Besle kargayı, oysun gözünü...Kadıköy'de neler oluyor?

Yaşam Haberleri
Besle kargayı, oysun gözünü...Kadıköy'de neler oluyor?
Fotoğraf: Shutterstock

Son günlerde Kadıköylülerin başı kargalar ile dertte. Semtin çoğu noktasında görülen kargalar başta esnaf olmak üzere pek çok kişiyi canından bezdirdi. Kargaların saldırma gerekçeleri ise genelde yavrularını koruyabilmek. Esnaf ise çareyi kask ve sepetle dolaşmakta buldu.

Saldırganlıklarıyla filmlere bile konu olan kargalar şimdi de İstanbul Kadıköy'de başrolde. Daha önce sivrisinek, sinek istilaları derken son olarak Kadıköy'de şimdi de karga istilası yaşanmaya başladı. Semtin çoğu noktasında vatandaşların korkulu rüyası haline gelen karga saldırılarının ardından özellikle esnaf, çareyi kask ve sepet takmakta buldu.

KARGALAR NEDEN SALDIRIYOR?

Peki, kargalar neden saldırıyor, vatandaşların karga saldırılarından korunmak için ne yapması gerekiyor?

Son olarak Kadıköy Caferağa'da gıda işi ile uğraşan esnaf Sebahattin Demir, bir karga saldırısına maruz kaldı. Demir, yavru bir karganın araçların arasından yola düştüğünü fark etti.

Besle kargayı, oysun gözünü...Kadıköy'de neler oluyor? - Resim : 1
Kargaların vatandaşlara saldırdığı anlardan kareler... 

Hayvanı güvenli bir yere taşımak isteyen Demir'e anne karga saldırdı. Yavru kargayı güvenli yere bıraksa da anne karga defalarca Demir'e vurmaya başladı.

'KARGALAR BENİ TANIYOR'

Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, kafasının kanadığını ve saldırıların o gün akşama kadar sürdüğünü paylaştı. Demir, işe korkarak geldiğini ve kargaların onu tanıdığını belirterek, kask takmaya başladığını anlattı.

ESNAF: ÇEKİRDEK ÇALAN KARGA BİLE VAR

Kadıköy Rıhtım'da 10 yıldır esnaflık yapan Ali Boylu, kargaların daha önce de saldırdıklarını hatta bazen çekirdek çaldıklarını bile söylüyor. Boylu, “Karga paketi açamıyor, açmak için yüksekten atıyor ve yiyor. Almaya çalışmaya bile cesaret edemiyoruz” diyor. Boylu, yavrularını koruma içgüdüsü ile hareket ettiklerini ve kendi ailesinden birisi olsa dahi bu güdü ile hareket edebileceğini söylüyor.

Besle kargayı, oysun gözünü...Kadıköy'de neler oluyor? - Resim : 3
Olayı gören esnaflar, muhabirimize yaşadıklarını anlattı. Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

'KARINLARI ACIKINCA DA SALDIRABİLİRLER'

Kadıköy'de simitçilik yapan Ramazan Koç hayvanların açlıktan da saldırabileceğini anlatıyor. Kargayı kurtaran Demir'in mesai arkadaşları olan Cüneyt Karadağ ve Mehmet Keleş, olay anını şöyle anlatıyor:

“Biz çalışıyorduk baktık karga yavrusu düşmüş, hareket edemiyor. Trafiği de tıkıyor. Bizim şef de iyilik yapmak için kargayı tuttu. Kargayı kaldırınca hemen saldırdı. Ustabaşına da vurdu, kafasını yardı. Birkaç gündür kask ile çalışıyoruz kask yoksa da sepeti kafamıza geçiriyoruz. Bizi unutmadılar hala köşede bekliyorlar, endişeliyiz."

Besle kargayı, oysun gözünü...Kadıköy'de neler oluyor? - Resim : 4
Yavru kargayı kurtarmaya çalışırken, annelerinin hedefi olan esnaflar artık kaskla geziyor Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

'YAVRULARINI KORUMA İÇGÜDÜSÜYLE HAREKET ETMİŞLERDİR'

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, kargaların hafızaları iyi olduğu için çeşitli kaygılarla insanlara saldırılarda bulunabileceklerini söylüyor. Arslan, söz konusu olayla ilgili de, "Bu mevsimde yavruları artık  büyüyor, uçmaya başlıyor ve genelde ilk denemelerinde başarısız olarak yere iniyorlar. Kargalar da zarar görmeleri kaygısıyla insanları, kedileri uzaklaştırmaya çalışıyorlar ve onlara saldırıyorlar. Bura da da yavrularını koruma içgüdüsüyle hareket ettiklerini düşünüyorum. Kargalar uçmaya başlayınca zaten bu saldırı durumu da ortadan kaldıracaktır" diyor. 

 sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Kadıköy karga istilası