Bakoyannis: 'Atina ve İstanbul yeni bir başlangıç yapıyor'

İBB Ekrem İmamoğlu
Bakoyannis: 'Atina ve İstanbul yeni bir başlangıç yapıyor'
Bakoyannis, "Tabii ki Balkanlarda AB ile alakalı birçok hayal kırıklığı ve şüphe olduğunu biliyoruz" derken endişelerini haklı bulduğunu ancak her şeye rağmen Balkanlar'ın, Avrupa vizyonundan vazgeçmemesi gerektiğini söyledi. Fotoğraf: İBB

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun inisiyatifiyle ilk kez düzenlenen B40 Balkan Belediye Başkanları Zirvesi'nde, 11 ülkeden 24 katılımcı bir araya geldi. Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis Haber Global'in sorularını yanıtlarken işbirliği, ortak vizyon ve yeni bir başlangıç vurgusu yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun inisiyatifiyle ilk kez düzenlenen B40 Balkan Belediye Başkanları Zirvesi, 11 ülkeden 24 katılımcıyı bir araya getirdi. Açılış konuşmasını yapan İmamoğlu, "Balkanlaşma sözü, onlarca yıldır uluslararası literatürde etnik ayrımları ve çatışmaları tanımlamak için kullanıldı. Oysa bizler bugün, bölgemiz için yepyeni bir sayfa açmak için buradayız” dedi.

Çevre, iklim ve mülteci sorunu gibi küresel problemlerin çözümünün bölgesel işbirliğinden geçtiğini vurgulayan İmamoğlu, "Bugün 24 Balkan belediyesi olarak, yeni bir işbirliği zemini oluşturmak, kentlerimizin ve bölgemizin geleceğine dönük yeni bir vizyon geliştirmek için birlikteyiz” diye konuştu.

Bakoyannis: 'Atina ve İstanbul yeni bir başlangıç yapıyor' - Resim : 1
İmamoğlu, çevre, iklim ve mülteci sorunu gibi küresel problemlerin çözümünün bölgesel işbirliğinden geçtiğini vurguladı. Fotoğraf: İBB

GELECEK ZİRVE ATİNA'DA YAPILACAK

B40 Belediye Başkanları Zirvesi'nin ikincisi gelecek yıl Yunanistan'ın başkenti Atina'da yapılacak. Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis konuşmasında Balkanlar için Avrupa Birliği değerleri ve çatısı altında bütünleşme ve işbirliği temasını öne çıkardı.

Haber Global'e özel açıklamalar yapan Kostas Bakoyannis şunları söyledi:

BAKOYANNİS: 'BALKANLAR ORTAK EVİMİZ'

"Öncelikle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu bu girişimi üstlenip bizi bir araya getirdiği için tebrik ediyorum. Gelecek yılın zirvesine ev sahipliği yapmak Atina için bir ayrıcalık. Balkanlar bizim ortak evimiz. Tabii ki geçmişte çatışmalarla geçen yıllarımız oldu ama aynı zamanda yüzyıllarca barış ve refah içinde yaşadık. Şu an yapmamız gereken şey ortak anlayış, tolerans ve işbirliği için köprüler kurmak. Ülkeler yavaş hareket eden tanklar gibiyse şehirler hız botlarına benzer ve yeni ufuklar açar. Yerel yönetimler, belediyeler vatandaşlara en yakın demokratik kurumlar olduğu için onların düşünce ve hislerini tercüme edip yansıtmakta daha etkin rol oynayabiliriz."

Bakoyannis: 'Atina ve İstanbul yeni bir başlangıç yapıyor' - Resim : 2
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun inisiyatifiyle ilk kez düzenlenen B40 Balkan Belediye Başkanları Zirvesi'nde, 11 ülkeden 24 katılımcı bir araya geldi. Fotoğraf: İBB

BAKOYANNİS: 'İMAMOĞLU İLE ORTAK AVRUPA VİZYONUNU PAYLAŞIYORUZ'

Bakoyannis, İmamoğlu ile yakın dostluklarına da değinerek şöyle devam etti: "Kesinlikle özel bir ilişkimiz var ve bu temsil ettiğimiz şehirler için yeni bir başlangıç imkanı sunuyor. Kendisiyle birkaç ay içinde 3 kez görüştük; İstanbul'da, Atina'da ve şimdi zirve için yeniden burada bir araya geldik. Gelecekte daha birçok kez görüşeceğimizden eminim. Bizim için bu iki harika şehrin bir araya gelmesi çok önemli, bunu eşsiz bir fırsat olarak görüyoruz. Zira biz, ortak Avrupa vizyonunu paylaşıyoruz."

'BALKANLAR, AVRUPA'NIN ÖN BAHÇESİ OLMALI'

B40 Zirvesi'nde en geniş katılım sağlan ülkelerden birinin Yunanistan olduğuna dikkat çeken Bakoyannis, "Yunanlar, Avrupa entegrasyonunu kalpten destekliyor. Tabii ki Balkanlarda AB ile alakalı birçok hayal kırıklığı ve şüphe olduğunu biliyoruz. Bir anlamda bu endişeler haklı. Yine de vazgeçmeyeceğiz, amacımıza ulaşmak için çabalarımızı ikiye üçe katlayacağız. Bize göre Balkanlar, Avrupa'nın arka bahçesi olmamalı, ön bahçesi olmalı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Web Özel

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ekrem İmamoğlu İmamoğlu atina İstanbul