Belediyeler, otopark gelirlerini büyükşehir belediyelerine aktarmayacak

Belediyeler, otopark gelirlerini büyükşehir belediyelerine aktarmayacak

AK Parti, Çevre Ajansı'nın kurulmasını öngören 39 maddelik yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklife göre ilçe belediyeler, otopark gelirlerini büyükşehir belediyelerine aktarmayacak.

TBMM Başkanlığına sunulan Türkiye Çevre Ajansı'nın Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi ile Karayolları Trafik Kanunu'nda değişikliğe gidiliyor. Teklifle ilçe belediyelerinin otopark gelirlerinin büyükşehir belediyelerine aktarmasının önüne geçiliyor.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KANUNU DEĞİŞECEK 

Düzenlemeyle Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nda değişiklik yapılarak, büyükşehir belediyelerinin görev ve sorumlulukları maddesine; bisiklet yollarının, bisiklet park istasyonlarının, bisiklet ve elektrikli skuter şarj istasyonlarının, yaya yollarının ve gürültü bariyerlerinin planlanması, projelendirilmesi, yapımı, bakımı ve onarımıyla ilgili işleri yapma hükmünün eklenmesi öngörülüyor.

İlçe belediyeleri ise bölge otoparkı, kapalı ve açık otoparklar yapma, işletme ve bunlara ruhsat verme görevine sahip olacak.

Ulaşımdan kaynaklanan emisyonların azaltılması amacıyla bisikletli ulaşımın yaygınlaştırılması için hazırlanacak ulaşım ana planlarında bisikletli ulaşıma yer verilmesi veya bisikletli ulaşım ana planının hazırlanması esas olacak. 

Teklifle bölge otoparkı yapma yetkisi ilçe belediyelerine verildiğinden, imar mevzuatı uyarınca belediyelerin otoparkla ilgili olarak elde ettikleri gelirlerin büyükşehir belediyesine aktarılması uygulamasına son veriliyor. İmar mevzuatı uyarınca belediyelerin otoparkla ilgili olarak elde ettikleri gelirler 5 yıllık imar programına göre hazırlanan kamulaştırma projesi karşılığında bölge otoparkı için gerekli arsa alımları ile inşasında kullanılacak, bu gelirler söz konusu amaç dışında kullanılamayacak.

İl Özel İdaresi Kanunu'nda yapılan değişiklikle il özel idarelerine, Belediye Kanunu'nda yapılan düzenlenmeyle ise belediyelere yaya yolu, bisiklet ve e- skuterlerin yol, şerit, park ve şarj istasyonlarını yapma görevi veriliyor.

Kaynak: AA

Ak Parti TBMM otopark