Başkentgaz hakkında bilinmeyenler

Başkentgaz hakkında bilinmeyenler

Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na 7 milyon 925 bin dolarlık bağışta bulunan Başkentgaz kimin ve hangi şirkete bağlı? İşte Başkentgaz'ın merak edilen tarihçesi ve sahiplik ilişkisi...

Başkentgaz'ın 2017 yılında Ensar Vakfı'na bağış yaptığı ortaya çıktı. Sosyal medyada paylaşılan belgeye göre şirket 7 milyon 925 bin doların Kızılay ile Ensar Vakfı arasındaki yurt protokolü çerçevesinde Ensar'a verilmesi istendi. Kızılay da bu parayı Ensar Vakfı'na bağışladı. Peki Ensar Vakfı'na 7 milyon 925 bin dolarlık bağışta bulunan Başkentgaz kimin ve hangi şirkete bağlı? İşte Başkentgaz'a dair tüm detaylar...

BAŞKENTGAZ'IN ÖZELLİŞTİRİLMESİ

EGO Genel Müdürlüğü'nün doğal gaz çalışmaları Güvercinlik ve Maltepe havagazı fabrikaları ile 1985 yılında başladı. EGO Genel Müdürlüğü İdare Encümeni'nin kararı ile BOTAŞ Genel Müdürlüğü ve Ankara Büyükşehir Belediyesi bir sözleşme yaptı. Sözleşmeyle beraber Ankara Büyükşehir Belediyesi, 1988 yılında Türkiye'de ilk kez doğal gaz dağıtımına başladı. Doğal gazın Ankara'da yaygın olarak kullanımına başlanmasından sonra ekonomik ömrünü dolduran Güvercinlik Havagazı Fabrikası ve Maltepe Havagazı Fabrikası 1990 tarihinde kapatıldı. 

1988 yılında başlayan süreç, 2007 yılına kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi ve EGO Genel Müdürlüğü bünyesinde sürdürüldü. Doğal gaz dağıtım hizmetleri, 2007 yılında 5669 Sayılı Kanunla, özelleştirilmek üzere kurulan Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye (Başkentgaz) devredildi. Kanunda öngörülen 2 yıl içinde Büyükşehir Belediyesi tarafından özelleştirilememesi nedeniyle de yine kanun gereği, 2 Temmuz 2009'dan itibaren Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın özelleştirme programına alındı.

2013'TE TORUNLAR GIDA İHALEYİ KAZANDI

Başkentgaz'ın yüzde 100 oranındaki hisseleri ise 2013 yılında özelleştirildi. Başkentgaz'ın özelleştirme ihalesi 2013 yılında yapıldı. İhaleye 6 firma katıldı. İhaleye katılan firmalar şöyleydi:

  • Eksim Yatırım Holding AŞ-GENPA Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ-MKS Marmara Entegre Kimya Sanayi AŞ (EMG Başkent )
  • Fernas İnşaat AŞ
  • Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ
  • Türkerler İnşaat Tur. Mad. Enerji Üretim Ticaret ve San AŞ- Gama Holding AŞ
  • Zorlu Holding AŞ
  • Akfen Holding AŞ-STFA Yatırım Holding AŞ.

İhaleyi 1 milyar 162 milyon dolar veren Torunlar Gıda kazandı.

BAŞKENTGAZ KİMİN?

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi, Torunlar Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, Başkentgaz'ın da Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor. Başkentgaz'ın Yönetim Kurulu Başkanvekili görevini ise Aziz Torun yürütüyor. 

Başkentgaz'ın diğer yönetim kurulu üyeleri ise şöyle:

  • Dursun Ali Alp
  • İsmail Kazanç
  • Mahmut Karabıyık
  • Celal Altunkaynak
  • İlhami Özşahin

Başkentgaz hakkında bilinmeyenler - Resim : 1

Kaynak: Başkent Doğalgaz Dağıtım Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin izahnamesi

Başkentgaz kızılay