Bakan Fatih Dönmez: MTA aktif diri fay hatları haritasını güncellemek için kırıkları takip ediyor

Kahramanmaraş Depremi Deprem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hatay'da Haber Global canlı yayınının konuğu oldu, aktif diri fay hattı haritalarındaki çalışmayla ilgili son durumu anlattı. Bakan Dönmez, bölgedeki enerji arzıyla ilgili yapılan çalışmalarda gelinen noktayı da açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hatay'da Haber Global canlı yayınının konuğu oldu.

Bakan  Dönmez'in açıklamalarından başlıklar şöyle;

"Büyük bir felaket. Ateş düştüğü yeri yakar diye bir laf var ama bu kez 85 milyonun yüreğine ateş düştü ama bu bir son değil. Hayat devam ediyor. Hayatı normalleştirme adına çok daha sağlam zeminlerde dayanıklı binalar yapacak. Benim buna inancım tam"

DOĞAL GAZ VE ELEKTRİK ARZINDA SON DURUM

"İlk anla birlikte ana hatlarımızda da ciddi hasarlar oluştu. Botaş'ın doğal gazı şehirlere taşıyan hatlarında kırıklar meydana geldi. Ekipleri bu noktalara sevk ettik. 4-5 gün içinde bu hatları giderip şehirlere gaz arzını sağladık ama bu yetmiyordu. Kuruluşların da şehir içindeki hasarları gidermesi ve binalara gazı sağlaması gerekiyordu. İlk günlerde tedbir amaçlı olarak birçok yerde gazı ve elektriği keserek ikincil bir afet yaşanmasın diye. Çalışmaları tamamlanan yerleri de kontrol ederek tekrar gaz arzı vermeye başladık. Ancak gazın evlere ulaşması için iç tesisatların da kontrol edilmesi gerekiyor. Bunun için de her binaya tek tek girilmesi gerekiyor. Daire içinde yaşayan yoksa mecburen daire girişinde vanayı kapatıp sticker yapıştırdık. Vatandaş dairesine geldiğinde bize ulaşıp talebini iletiyor ve biz de daire içini kontrol edip gaz arzını sağlıyoruz."

"Hasar tespit çalışmalarının tamamlanması gerekiyor. Hasarsız veya az hasarlı binalara oturma izni var. Elektrik ve doğal gaz şirketlerimiz bu verileri de dikkate alarak bu işi planlıyorlar. Elektrik tarafı bir miktar önden gitti. Test ve kontrolü kısmen daha hızlı gidebiliyor."

KOBE'DEKİ DEPREM ÖRNEĞİ

"1990'da Kobe'deki depremde ölenlerin yarısı depremin neden olduğu doğal gaz kaçaklarının neden olduğu yangın ve patlamalardan dolayı öldü. Biz o tarihten itibaren gerek şebekelerin güçlendirilmesi, iç tesisatların güçlendirilmesi olsun teknik tedbirler alındı. Bunları zamanında yerleştirmiş olmamız da bu tür ikincil faaliyetlerin hemen hemen hiç yaşanmamasını sağlamış oldu. Şebekelerimiz de testten geçmiş oldu. Yıkımın yoğun yaşandığı yerlerde can güvenliği nedeniyle elektrik ve gaz veremiyoruz. Genel aydınlatmada ana arterlerde hemen hemen hiç sorun kalmadı, yüzde 80-90'lar mertebesinde genel aydınlatma söz konusu."

"Birlikte ekipler zemini daha sağlam daha güvenli yerler seçiyorlar. Biz de o noktalara enerji alt yapısını götüreceğiz. İçme suyu, internet ve telefon şebekeleri de yeni yapılacak yerlere eş zamanlı olarak planlanacak. "

MTA AKTİF DİRİ FAY HATLARINI GÖZLEMLİYOR

"MTA yıllardır ülkedeki aktif diri fay hatlarını çalışıyor. Her depremden sonra fay hatlarının güncellenmesi gerekiyor. En son 2018'de bir harita yayınlanmıştı. O haritada fayların geçtiği noktalar bugün kırılan noktalar. Ekipler fayın kırık izlerinin tespiti için depremin ilk gününden itibaren sahada gözleme başladılar. 315 kilometrelik bir fay hattından söz ediyoruz. 244 kilometrelik kısmı gözlemlendi. Elbistan depreminin fayı da yüzey kırığının 74 kilometrelik kısmında gözlem yapıldı. Kalanları da belki de bir hafta içinde tamamlayacağız. Hatay'da olan 6.4'lük depremde 45 kilometrelik fay zonu incelendi.  Ancak bu 6.4'lük son depremde yüzeyde fazla belirti yok. Tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra aktif diri fay haritası tamamlanmış olacak."

"MTA fay hatlarının yerini ve ne kadar kırıldığını tespit ediyor. Diğer fay hatlarına ne kadar enerji transferi olduğunu konusu biraz daha çalışmayı gerektiren bir konu. AFAD'ın bir birimi var bununla ilgili. Sismologlar bakacak. Depremin nerede olacağı, büyüklüğü tahmin edilebiliyor ama ne zaman olacağı bilinemiyor. "

 

Kaynak: Haber Global TV

Fatih Dönmez Hatay enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı Kahramanmaraş depremi Hatay depremi deprem MTA