmamalarına bağladı. Beşiktaş'taki başka bir satıcı ise biber gazının saldırganı sadece uzaklaştırdığını belirterek, "Ürünü satın alan kadınlara sıktıktan sonra güvenli yere geçin diye uyarılarda bulunuyoruz. Biber gazının etkisi mesafe ve sıkılan yoğunluğa bağlı değişiyor." uyarısında bulundu.

Biber gazı fırsatçılığı, satışı yasak, kullanımı tartışmalı - Resim : 2
Ruj ve el feneri görünümündeki elektro şok cihazlarından bazıları

AVMLERE GİRİLEMİYOR

Hukukçular ise 18 yaşını doldurmuş kişilerin savunma amaçlı biber gazı taşıyabilecekleri bilgisini paylaşıyor. Bu gazın kişisel savunma dışında kullanımı ise suç teşkil ediyor. Çoğu alışveriş merkezine ise biber gazı ve elektro şok cihazlarıyla girmek yasak. Üzerinde biber gazı ve elektro şok cihazı taşıyan kadınlar ise ürün ve cihazları AVM'ye girişte  güvenliğe teslim ederken, çıkışta geri alabiliyor. 

SİLAH SAYILABİLİR

Avukat Kevser Yıldırım, biber gazı ve elektro şok cihazlarının kullanım şekli, sebep olduğu sonuçlar ve kullanım amacına göre 'silah' tanımına girebileceğini belirterek, "Saldırganın herhangi bir hastalığı varsa biber gazının öldürücü etkisi olabiliyor. Elektro şok ve biber gazının kullanılırken, saldırganın vücudunun hangi bölgesine, hangi oranda uyguladığı önemli. Çünkü olası bir suç mağdurunun dahi orantılı güç kullanarak meşru müdafaadan yararlanması söz konusu olabilir. Bu sebeple bu cihazların kullanılmasında ve bulundurulmasında gerekli hassasiyetin gösterilmesi önemli. Kişilerin bu cihazları kullanması, kendileri açısından olumsuz sonuçlara yol açabilir" şeklinde konuştu.

KULLANIMI NEDEN YASAK?

Yıldırım, biber gazı kullanımının yasak olmasını ise: "Solunum yollarında tahrişe ve sağlık sorunlarına, yaralanmalara yol açabilir. Kamusal alanlarda düzenin sağlanmasını zorlaştırabilir" sözleriyle özetledi. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel