Sinemaların açılışı ertelendi! Bilet fiyatları ne olacak? Yeni filmler hemen gelecek mi?
Sinemaların 1 Haziran'da açılmasına hızlıca karar verildi. Karar işletmelerin talebi üzerine aynı hızla geri alındı. 1 Temmuz itibarıyla salonlar açılacak. Bilet fiyatlarına zam gelir mi? Salonların hemen eski günlerine dönmesi bekleniyor mu?
1 Haziran'da Türkiye normalleşme çalışmalarına hız verdi ve birçok işletme tekrar hayata geri döndü. Sinemalar da tıpkı kafe ve restoranlar gibi açılan grupların arasında yer aldı.
Ancak çok geçmeden 1 Haziran tarihinde sektör temsilcilerinin de isteğiyle açılışları 1 Temmuz'a ertelendi. Peki herkes açılmak isterken sinemalar neden böyle bir talepte bulundu. Sektörden isimler haberglobal.com.tr'ye anlatıyor.
“HEMEN AÇILABİLECEK SEKTÖR DEĞİLİZ”
Sinema Salonları Yatırımcıları Derneği (SİSAY) Genel Sekreteri Fevzi Genç, 31 Mayıs’ta kapalıyken 1 Haziran’da hemen açıldıklarını söylüyor. Restoran ve kafeler gibi hemen açılabilecek sektörlerden olmadıklarını ifade eden Genç, “İşin doğası gereği. Sektörün başka paydaşları da var. Yapım ve gösterim olarak iki bacaktan oluşuyor” diyor.
“TÜRK SİNEMASI İÇİN KÖTÜ BİR ZAMANDA AÇILDI”
Film Danışmanı ve Sinema Yazarı Nizam Eren, yapımcı, sinema salonları ve dağıtımcıların bir arada düşünülüp karar verilmesi gerektiğini düşünüyor. Salonlar açıldığı anda giderlerinin yüksek olacağını ancak şu aşamada gelir elde etmek için film yoğunluğunun az olduğunu söyleyen Eren, “Sinemalar Türk sineması için çok kötü bir zamanda açıldı. Yeni film olması gerekiyor. Sinema salonlarının ön hazırlık yapması gerekiyor.” açıklamasında bulunuyor.
“DAHA ERKEN SÖYLENMELİYDİ”
Genel Sekreter Fevzi Genç, kararın çok aceleye geldiğini çok hassas planlamalar yapılması gerektiğini aktarıyor. Bu nedenle bakanlığa hemen başvuruda bulunduklarına değinen Genç, “Hızlı bir operasyonla 1 Temmuz’a ertelendi. Bize daha erken haber vermeleri gerekiyordu. Örneğin, 10 Mayıs’ta bize ne zaman açılacağımız söylenmeliydi ki biz de hazırlığımızı yapalım” ifadelerini kullanıyor.
“ÇAN EĞRİSİ GİBİ İLERLEYECEK”
Halkın salgın nedeniyle korkusunun da devam ettiğine değinen Nizam Eren, salonlara beş on kişinin gelmesinin çok bir anlam ifade etmeyeceği görüşünde. 1 Temmuz’da sinemaların yüzde elli kapasiteyle açılmasıyla salonların yavaş yavaş dolacağını söyleyen Genç, “Ağustos ayında yüzde yetmiş beşe çıkar okullar açıldıktan sonra da yüzde yüz kapasiteyle açılacaktır. Tıpkı çan eğrisi gibi ilerleyecektir. Normalleşme kararları da tabii ki belirleyici olacak” diyor.
KAPANMAK NEDEN ÖNEMLİYDİ?
Yüksek bütçeli filmlerin vizyona giriş zamanının önemini belirten Fevzi Genç, bu filmlerin reklam çalışmalarının en az iki haftalık bir süreç olduğunu söylüyor. Aynı zamanda kira kontratlarındaki mücbir sebep maddesinin de altını çizen Genç, “Biz hükûmet tarafından genelgeyle kapatıldığımız zaman kira sözleşmelerindeki mücbir sebep maddesini işletebiliyoruz. Bu maddenin olup olmaması 10 milyarca lira kira yükü anlamına geliyor” değerlendirmesinde bulunuyor.
“İKİ SENEDİR SIKINTIDAYIZ”
Genel Sekreter Fevzi Genç, sinema salonlarının son iki senedir sıkıntıda olduklarını salgınla birlikte şartların daha da kötüye gittiğini vurguluyor. Salgın öncesinde ‘popcorn’ krizi nedeniyle filmlerin ertelendiğini söyleyen Genç, “2020’de tam yaralarımızı saracakken salgınla karşı karşıya geldik. Tabii bu 2 senelik süreçteki kayıplara dayanamayan arkadaşlarımız oldu” diyor ve ekliyor:
“Modern sinemanın başlangıç tarihi olarak 90’lı yılların başını baz alıyoruz. 30 yıldır ilk defa sinema salonu sayısı azalacak. Her sene artardı.”
HANGİ FİLMLER VİZYONDA OLACAK?
Genç, salgın döneminde çok fazla film biriktiğini söylüyor. Özellikle ABD sinemasının bir süredir faaliyetlerine devam ettiğini vurgulayan SİSAY Genel Sekreteri Fevzi Genç, “Biz başlangıcı ABD filmleriyle yapacağız. Hızlı ve Öfkeli 9 en iddialı filmlerden biri bu yıl. Türkiye’de en çok film kışın çıkar; ABD’de tam tersidir. En yüksek sezon yaz aylarıdır” açıklamasında bulunuyor.
BİLET FİYATLARINDA ARTIŞ OLACAK MI?
Film Danışmanı ve Sinema Yazarı Nizam Eren, bilet fiyatlarında bir artış olmayacağı görüşünde. Genç, işletmelerin giderleri artmış olsa da izleyicileri tekrar salonlara çekebilmek için fiyatların artmaması gerektiğini söylüyor. Fiyat artırımının stratejik bir hata olacağının altını çizen Eren, “Sıfırdan açılan işletmeler gibi hareket etmeleri gerekiyor” diyor.
Kaynak: Web Özel