Baykar'dan "Fahiş kiralama" iddialarına yalanlama!

Baykar İHA

Baykar firması orman yangınlarıyla mücadele için kiralanan İHA'ların fahiş ücretten verildiği iddialarını yalanladı. Baykar firması orman yangınlarıyla mücadele için kiralanan İHA'ların fahiş ücretten verildiği iddialarını yalanladı.

Türkiye'nin dört bir yanını saran yangınların kontrol altına alınmasında insansız hava araçları da etkin rol oynuyor.  Baykar firmasına ait TB2'ler de yangın noktalarının tespitinde görev alıyor.

Baykar firması son günlerde bazı basın yayın kuruluşlarında ortaya çıkan "fahiş ücretle 'İHA'lar kiralanıyor" iddialarını yalanladı.

Orman Genel Müdürlüğü ile yapılan sözleşmenin detayları paylaşıldı. Bu kapsamda 5 farklı ildeki yangın noktalarında konuşlanan 4'ü yedek toplam 9 adet bayraktar TB2 İHA'nın söndürme faaliyetlerinde görev yaptığı ifade edildi...

"SÖZLEŞME BEDELİ BENZERLERİNDEN AZ"

Baykar firmasından yapılan açıklamada "yapılan anlaşmaya göre orman yangınlarıyla mücadele için tüm teknik teçhizatın temini, kurulması, kullanılması ile konuşlanan havaalanlarında kullanılan yerlerin kirası, elektrik ve su giderleri ile tüm personel giderleri, iha’ların bakımları, yedek parçaları, onarımı ve yakıtları baykar tarafından karşılanmaktadır. imzalanan sözleşme bedeli dünyadaki benzeri uçuş/saat ücretli hizmetlerin çok altındadır." denildi.

Açıklamada ayrıca, Avrupa'da İHA'ları orman yangınları mücadelesinde kullanan ilk ülkenin Türkiye olduğu ve bazı araştırmalarda da yangınla mücadelede en başarılı ülke olarak Türkiye'nin gösterildiği ifade edildi...

İHA'ların katkısıyla orman yangınlarına ilk müdahale süresinin yaklaşık 45 dakikadan 11 dakikaya düştüğü belirtildi.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Baykar CEO'su Haluk Bayraktar da
"Yapılan bayraktar TB2 kiralaması dünyadaki benzer uçuş/saat maliyetli kiralamalardan en az 6 kat daha ucuz. Yurt içindeki muadilinin de 3'te 1'i kadar." ifadelerini kullandı.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

İHA Fahiş kiralama yalanlama