Bakan Koca'dan "Çin aşısı ucuz olduğu için alındı" eleştirilerine yanıt

Fahrettin Koca
Bakan Koca'dan "Çin aşısı ucuz olduğu için alındı" eleştirilerine yanıt

Çin aşısının ucuz olduğu için alındığı yönündeki eleştirilere cevap veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İnaktif aşılar en pahalı aşılardır. Bizim önemsediğimiz, para değil. AstraZeneca daha ucuz. Onu alırdık, parayı tercih etmiş olsaydık" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sözcü'den İsmail Saymaz'ın koronavirüs aşısına dair sorularını yanıtladı.

ÇİN AŞISIYLA İLGİLİ ELEŞTİRİLERE YANIT VERDİ

BioNTech'in Faz 3 çalışmalarını tamamlamadığını ancak erken sonuçlarını açıkladığını vurgulayan Koca "Çin de erken sonuçları açıklamadıkça, biz bu sonuçları bilmedikçe, bizim Türkiye'deki sonuçlarımız ortaya çıkmadıkça, TİTCK ve Halk Sağlığı laboratuvarlarında incelemeler tamamlanmadıkça vatandaşımıza aşı yapılamaz. Biz testlerimizi yapmadıkça, dünyada test sonuçları açıklanmadıkça ruhsat vermeyiz. Ruhsat vermediğimizi ülkede kullandırmayız." ifadelerini kullandı.

"Çin aşısının ucuz olduğu için alındığı doğru mu?" sorusuna yanıt veren Koca, şunları söyledi: 

"İnaktif aşılar en pahalı aşılardır. Bu aşılar geleneksel ve doğal aşılardır. Kısa, orta ve uzun vadeli sonuçlarını biliyoruz. Rus aşısı dahil, mRNA aşıları daha çok ve kolay üretilir. Küçük ortamlarda, yoğun üretilen, ucuz aşılardır. Dünya onun için buna yöneliyor. İnaktif aşı daha büyük ortamda üretiliyor. Hücreyi üretmek gerekir. Öbürü sentetik, yapay. Daha kolay, daha ucuz."

Saklanmasının kolay olduğunu belirten Koca "Ama bu aşının güvenirliğini etkileyen bir unsur değil. Bizim önemsediğimiz, para değil. AstraZeneca daha ucuz. Onu alırdık, parayı tercih etmiş olsaydık. Önemli olan, güvenilirliğidir." dedi.

ÇİN DAHA FAZLA AŞI VERMİYOR

Türkiye'nin 100 milyon doza ihtiyacı olduğunu belirten Koca, Çin'den daha fazla aşı istediklerini söyledi.

Çin'in daha fazla vermediğini belirten Koca "Vermiyor. Rusya vermek istiyor. Onun eksik olan toksikolojik (zehir bilimi) kısmını biz tamamlıyoruz şimdi. Tamamlandıktan sonra o aşı da olabilir. Şunu bilin: Çin aşısı bu aşılardan ucuz değil. Ucuz olduğu için tercih edilmiyor." dedi.

TÜRKİYE'NİN AŞISI NE ZAMAN OLACAK?

İlk aşıyı kendisinin olacağını belirten Koca, Türkiye'nin aşısının Nisan ayında devreye gireceğini de sözlerine ekledi.

koronavirüs