Başkentgaz'ın sahibi Mehmet Torun, Ensar Vakfı'na yapılan bağışla ilgili sessizliğini bozdu

Başkentgaz'ın sahibi Mehmet Torun, Ensar Vakfı'na yapılan bağışla ilgili sessizliğini bozdu

Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na 8 milyon dolar bağış yapan Başkentgaz'ın sahibi Mehmet Torun, Ensar Vakfı ile Kızılay'a bağış yapmak arasında hukuki ve ekonomik açıdan bir fark olmadığını söyledi.

Başkentgaz'ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na yaptığı 8 milyon dolarlık bağışla gündeme gelen Torunlar Holding sahiplerinden Mehmet Torun, konuya ilişkin açıklama yaptı. 

"HANGİSİNE YAPARSAK YAPALIM, MATRAHTAN İNDİRECEĞİMİZ KISIM AYNI"

Gazeteci Muharrem Sarıkaya'ya yaptığı açıklamada yapılan bağışta kamu yararı olduğunu belirten Torun, Ensar Vakfı ile Kızılay'a bağış yapmak arasında hukuki ve ekonomik açıdan bir fark olmadığını ifade etti.

"Kızılay'da matrahınız kadarını düşersiniz, diğerinde kurum kazancının yüzde 5'ini düşebilirsiniz. Yüzde 5'ini aşan kısmı vergiye tabidir. Yani 100 milyon liralık bir kurum kazancınız varsa 10 milyon da yardım yapmışsanız, bunun 5 milyonu vergi dışıdır, geriye kalan 5 milyonu ise vergiye tabidir. Takdir edersiniz ki bizim kazancımızın sınırı bu %5 oranını çok rahat karşılıyor. Biz Kızılay veya Ensar olsun hangisine yaparsak yapalım, matrahtan indireceğimiz kısım aynı." diyen Torun, 15 Temmuz sonrası bağışlarını Kızılay üzerinde yapma kararı aldıklarını belirtti.

Başkentgaz hakkında bilinmeyenler

"VERGİDEN ÇOK DAHA FAZLASI CEBİNDEN ÇIKIYOR"

"Vergiden kaçınmadığını" vurgulayan Torun, "Bu şirketler bağımsız denetim ve uluslararası bağımsız denetim şirketleri tarafından da denetlenen şirketler. Bir bağış yapmak yani %22 kurumlar vergisinden indirim için bağış yapmak gibi bir iddia akla sığmıyor. Yapacağınız bağış matrahtan düşüleceği için sadece %22'lik kısmından indirim alırsınız. Kalan matraha da %22 uygularsınız. Bunun 8 milyonun vergi getirisi 1 milyon 600 bin olur. Ödeyeceğiniz vergiden de %5 düşmezsiniz. Vergiye tabi kurumlar vergisi diyelim 100 milyon lira ve 10 milyon bağış yaptıysanız bunun ancak %5'i kadarını düşebilirsiniz. Yani 5 milyon lirayı 100 milyondan düşüp, 95 milyon üzerinden vergi öderseniz. Bizim için bunun 5 milyonun çok üzerinde bir rakam söz konusu. 100 milyon olsa bile 5 milyona kadar vakıflara bağışa zaten kanun izin veriyor." dedi.

Bir yere bağış yaparken vergi boyutunu düşünmediklerini belirten Torun, "Vergiden çok daha fazlası cebinden çıkıyor" dedi. Eleştirilere üzüldüğünü ifade eden Torun, paranın TÜRGEV üzerinden New York'a gideceğini de bilmediğini sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Başkentgaz'ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na 2017 yılında 7 milyon 925 bin dolar bağış yaptığı iddia edilmişti. Kızılay, bunun bağış şartlı bağış olarak yapıldığını belirterek iddiayı doğruladı.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Başkentgaz Kızılay'ın daimi bağışçılarından biri. Bu protokolün daha önce başka örnekleri oldu. Tamamen yasaldır, bu bir şartlı bağıştır. Devlet yasal olarak size bir imtiyaz vermiş, mesela bir eğitim kurumu yapıyorsanız bana vergi vermek yerine bu yardımı yapan kuruluşlar üzerinden bu yatırımı yapabilirsiniz diyor devlet" dedi.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Ensar Vakfı'na aktarılmak üzere Kızılay'a verilen 7.9 milyon dolar için Başkentgaz'ı "Vergi kaçırmak başkadır, vergiden kaçınmak başkadır" sözleri ile savundu.

Kızılay Eski Başkanı Tekin Küçükali, Ensar Vakfı'na yapılan bağışın ahlaki olmadığını söyledi.

Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, Başkentgaz'ın Kızılay üzerinde Ensar Vakfı'na bağışta bulunmasının yasalara aykırı olduğunu belirtip bu işlemin "vergi kaçırmak" olduğunu söyledi.

Ensar Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kader, konuya ilişkin yaptığı açıklamada bağışla ABD'de yurt yapıldığını belirtti.

Başkentgaz'dan yapılan açıklamada, "Bağışların mevzuata uygunluğu devletin ilgili birimleri tarafından denetlenmektedir. Kurumumuzun bütün işlemleri şeffaf ve denetime açıktır" denildi.

MEHMET TORUN KİMDİR?

Mehmet Torun 1953 yılında Erzincan’ın Kemah ilçesinde Ağaçsaray köyünde dünyaya geldi. Forbes Dergisi, genç yaşta ticarete giren Mehmet Torun’a 2013 senesinde Türkiye'nin en zenginleri listesinde 580 milyon dolarlık servetiyle 78’inci sırada yer verdi. 

Bugün Mehmet Torun, Torunlar Şirketler Topluluğu’nun bünyesinde yer alan, Torunlar Gıda, Torunlar Enerji ve Başkent Doğalgaz Dağıtım şirketlerinde ve Kütahya Şeker Fabrikası’nda Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Mehmet Torun ayrıca Torun Yapı ve Depa Bitkisel Yağ şirketlerinde Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak, Nokta İnşaat şirketinde Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak, Netsel Turizm şirketinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Mehmet Torun, Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın kurucu ortaklarındandır ve Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili’dir.

Mehmet Torun, evli ve üç çocuk sahibidir.

kızılay Ensar Vakfı Mehmet Torun Başkentgaz