Bakan Yanık'tan refakatsiz çocuklar açıklaması: İhbarları topluyoruz, bulunamayan çocuklar için bizimle temasa geçsinler

Derya Yanık Deprem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Haber Global'de Bakanlığın afet sonrası çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yanık, refakatsiz çocuklar için, "İhbarları topluyoruz, bulunamayan çocuklar için bizimle temasa geçsinler" dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Haber Global'de açıklamalarda bulundu. Bakanlığın afet zamanında psikososyal destek ve ayni yardımlar gibi iki temel görevleri olduğunu belirten Yanık, bölgedeki çalışmaların detaylarını aktardı.

Refakatsiz çocuklarla ilgili soruya yanıt veren Yanık, "İhbarları topluyoruz, bulunamayan çocuklar için bizimle temasa geçsinler" diye konuştu.

Bakan Yanık'ın açıklamaları:

"Bizim sahada afet ve acil durumlarda iki temel görevimiz var. Birisi psikososyal destek hizmetleri, ikincisi de ayni yardımlar. Ayni yardımların sevk ve idaresi Bakanlığımızın temel sorumluluklarından birisi. Afet ve acil durumlarda ilk elde yapılması gereken, öncelikle vatandaşlarımızın can güvenliklerinin sağlanmasıdır. Arama kurtarma çalışmaları akabinde, barınma ihtiyaçlarının karşılanması için ilk elde çadır kentler, ardından konteyner kentler kurulmaya başlandı. Barınmayla birlikte giyim kuşam, ısınma, gıda gibi temel maddelere ihtiyaç başlar. Bizim o noktada ayni yardımlar sorumluluğumuz başlıyor.

Sıcak yemek ihtiyacında Kızılay karşılar ama yataktan battaniyeye, kuru gıdadan hijyen maddelerine, kılık kıyafete kadar bizim depolarımızdan ilgili noktalara dağıtım yapılır. 10 ilimizin tamamında lojistik depolarımızı oluşturduk. Buralarda ayni yardımları toplayıp sevk ve idaresini yapmaya başladık.

Kahramanmaraş'ta halihazırda 55 sosyal marketimiz var. Depremzede vatandaşlarımızın en kolay ulaşabilecekleri, bütün malzemelerin olduğu marketlerimiz. Vatandaşlarımızın buralarda marketlere ulaşamıyor olabilir, buralarda da gezici marketlerimiz var. Tır ve kamyon ebatında. Bunlar düzenli gezerek vatandaşımıza bu sarf malzemeleri ulaştırıyorlar.

"HEDEF SIFIRINCI DAKİKADA SAHADA OLMAK"

İkinci büyük sorumluluğumuz, psikososyal destek çalışmaları. Afet ve acil durum hallerinde bozulan hayat düzenimizin, günlük rutinimizin yeniden iyileştirilmesi, eski hale getirilmesi için yapılan her türlü çalışmanın disiplin olarak, bütünlüklü hali. Bütün arkadaşlarımız bölüm bölüm, önce vatandaşların yaşadıkları yerden başlayarak, daha sonra kırsal bölgeler, mahalleler olabilir, buralarda ihtiyacı olan her şeyi arkadaşlarımız tespit etmeye devam edecekler. Bizim için hedef afet ve acil durumda sıfırıncı dakikada sahada olmaktır.

REFAKATÇİSİ OLMAYAN ÇOCUKLAR

Çocuklarla alakalı çalışmaları en başından beri titizlikle ve dikkatle takip ediyoruz. Çocuklar konusunda bizim ve ilgili kuruluşlar olarak tedavisi devam eden ve refakatçiz olan, aile ferdinin olmadığı bütün çocuklarımızın sisteme dahil edilmesi, bir bilgi havuzuna dahil edilmesi, kimlikleri belliyse ailelerine ulaşılmaya çalışılması çalışmalarını yapıyoruz. Kimliği belli olmayanlar var. Bir kısmı da kendini ifade edebilecek olan ama yoğun bakımda olanlar var. Bunların kimliklerinin tespiti için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Henüz kimlik tespiti çalışması bitmediği için bir kayıptan bahsetmek için çok erken olduğunu düşünüyoruz. Bizim sitemizde arama ekranlarımız var. İhbarları topluyoruz ve çocukların bulunması ve kimliklerin tespiti için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bunlar sonrasında hala bulunamayan çocuklarımız olursa arama çalışmaları, emniyet tarafından yapılır. Bu aşamada vatandaşımızdan şunu istiyoruz. Bulunamayan çocuklar için bizimle temasa geçsinler."

Kaynak: Haber Global TV

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık refakatsiz çocuklar deprem kayıp çocuklar