Belirti gösteren çocukları okula göndermeyin

Sağlık Sağlık Haberleri ÖZEL HABERLER Yaşam Haberleri
Belirti gösteren çocukları okula göndermeyin

Solunum Derneği TÜSAD, başlayan yeni eğitim dönemi için önemli uyarılarda bulundu. Kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirilmesiyle artan viral enfeksiyonlar konusunda bilgi veren TÜSAD Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan, velilere “Hastalıkların yayılmaması için belirti gösteren çocukları okula göndermeyin” uyarısında bulundu.

Eylül ayı ile birlikte neredeyse sayıları 20 milyonu bulan çocuğumuz için eğitim öğrenim süreci başlıyor. Geçtiğimiz yıllarda görülen ve okul çağındaki çocukları da etkileyen viral hastalık salgınları, yeni eğitim öğrenim döneminde velilerin aklında soru işaretlerine neden oluyor. Ailelerde endişe yaratan COVID ve grip gibi salgınlarının yanı sıra maymun çiçeği virüsü konusundaki güncel durumu aktaran Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan, velilere “Hastalıkların yayılmaması için belirti gösteren çocukları okula göndermeyin” uyarısında bulundu.

GRİP ENFEKSİYONLARI ARTABİLİR

Okulların açılmasının mevsimsel olarak grip enfeksiyonlarının arttığı döneme denk geldiğini belirten Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan, yeni eğitim döneminde dikkat edilecek noktaları şöyle aktardı: “Son yıllara damgasını vuran COVID’in bu dönemde de yeni varyantları ile karşımıza geleceğini düşünüyoruz. Öngörümüz, mevsimsel virüs hastalıklarına benzer şekilde hastalık seyrinin daha hafif geçeceği yönünde. Mevcut durumda çocuklarda ağır COVID olgularına rastlamıyoruz. Ancak, çocuklarımızın yakın mesafede ve kapalı alanlarda bulunduğu okullarda grip enfeksiyonlarının artışını bekliyoruz. Öksürük, burun tıkanıklığı, yorgunluk, dirençli ateş, kas ağrıları ve ishal belirtileri varsa viral enfeksiyonlara dikkat etmeliyiz.

MAYMUN ÇİÇEĞİ RİSKİ

Aslan, son zamanlarda gündemi meşgul eden maymun çiçeği virüsü (MPOX) konusunda ise şunları söyledi: “Türkiye’de henüz bildirilen bir olgu olmamakla birlikte, bu virüs de dikkat edilmesi gerekenler arasında. Direkt temasla bulaşıyor ve çocuklar için de risk oluşturuyor. Aynı oyuncakları, eşyaları ve okul sıralarını paylaşan ve aynı kapalı ortamda bulunan çocuklar için bulaş riski var. Hasta kişilerin balgam, tükürük gibi sekresyonlarının yayıldığı yüzeylerden çocuklara bulaşabilir. Ateş, baş ağrısı, kas ve sırt ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, titreme ve yorgunluğun yanı sıra önce yüzde daha sonra genital bölge dâhil vücutta kızarıklar ve suçiçeğine benzer döküntülere yol açıyor. Hastalığın 2-4 haftada kendini sınırlaması bekleniyor. Olası şüpheli olgu durumlarında yakın temastan kaçınılması, şüpheliye ait eşyalara dokunulmaması ve aynı ortamda maske takılması gerekiyor.”

[email protected]

Kaynak: Haber Merkezi