Bankalar mutsuz... ABD'de vatandaşlar kredi kartı borçlarını ödedikçe ödüyor! ?

Bankalar mutsuz... ABD'de vatandaşlar kredi kartı borçlarını ödedikçe ödüyor! ?

ABD'de vatandaşlar tarihte hiç olmadığı kadar fazla şekilde kredi kartı borçlarını ödemeye başladı. Bankalar bu durumdan pek de memnun değil. Yüksek borç yatırma oranında ertelenen bazı ödemeler de rol oynuyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde vatandaşlar işsizlik maaşı ve hükümetten nakit yardımı alarak görülmemiş bir şekilde düzenli olarak kredi kartı borçlarını ödemeye başladı. Bankalar durumdan çok da memnun değil.

Aynı zamanda hükümetin öğrenim kredisi ve mortgage kredileri ödemelerini erteleme kararı alması da vatandaşın elindeki parası ile kart borçlarını kapatmasına neden oldu.

AYDA 500 DOLARA YAKIN YATIRDI, BORCU KAPATTI

Öte yandan restoranlara gidemeyen ve tatil harcaması yapamayan pek çok kullanıcının da geçen sene kredi kartlarını iptal ettiği gözlendi. 24 yaşındaki anaokulu öğretmeni Carolina Ixta Navarro-Guiterrez pandemiden önce 2800 dolar kredi kartı borcu olduğunu kredileri ertelendiği için her ay 500 dolar civarında bir para yatırarak kredi kartı borçlarını sıfırladığını söylüyor.

Örneğin mart ayında ABD’deki kredi kartı borçlarının toplamı 749 milyar dolar olurken bu borcun geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.5 daha az olduğu gözlendi.

2020 yılında ABD’de kredi kartlarından 3.9 trilyon dolarlık harcama yapıldı bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 9 oranında daha az oldu.

BORÇLARDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Ocak 2020’de Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarının 913 milyar dolarlık kredi kartı borcu bulunurken bu rakam Mart 2021’de 749 milyar dolara indi.  

Kredi kartı borçlarının azalmasına rağmen kart sayısının da arttığı göze çarpıyor. Ülkenin en büyük bankalarından olan JP Morgan’ın verilerine göre düzenledikleri kart sayısı 2019’a göre 2020’de yüzde 3 arttı ama kredi kartı borcu yüzde 14 azaldı.

Pandemi öncesinde 30 bin dolar kredi kartı borcu olan Matthew Fraser, salgın dolayısıyla işini kaybettikten sonra ailesi ile yaşamaya başladı. Diğer ödemelerinin ertelenmesiyle ağustos ayında yeniden iş buldu ve şubat ayında tüm kredi kartı borcunu ödedi. Fraser borcu ödedikten sonra kartını iptal etti ve artık hayatına banka kartı ile devam ediyor.

Pandeminin başlamasıyla birlikte geçen mart ayında ABD bankaları 309 milyon adet kredi kartı verme teklifinde bulunmuşlardı. Bir yıl sonra mart ayında bu rakam 260 milyona indi.

Bankalar mutsuz... ABD'de vatandaşlar kredi kartı borçlarını ödedikçe ödüyor! ? - Resim : 2

34.4 MİLYON İNSANIN TOPLAM 881 MİLYAR TL BORCU VAR

Türkiye Bankalar Birliği'nin güncel verilerine göre, 2021 Şubat itibarıyla bireysel kredi borcu olanların sayısı yıllık 2.3 milyon kişi artarak 34 milyon 434 bin kişiye ulaştı. Bu sayı bir önceki ay 34 milyon 327 bin, bir önceki yılın şubat ayında ise 32 milyon 101 bin kişiydi. Yani bireysel kredi borçluların sayısı bir ayda 107 bin kişi, bir yılda 2 milyon 333 bin kişi arttı. Toplam borç miktarı ise bir yılda 650 milyar TL'den 881 milyar TL'ye yükseldi.

EN ÇOK İHTİYAÇ KREDİSİ KULLANILIYOR

2021 Şubat itibarıyla toplam borç miktarı 881 milyar TL idi. Bu kredilerin yüzde 45.8'ini ihtiyaç kredileri, yüzde 32.3'ünü konut kredileri, yüzde 5'ini taşıt kredileri oluşturdu.

28.1 MİLYON KİŞİ KREDİ KARTI KULLANIYOR

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, Türkiye'de ilk koronavirüs vakası görülmeden hemen önce, yani 2020 Şubat'ta, ülke genelinde 26.8 milyon kişi kredi kartı kullanıyorken, tam bir yıl sonra yani 2021 Şubat'ta kredi kartı kullanan kişi sayısı 28.1 milyon kişiye ulaştı. Pandeminin etkin olduğu bir yıl boyunca kredi kartı kullananların sayısında 1.3 milyon kişilik bir artış yaşanmış oldu.