Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Jülide Ateş'in sunduğu 40 programında

Beyoğlu Jülide Ateş
Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Jülide Ateş'in sunduğu 40 programında

Haber Global ekranlarında yayınlanan Jülide Ateş'in sunduğu 40 programına katılan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Ekrem İmamoğlu ile arasında geçenleri ve kaldırılması planlanan simit tezgahlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Global ekranlarında yayınlanan Jülide Ateş'in sunduğu 40 programının bu haftaki konuğu Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız oldu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasete girmenizde ne kadar etkili oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın savunduğu dava ve ilkeler bize çocukluk ve gençliğimizden itibaren ilham verdi. Rize Güneysu'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ortak tanıdık ve akrabalığımız var. Biz de Kasımpaşalıyız. 

 

Kendinizi en çok nereye ait hissediyorsunuz?

Bu toprağa. Bu topraklar şerefli ve izzetli topraklardır. Ben Anadolu çocuğuyum. Kendimizi hissettiğimiz yer ne doyduğunuz ne doğduğunuz yer olduğumuz yerdir.

2019 yerel seçimlerinde AK Parti İstanbul'u neden kaybetti?

"BÜYÜKŞEHİRLERİ YENİDEN KAZANMAK İÇİN HAZIRLANIYORUZ"

İBB seçimini başka bir parti adayı kazandı. AK Parti İlçe Belediyelerinde çoğunluğa sahip. İstanbul, Ankara ve İzmir kaybedildi. Seçim sonrası tüm çalışanlarla birlikte "Nerede hata yapıldığı" konuşuldu. AK Parti yerel ve genel seçimlerde çıtasını koruyor. İBB ve diğer büyükşehirleri yeniden kazanmak için hazırlıklarımız yapıyoruz.

Haydar Ali Yıldız "müsamere çocuğu" mu?

"EKREM İMAMOĞLU AYNAYA BAKSIN"

Biz müsamereliği çocukluğumuzda yaptık. Ekrem İmamoğlu'nun aynaya bakmasını tavsiye ediyorum. Sansasyonel peşinde değilim. Beyoğlu halkının yanında devam ediyoruz. Kendi açıklamaları olmadan biz karşı bir açıklama yapmadık. İmamoğlu'na sözlerini iade ediyorum. 

Ekrem İmamoğlu ile derdiniz nedir?

İmamoğlu ile bir derdimiz yok. Beyoğlu'na hizmet ediyoruz. "Birileri talimat veriyor" ifadesi doğru. Çünkü ben "Beyoğlulardan akıl alıyorum". Derdim halktan aldığım akıl ile en iyi şekilde hizmet etmek.

İstiklal Caddesi kimin sorumluluğunda?

Beyoğlu'nda. İstiklal Caddesi bir ana arter değil. Bundan sonra tekrar ana arter olup olmadığına UKAME karar verecek. Trafiğe kapalı yoğunluğu yayaya ait. İstiklal Caddesi İstanbul'un kalbi. İstiklal Caddesi 2 dakika boşluğu kaldırmaz. Ekrem İmamoğlu simit tezgahlarına müdahaleyi nasıl yapacak? "Ben büyüğüm" diyerek bir gece maske stantlarını kaldırdı. Pandemi boyunca ben o esnafların yanında oldum.  

Beyoğlu Belediye Başkanının akıl hocası kim?

Halk. Deprem, çevre ya da başka konularla ilgili elbette kişinin ehli olan insanlardan yararlanıyoruz. İmamoğlu aslında söyledikleriyle tam anlamıyla kendini ifade ediyor. Kendisiyle aynı yaştayız. Benim kendine ait kesinlikle olumsuz bir kelimem yok. Ben görevimin başındayım.

CHP'li belediyeler çevreci değil mi?

Ben böyle bir ithamda bulunmam. Haliçle ilgili İmamoğlu Mayıs'ta bir paylaşım yaptı. AK Parti İl Başkanı diyor ki "Bu görüntüler eski".  Ben sonra paylaşımda bulundum benim yüzdüğüm Haliç ile paylaştığınız görüntü aynı değil. Haliç'e dalmam Büyükşehire bişey yetiştirmek değil, çevre bilinci ile yaptığım bir mücadele. 

AK Partili İBB Meclis Üyeleri uyuşturucuyla mücadele komisyonu kurulmasını neden istemedi?

Buradaki her şuurlu insan "Uyuşturucuyla mücadelede yokum" diyebilecek birini bulamazsınız. Ben her gün uyuşturucuya bulaşmış ailelerle muhattap oluyorum. Siyasette muhalefet bir önerge vermek ister ve iktidar çoğunluk olarak kendi verdiği önergeyi  ve komisyonun kurulmasını ister. Bu bir siyasi taktik daha önce de böyle çok oldu. Bu konuyla ilgili de hazırlıklarının devam ettiğini biliyorum. 

İmamoğlu'nu eleştirmesi için Tevfik Göksu'yu mu seçtiniz?

