Bakan Tunç'tan Danıştay'ın hakim ve savcılar kararı hakkında açıklama: FETÖ ile mücadelede kesinlikle bir zafiyet olmaz

haberglobal.com.tr
Yılmaz Tunç FETÖ anayasa mahkemesi

Haber Global'de soruları yanıtlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Danıştay'ın tartışma yaratan hakim ve savcıların göreve iadesi kararı hakkında gerekli incelemeler ve soruşturmaların titizlikle yapılacağını belirterek, "FETÖ ile mücadelede kesinlikle bir zafiyet olmaz" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Haber Global'de soruları yanıtladı. Bakan Tunç, kira artışında yüzde 25 sınırıyla ilgili olarak, "2 yıl önce fahiş kira artışları nedeniyle borçlar kanununa geçici bir madde eklendi. Süre bir yıl daha uzatıldı. Sürenin tekrar uzatılıp uzatılmayacağı Meclis'in taktirinde. Enflasyon hedeflerinin tutturulması durumunda uzatılmaya gerek kalmayacağını belirttik. Yüzde 25 sınırının kaldırılıp kaldırılmayacağı 1 Temmuz yaklaştığında, günün şartlarına göre belirlenecektir" dedi. 

"FETÖ İLE MÜCADELEDE BİR ZAFİYET OLMAZ"

Danıştay'ın tartışma yaratan hakim ve savcıların göreve iadesi kararı hakkında Tunç, "FETÖ ile mücadelede bir zafiyet olmaz. 15 Temmuz sonrası özellikle yargıda, emniyette, kamuda bir arınma yapıldı. Hakim ve Savcılar Kurulu 4 bin 6 savcı ve hakimi ihraç etti. dava açanlar oldu. 371'i mahkeme kararı ile görevlerine iade edildi. Bunlar peyderpey verilen kararlardı.  Her dosya bakımından bunlar tek tek incelenecek. Hata olmaması için titiz davranılacak. Hata varsa o kişiler bakımından bir soruşturma açılabilir ve süreç kendi mecrasında devam eder. FETÖ ile mücadeledeki kararlılığımızdan hiçbir zaman taviz veremeyiz. Yargı süreçlerinde gözden kaçan husus olursa burada gerekli incelemeler ve soruşturmalar HSK'nın elinde olan bir husus" diye konuştu. 

CAN ATALAY KARARI: TARTIŞMALARIN ÇÖZÜMÜ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

AYM'nin Can Atalay kararı konusunda Tunç, şunları söyledi:

"AYM, burada bir belirsizlik var diyor. Yargıtay da bir başka kanunda düzenlenmiş, belirsizlik yok diyor. Burada vatandaşlarımıza özetle şunu diyebiliriz. Seçimden önce soruşturmasına başlanan terör suçları dokunulmazlık kapsamında mı, değil mi? Kandil'deki bir kişi aday gösterildiğinde seçildiğinde gelip Meclis'te yemin etsin mi? Soruşturması burada devam ediyor. Anayasa bu güvenceyi şöyle koymuş. Seçimden önce soruşturma başlamışsa devletin güvenliğine ilişkin suçlar dokunulmazlık kapsamında değil. Mahkumiyet Meclis'te okunursa vekilliği düşer. Tartışmaların çözümü Anayasa değişikliğidir. 

Bakan Tunç, kira anlaşmazlıklarında arabulucuya giden 132 bin dosyadan 71 bin dosyanın sonuçlandırıldığını belirtti. Erzincan'daki toprak kayması soruşturmasında 6 kişinin tutuklu olduğu söyleyen Bakan Tunç, "Kazadan kim sorumluysa yargı önünde hesap verecek" diye konuştu. 

HAKİM VE SAVCI YARDIMCILIĞI MÜLAKAT TARİHİ BELLİ OLDU MU?

Tunç, "23-24 Aralık'ta yazılı sınavı yaptık. Artık hakim ve savcı yardımcılığı sistemi başlattık. 1 yıl adalet akademisi, 2 yıl da tecrübeli hakim ve savcılar yanında daha donanımlı tecrübe ile kürsüye çıkacaklar. Mülakat tarihi önümüzdeki haftalarda belirlenecek" dedi.