Bakan Soylu bunu ilk kez açıkladı

Süleyman Soylu Kahramanmaraş Depremi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin ilk günü yardım gelene kadar depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için Kahramanmaraş'taki tüm marketleri polis marifetiyle açtıklarını ve vatandaşlara ihtiyaçlarını dağıttıklarını söyledi.

Kahramanmaraş Afet Koordinasyon Merkezi'nde açıklama yapan Bakan Soylu, Kahramanmaraş'a bugüne kadar 1113 tırın geldiğini söyledi.

"Birinci gün buradaydık, sabah 09.00 itibarıyla, 04.00'te oldu deprem." diyen Soylu, şunları kaydetti:

"Ertesi sabah yollar, havalimanı kapalı olduğu için, doğal gaz olmadığı, ekmek fırınları çalışmadığı için vatandaşımızın ihtiyacını karşılamak durumundaydık ve buradaki tüm marketleri polis marifetiyle açtık. Ve iki üç polisi orada görevlendirerek birer poşetle beraber verdik marketlerin içindeki malzemeleri vatandaşımıza, sıraya girdiler. Hepsinin videosu da var. Hepsine verdik ve olağanüstü bir durum olduğu için bu olağanüstü durumun ihtiyacını böylece o gün için karşıladık ve ondan sonra bütün malzemeler geldi."

Yardımların devam etmesi gerektiğinin altını çizen Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"'Deniyor ki artık malzeme göndermeyin.' Aziz milletimize de ifade etmek istiyorum. Elinizde ne kadar malzeme varsa gönderin çünkü burada milyonlarca insan var bu bölgede ve her birinin aşa ihtiyacı var. Aşevleri çalışıyor. Aşevlerine malzeme bulmakta yarın öbür gün zorlanacağız yani biz sahadayız. Ne olduğunu görüyoruz. Hangi ihtiyacı olduğunu da değerlendiriyoruz. Ve ilk malzeme geldi, önce depolara aldık. Ardından ilçelere gönderdik. Ardından mahallelere sevk ettik. Ardından da köylere gönderdik. Ve şu ana kadar Kahramanmaraş'ta havadan ve karadan ulaşmadığımız köy söz konusu değil. Ve en son dünden itibaren 30 ekip, sağlık araçları köylere gitmektedir. Yardım götüren özellikle vatandaşlarımızı köylere yönlendiriyoruz. Yaklaşık 100'ün üzerinde off-road araçları var. Onlarla beraber bütün köylere Kahramanmaraş'ta malzeme dağıtıyoruz. Bunu bir Kahramanmaraş ölçeğinde söylüyorum. Aslında bütün her yerde aynı işlem bir şekilde devam etmektedir. Burada mümkün olduğu ölçüler içerisinde iaşenin aksamaması lazım. Evet, iki üç gün gelmedikten sonra malzeme, aziz milletimizin yüce gönüllülüğüyle birlikte ve yardımseverlik duygusuyla, kadirşinaslığıyla birlikte bütün bölgeye malzeme aktı. Ve bir anda pik noktasına ulaştı. Elbette ki birtakım sıkıntılar söz konusu olabilirdi. Yani tırlar bazen beklediler ama şu anda bizim bekleyen tırımız burada söz konusu değil. Ve depolarımız malzeme bekliyor. Bu kadar açık, bu kadar net."

Soylu, deprem bölgesinde özellikle yemek yapımında kullanılacak gıda malzemelerine ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bu operasyon uzun dönemli bir operasyon. Sayın Cumhurbaşkanı'mız bir yılda konutların teslim edileceğini defalarca kamuoyuna deklare etti. Demek ki en az burada bir yıl boyunca aşın kaynaması lazım. Bir yıl boyunca buradaki insanlara mağduriyet yaşatmamamız lazım." dedi.

Kaynak: AA

süleyman soylu Kahramanmaraş depremi kahramanmaraş