Barış Pınarı'nda üs bölgeleri nereye kurulacak?

Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ve Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Ragıp Kutay Karaca, harekatta bundan sonraki aşamaları Haber Global ekranlarında değerlendirdi. Harekat ne kadar genişleyecek?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Tel Abyad ve Resülayn üzerinden başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nda 30 km derinliğe kadar inildiği bilgisi Anadolu Ajansı tarafından paylaşıldı. Kara birlikleri de harekata katıldı? Bölgedeki riskler neler? Nereye kadar genişleyebilir? Üst bölgeleri nereye kurulur?

Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ve Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Ragıp Kutay Karaca, Haber Global ekranlarında Barış Pınarı Harekatı'nı değerlendirdi.

İSMAİL HAKKI PEKİN:  HIZLA TANKLAR VE KOMANDOLAR DEVREYE GİRECEK VE ÜS BÖLGELERİ GÜVENLİĞE ALINACAKTIR

Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, "Büyük ihtimalle bu operasyondan sonra akşam üzeri veya hava kararmadan kara operasyonu başlayabilir. Hem obüslerimiz hem de jetlerimiz daha önce belirlenen hedeflere atış yapıyor. Bölgedeki TSK'ya engel teşkil edebilecek engelleri temizliyor ve kara birliklerinin önünü açıyor. Bölge düz bir bölge, dağlık değil. Bu harekatın süratle güneye doğru inmesi gerekiyor. O bölgeyi kesecekler. Bu harekatta muhtemelen hızla tanklar devreye girecek. Büyük olasılıkla komandolar hem tankları himaye edecekler hem de tanklardan himaye olacaklar. Bölge düz olduğu için terör örgütünün elinde tanksavar füzeleri var. Arkasından bu şehirler ele geçirildikten sonra piyade ve komando birlikleriyle, hemen zırhlı birlikler devreye girerek güneye kadar inecek ve güney sınırımızı teşkil edecekler.

Ondan sonra bölgede üs bölgeleri yapılacak. Biri Tel Abyad ile Aynel İsa arasında kurulacak olan üs bölgesi.  Bütün yolları kontrol eder, coğrafi olarak da bölgeyi bölüyor. Bir tane Resülayn bölgesinde kurulacaktır. O da yolların düğüm noktasıdır. Bir de El Malike diye bir bölge vardır. Türkiye-Suriye-Irak sınırının birleştiği bölgedir. Bu üs bölgesi, PKK'nın kamp yaptığı Irak'taki Sincar dağını da kontrol eden bir bölgedir. Üs bölgelerine yerleştikten sonra bölgede arama faaliyetlerine başlayacak. Tüm unsurlarla hem alan hakimiyeti yaratılacak, meskun mahaller de komando birlikleri tarafından giriş çıkışı kapatılarak buralarda arama yapılacak. Bölgedeki halkın yaşamına devam edebilmesi için bir idari sistem kurulacak. Aynen Afrin, El Bab, Cerablus'ta olduğu gibi. Sonra uzun süre bekleyerek bölgenin iskana hazırlanması, binaların yapılması, sığınmacıların getirilmesi gibi görevler sürecek. Buraya kadar TSK ile PYD/PKK unsurları karşı karşıya gelmeyecek. " dedi.


KUTAY KARACA: SÜPÜRME HAREKATI İLE GENİŞLEYİBİLİR

Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Ragıp Kutay Karaca, "Beklenen harekat, bu net. Öncelikle belirlediğimiz bir derinlik ve bölge var. Fakat buralarla sınırlı kalmayacak, bir süpürme harekatıyla genişleyerek devam edecek izlenimi veriyor. İlk hava harekatları genelde koruma harekatlarıdır. Öncelikle kara birliklerinin sorunsuz olarak oraya girmesi adına yapılır. Sonrasında ise destek açısından yapılır. Bundan sonraki süreç kara birlikleriyle devam edecek. TSK, dünyanın en güçlü ve en modern ordularından biri. Gece harekat yapabilecek her türlü donanıma da sahip. O yüzden kara harekatını illa gündüz beklemeyelim. Türkiye tüm diplomasi kanallarını kullandı. Uluslararası kamuoyuna başarılı bir mesaj verdi. Fırat Kalkanı ve Zeytindalı Harekatı'nda da giriş yaptığımız yerlerde fazlasıyla yerleşim birimleri yoktu. Fırat'ın doğusu için bu geçerli değil. Türkiye'ye çok yakın yerleşim yerleri de var. Önceki harekatlar TSK adına belki de dünya literatürüne girecek harekatlar. Sivil unsurlara hiç zarar vermeden yapılmış operasyonlar. Türkiye bu hassasiyeti Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla ilgili tüm devletlere de bildirdi. Sivil unsurların Türkiye'ye karşı kullanılmasının endişesini de taşıdığımı söyleyebilirim." dedi.

İsmail Hakkı Pekin Öğretim Üyesi Haber Global