AK Parti Grubu adına paylaşımlar yapmak, belediye icraatlarını masaya yatırmak ve kamuoyu ile paylaşmak bu dönemde Teyfik Göksu'nun görevi. Grupbaşkan vekilimiz Esenler Belediye Başkanı Sayın Tevfik Göksu, haklı bulunmayan konularda haklı olarak eleştirimizi yapıyor.

Beyoğlu için aldığınız örnek şehir modeli hangisi?

"BEYOĞLU'NU KISKANDIRACAK BİR YER GÖRMEDİM"

Beyoğlu varken başka şehri örnek almam söz konusu olamaz. İlklerin hepsi Beyoğlu'nda. Güzel şehirler gördüm, Beyoğlu'nu kıskandıracak şehir görmedim. 

Beyoğlu'nda en büyük hayaliniz nedir?

"EN BÜYÜK PROJEM SAMİMİYET"

Daha yeşil, daha huzurlu ve daha güvenli bir Beyoğlu. İlla bir bina ve tesis yaparak değil gönülleri fethederek bunları yapmak istiyorum. Gençler, çocuklar ve kadınlar için daha iyi şartları geliştirmeyi çalışıyoruz. En büyük projem samimiyet. 

Beyoğlu büyük depreme hazır mı?

İlçe belediye başkanlarına sorulacak en ağır soru bu. Devletimizle birlikte bunların çalışmaları yapılıyor. Okmeydanı'nda çarpık yapılaşma çok fazla bunun çalışmalarını yaptık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız Okmeydanı başta olmak üzere İstikal Mahallesi'den dönüşüm yapacak. Yapı vatandaşımızın olduğu için illaki devletimizde vatandaşlarımızla anlaşarak dönüşüm yapılacak.

Beyoğlu Belediyesi deprem önlemleri için ne kadarlık bütçe ayırdı?

Kentsel dönüşüm müdürlüğümüz var. Deprem müdürlüğü olarak bir müdürlüğümüz yok. Depreme ayrılan bütçeyi göremiyorsunuz. İmar bütçemiz var metruk binalar için 5-10 milyon bütçemiz var. Beyoğlu Belediyesinin toplam bütçesi zaten 345 milyon.

Okmeydanı kentsel dönüşüm projesinin 20 katrilyon. Binali Bey bana "Haydar Ali bunu sen 50'ye taşı" dedi. Bütün bütçeler zaten kamuya açık. Gizli saklı bir şey yok.

Türkiye'de kentsel dönüşüm bir rant kapısı mı?

Kentsel dönüşüm depreme hazırlık için yapılması gereken bir çalışma. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bunu yapacak güce sahip. Asla rant kapısı değildir. 
Bilal beyle konuşmam 2013'te açılışta gerçekleşti. Bir yıl içinde dünyanın en iyi okçularından açılışına gelen Vladimir diyor ki "Buraya yüzme havuzu ve buhar odası lazım" Ben de Bilal beye söyledim. Bilal bey de bana "Projede var mı" dedi. Ben de "Yok ama  bir müze planlanıyor. Kentsel dönüşümden kalırsa oradaki iki binanın arasına bunları yapalım" dedim. Keşke imkanımız olsa yapsak. Yine söylüyorum imkanımız olursa yapacağız

Okçu yetiştirmek belediyelerin görevi midir?

Okçu yetiştirmek değil, sporu desteklemek belediyelerin görevidir. Burası en eski spor kulübü. Bahsedilen para, Okmeydanı'nda yemeğe ihtiyacı olan ailelere yemek yardımıdır. Okçular Vakfına para aktarılıdıysa boğazımdan geçtiyse zehir zıkkım olsun. Aynı şekilde Bilal beye aktarıldıysa sorumlusu başkan olarak benim, yine zehir zıkkım olsun diyorum. Bu iftirayı atanlar bunu ispatlamak zorunda. Sayıştay raporunu İBB Başkanı, tarihiyle birlikte yayınlamak zorundadır. Aksi halde kendisini "yalancı" ilan edeceğiz. Her kuruşu Okmaydanı çocuklarına harcanmış bir para. 

Okçular Vakfının amacı nedir?

Okçuluk başta olmak üzere en iyi sporcuları yetiştirmek. Okçuluk federasyonuna spor yardımı yapılıyor. Dünya şampiyonu, olimpiyat şampiyonu çocuklarımız olacak. 

Beyoğlu'ndaki spor kulüplerine ne kadar destek veriyorsunuz?

Malzeme desteği veriyoruz. 16 tane spor kulübümüz var. Bir yere maça gidecek takımımıza ulaşım, malzeme desteği veriyoruz. 
Fetihspor'da bugün itibariyle resmi tarafındayız. Yer hazinenin bu kulüp burada işgalci. 16 tane spor kulübü var 5 tane sahamız var. Biz "benim kulübümün sahası" olarak değil bu sahada 16 kulüpte eşit şekilde oynasın diye uğraştık.  Beyoğlu'nda spor tesisi halkındır. 

