Bakan Tunç açıkladı: İyi hal indirimi gözden geçirilecek

HABER MERKEZİ
Adalet Bakanlığı Yılmaz Tunç

Denetimli serbestlik ve iyi hal indirimine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargı sisteminde cezasızlık algısının giderilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı. Son dönemlerde Türkiye'nin gündemine oturan cinayetlere ilişkin konuşan Tunç, yargı sisteminde cezasızlık algısının giderilmesi için çalışma yaptıklarını iyi hal indiriminin gözden geçirileceğini açıkladı. 

Yargı reformu strateji belgesiyle ilgili son aşamaya gelindiğini vurgulayan Tunç, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Cumhurbaşkanımızla son istişareleri yaptıktan sonra bir yıllık bir çalışmanın sonucu bu. Bütün taraflar, yargı camiası ve vatandaşlarımızdan gelen görüşler doğrultusunda oluşturduğumuz bir yargı reform belgesi. Bunun içerisinde ceza adalet sisteminin erkinliğini daha da tahkim edecek önemli düzenlemeler olacak. Cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik, denetimli serbestlik uygulamaları, iyi hal indirimin kaldırılıp, kaldırılmayacağı, bazı suçlar bakımından denetimli serbestliğin olup, olmayacağı, bütün bunlar strateji belgemizde bir sonuca bağlanacak. 

Şuan da Meclis'in gündeminde 9. Yargı Paketi var.  10. Yargı Paketi ile ilgili hazırlıklarımız var. Hem 10. Yargı Paketimizde hem de yargı reformu strateji belgesinde ortaya konulacak."

"KADINA ŞİDDET KIRMIZI ÇİZGİMİZ"

Kadına yönelik şiddetin kırmızı çizgileri olduğunu kaydeden Tunç, "Dolayısıyla kadınlarımızın şiddetten korunması ile ilgili, kadına karşı işlenen suçlarda cezaları artırmıştık. Kasten öldürme suçlarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası getirmiştik. Kasten yaralama ve diğer kadına yönelik suçların cezalarını diğer kişilere işlenenlerden daha ağır hale getirmiştik. Bunun daha etkin uygulanması konusundaki çabalarımızı da inşallah sürdürmenin gayreti içinde olacağız" diye konuştu.

Bakan Tunç, adli kolluk ile idari kolluğun ayrılacağına ilişkin soru üzerine, "Bu, yıllardır ülkemizde tartışılan bir konu. Bizim seçim beyannamemizde de buna ilişkin bir hüküm var. Önceki Yargı Reformu belgelerinde de yerini almıştı. Bu konudaki değerlendirmeleri önümüzdeki dönemde Meclis grubumuzla birlikte gerçekleştiririz. Özellikle adli kolluğun soruşturmasının daha etkin yürütülmesi açısından faydalı olacağına ilişkin milletimize bir vaadimiz var. Onun değerlendirmesini öncelikle Merkez Yönetim Kurulumuz, Meclis grubumuzda değerlendirip önümüzdeki süreçte bir sonuca varırız" açıklamasında bulundu.