Beypazarı'nda ıspanak üretimi durdu

Beypazarı Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ateş, zehirli ıspanak tartışmalarının ardından Beypazarı'nda üretimi durdurduklarını açıkladı.

Beypazarı Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ateş, ıspanağa karışan yabancı otların birçok vatandaşı zehirlemesinin ardından Türkiye'nin en önemli ıspanak üreticisi olan Beypazarı'ndaki son durumu paylaştı. Ateş, "Türkiye'nin ıspanak ihtiyacının yüzde 15'ini karşılayan Beypazarı'nın Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ateş, "Numuneler devamlı alınıyor. Önceden de alınıyordu. Sonuçta kötü çıkarsa imha ediliyor. Böyle bir sonuç bugüne kadar hiç olmadı.

Zehirlenme olaylarının ardından tarlalara gelerek inceleme yaptık. Bir ottan bahsedilmişti. Biz de otu araştırdık. Ufak bir tarlamızda çok ufak bir alanda, 100 metrekare bir alanda rastladık. Bu kadar alandan bu kadar kişinin etkilenmesi pek düşünülecek bir şey değil. Numuneler alındı sonuçlar net olarak çıkmadı. Bu olayın olma olasılığı çok az. Bir de tabii ki bu olayın bizden sonraki bir ayağı daha var. Halden sonra satışa sunuluyor bu ürünler.

"HALDE RAF ÖMRÜNÜ UZATMAK İÇİN KİMYASAL KULLANILDIĞI DUYUMUNU ALIYORUZ"

Buradaki ilaçların hepsi Tarım Bakanlığı'ndan onaylı. Başka ilaç kullanmıyoruz. Üretim süreci de kısa olduğu için çoğu üreticimiz ilaç dahi kullanmıyor. Ama halden sonra satışa sunulduğu anda raf ömrünü artırmak için bazı kimyasalların atıldığını duyumunu alıyoruz. O ihtimal de var. Dün de ıspanaktan numune alındı. Sonuçlarda hiçbir sıkıntı yok. Gayet gönül rahatlığıyla tüketiciler tüketebilir.

"BEYPAZARI'NDA ÜRETİM NEREDEYSE DURDU, BÖYLE GİDERSE 1-2 SENEYE FİYAT 10-12 TL'YE ÇIKAR"

Beypazarı'ndan günlük yaklaşık 200 ton ıspanak Türkiye pazarına dağılıyor. Yıllık üretimimiz 40 bin ton. Bu haberler sonrası tüketici biraz ürktü galiba.Çok az üretim var. Üretimiz neredeyse bıraktı üretimi. Çiftçimiz zaten zor durumda, iyice zarar edecek. Emin olun tüketici 1-2 sene sonra çiftçi biraz daha buradan çekilirse şu anda 3-4 TL'ye yediği ıspanağı 10-12 TL'ye yemeye başlayacak. Bu da hem tüketici hem de bizler için kötü olacak" dedi.

son dakika son dakika haber