Bayraklı'da yıkılan 3 bina çürük müydü? Bakan 'rapor yok', belediye başkanı 'rapor resmi değil' dedi

İzmir Deprem

İzmir'deki depremde, Bayraklı'da yıkılan Doğanlar, Rıza Bey ve Yılmaz Erbek apartmanları için 'çürük raporu vardı' iddiaları ortaya atıldı. Yetkililerden iddialarla ilgili açıklamalar geldi.

İzmir'de AFAD'ın 6.6 olarak açıkladığı depremin ardından en fazla zararın olduğu yer Bayraklı ilçesi oldu. İlçedeki binalarla ilgili de bazı çarpıcı iddialar ortaya atıldı.  Depremde yıkılan Doğanlar, Rıza Bey ve Yılmaz Erbek apartmanlarının çimetosunun elle karıldığı, bu apartmanlar için ayrıca 'çürük raporu' olduğu öne sürüldü. 

3 apatmanda deprem etüt merkezinin bir inceleme yaptığı, ancak bunun resmi olmadığı, bir rapor haline gelmediği öne sürüldü. Bir vatandaş, 2012 yılında çürük raporu alındığını ancak ona rağmen apartmanda oturanların olduğunu söyledi. 

BAKAN KURUM: BU BİNALARA İLİŞKİN BAŞVURU SÖZ KONUSU DEĞİL

Çevre ve Şehi̇rci̇li̇k Bakanı Murat Kurum ise bu i̇ddi̇aları yalanladı.Bakan Kurum, "Bu binalara ilişkin başvuru söz konusu değildir, olsaydı müdahil olurduk, riskli gördüğümüz binanın yıkımını sağlardık" dedi. 

Bayraklı Beledi̇ye Başkanı Serdar Sandal ise beledi̇yeni̇n görevi̇ni̇ yaptığını, bu bi̇nalarda yaşayanları daha önce uyardıklarını söyledi̇. Sandal, "Biz bu üç binayla ilgili raporu tebliğ etmişiz" dedi. 

Daha önceki̇ dönemde beledi̇ye deprem etüd merkezi̇ kurulduğu, Doğanlar i̇le Rıza Bey apartmanlarının 2012 ve 2018’de çürük olduğunun tespi̇t edi̇ldi̇ği belirtildi. 

BELEDİYE BAŞKANI SANDAL: RAPOR RESMİ DEĞİL

Bu binalarla ilgili beton kali̇tesi̇nin düşük olduğu, düz demi̇r kullanıldığı vurgulandı. Beledi̇ye Başkani Sandal ise raporun resmi̇ olmadığını beli̇rtti̇.

Bayraklı'da 600'e yakın hasarlı bi̇na bulunuyor. 105 bi̇na ağır hasarlı ve kullanılamaz durumda. Hepsi̇ boşaltılacak. Çalışmaların sürdüğü bölgede, sayı daha da artabi̇li̇r. Beledi̇ye Başkani Sandal, korkunç tabloyu anlattı. Buna göre, risk tahmin edilenden de fazla.  Sandal, "Belediye başkanı olarak şunu söyleyeyim, hala Bayraklı'da yüzde 40'a yakın riskli bina var" dedi. 

Sandal'a göre, beledi̇yeni̇n yetki̇leri̇ sınırlı. Yıkım kararı veremi̇yor. İmar planları yaparken de, zemi̇n etüleri̇nde de, i̇nşaat sırasında da yetki̇ beledi̇yede deği̇l.

Sandal bu konuda ise, "Çevre ve Şehircilik yetkilileri hasarlı binaları tespit ediyorlar, hasarlı tespitinde yokuz. Tespitten sonraki işlemde de yokuz. Biz bu işlerin tamamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'yla ortak çalışabilmeliyiz. Devre dışıyız demek ağır geliyor ama ne yazık ki öyleyiz" ifadelerini kullandı. 

Beledi̇ye Başkanı Sandal deprem yönetmeli̇ği̇ni̇n deği̇şmesi̇ni̇ i̇stedi̇.

Kaynak: Haber Global TV

İzmir Bayraklı