Bakü Güvenlik Konferansı tamamlandı: Konferansa Türkiye adına MİT Başkanı İbrahim Kalın katıldı

MİT İbrahim Kalın Bakü

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Azerbaycan'da düzenlenen Bakü Güvenlik Konferansı'na katıldı. Kalın, Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı Karabağ'da hayatın normalleşmesi yönünde attığı başarılı adımlara dikkat çekti. Bölgesel barışın kalkınma için önemli olduğunu vurguladı.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 50 ülkenin istihbarat ve güvenlik bürokrasisi başkanı bir araya geldi. Bakü Güvenlik Konferansı'nda Türkiye'yi Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın temsil etti. Konferansta konuşan Kalın, küresel ortamdaki güven krizlerine, artan terör tehdidine ve bunların yol açtığı insani sonuçlara değindi.

İbrahim Kalın, 44 gün süren savaşın ardından Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı Karabağ'da hayatın normalleşmesi yönünde attığı başarılı adımlara dikkati çekti, "Bölgede nihai barış anlaşması yapılması Kafkasya'da istikrar ve kalkınma adına elzemdir. Tesis edilecek kalıcı barış aynı zamanda Zengezur Koridoru'nun açılması da dahil Azerbaycan-Ermenistan-Nahçıvan-Türkiye-Avrupa hattı bağlantılarını sağlayacaktır" dedi.

Kalın, bölgesel çatışmalara karşı istihbarat diplomasisinin önemine değindi:

"Güncel jeopolitikte giderek karmaşıklaşan tehditlerle mücadelede esir takaslarından ateşkes müzakerelerine kadar geniş bir yelpazede istihbarat diplomasinin önemi ortadadır. Türkiye açık ve kapalı çok yönlü istihbarat diplomasisi çalışmalarını devam ettirecektir."