Kadınlar ok atamaz mı?

Kadınlar ok atışında erkeklerden daha başarılıdır. Yeni dönemde 7 kişilik yönetim var. Mütevelli oluştururken ilk başlarda Beyoğlu'nda emeği olan kişilere ahde vefa olarak düşündük. Bu kişileri seçtik. O geçmişte de kadın olmayınca böyle oldu. Yeni dönemde inşallah daha fazla kadına yer vereceğiz. 

Belediyenizin açtığı ihalelerde akraba ya da dostlarınıza öncelik tanıdınız mı?

Bundan önce ne oldu bitti bilmiyorum. Her belediyeye onlarca ihale geliyor. Başkan yardımcımızın akrabası bu ihalelerden birine katılıyor hukuken doğru olsa dahi ben bu durumu öğrendiğimde ihaleyi iptal ettim. Bu etik değil.

Beyoğlu Belediyesi'nin amblemini değiştirmeyi düşünüyor musunuz?

Bir önceki dönemdeki başkan böyle bir şey yapmış ancak biz kendimiz "galata kulesi" armasını kulanıyoruz.

Beyoğlu'nun baş edemediğiniz bir sorunu var mı?

İmkansız durum yok. Çözülmesi zaman alacak bizi zorlayan sorunlar var. 

İmamoğlu'nun yerinde olsanız ne yapardınız?

İstanbul adına karar almayı İstanbul Meclisi yapar. Meclis üyelerinin kararlarını İmamoğlu "Bu eşkiyalık" diyor. Ben böyle bir belediye başkanının yerine koyamam kendimi. 

Gelecek dönemde İstanbul Belediye Başkanlığına aday olmayı düşünüyor musunuz?

Bizde görev ben şuraya aday oluyorum diye olmuyor. Kader planında gerçekleşiyor. Ben önce milletvekilliği yaptım.  Ben birinci dönemde milletvekilliğini Cumhurbaşkanına "Görevi bırakacağım" dedim. "Neden" dedi. "Ben bu ülke için daha aktif çalışmak istiyorum" dedim. Yani görev verildiğinde göreve hazır olmamız gerekiyor. Bundan sonraki görev ne ise ona da hazırlıklıyız.

Belediye başkanlığını CHP kazanınca Sayın Erdoğan'ın İstanbul'a ilgisi azaldı mı?

Tam tersine. İstanbul Türk siyasetinin hafızası. Bugünkü İBB başkanı HDP ile ittifak yapıyor. Cumhurbaşkanımız da ona göre kendi tavrını belirliyor.

Beyoğlu'nda yaşayan LGBTİ bireyler size oy verdi mi?

Vermiş olabilirler, vermemiş de olabilirler, bu bir şey değiştirmez. Bu benim insan olarak muhattabımdır. Her insan haklara sahip doğar. Türkiye bir hukuk devleti. Kanun cinsel, dini ya da kadın erkek diye ayırmıyor. Tercihlere saygı göstereceğiz. İstanbul Sözleşmesiyle ilgili olarak da esas olan insanı korumaktır. Olabilir bir sözleşme yetersiz kalabilir. Bu tekrar güncellenebilir.

Sizce cemevleri ibadethane midir?

İbadet yapılıyorsa ibadethane denir. Yasal statüsü olarak çözümleneceği yer TBMM'dir. İBB buna karar veremez. Alevilerde bu ülkede özgürce ibadetlerini yapıyor.

Türk gençleri dinden uzakşıyor mu?

Uzaklaşmıyor. Türkiye'de özgürlük var. Arzumuz geçmişlerini bilen dinini bilen insanların yetişmesi.

Türk vatandaşları İstiklal Caddesi'nde azınlık mı oldu?

Tarih boyunca farkılıkların zenginlik olarak kabul ettiği bir cadde. (Arapça Tabelalara ilişkin soru) Tabelalara müdahalemiz oluyor ve mümkün olduğunca Türkçe olması konusunda uyarılar yapıyoruz.

Her zamankinden daha canlı ve bambaşka bir Taksim bizi bekliyor. 

İstiklal Caddesi'ndeki görüntü kirliliğinekarşı bir planınz var mı?

Temel mesele burada hukukla ilgili. Bina sahibi olan kişi restorasyon falan istemiyor. İş yeri kapanınca neden kapatıldığını soruyorum kişi "Ekonomik sorunlar" diyor. Bunlara bir şey yapamazsınız. 

Sokaktaki masaları kaldırmak Beyoğlu müdavimlerini kaçırdı mı?

Hayır. Şu anda masalar kalkmadı. Ve müdavimler de Beyoğlu'nda. 

Karaköy'ün bir bölümü neden atıl kaldı?

Sorunun muhattabı Büyükşehir Belediye Başkanıdır. 

Kaynak: Haber Global TV

Haber Global Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız Jülide Ateş