Bakan Dönmez: Neredeyse motorine yakın kalitede bir petrol keşfetmiş olduk

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Gündem haberleri son dakika
Bakan Dönmez: Neredeyse motorine yakın kalitede bir petrol keşfetmiş olduk

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, canlı yayın konuğu olduğu Haber Global ekranlarında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan'ın petrol müjdesine yönelik açıklamalar yapan Dönmez, "Neredeyse motorine yakın kalitede bir petrol keşfetmiş olduk" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, canlı yayın konuğu olduğu Haber Global ekranlarında kritik açıklamalar yaptı. 

Bakan Dönmez'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"Neredeyse motorine yakın kalitede bir petrol keşfetmiş olduk"

- Yaklaşık 4 yıldır biz terörden arındırılan o bölgede yoğun bir araştırmaya girdik. Arkadaşlarımız bir potansiyel olduğunu değerlendiriyorlardı ve bir sondaj kuyusu açmaya karar verdik. 4 gün önce ilk haber geldi, hemen paylaşmadık. İlk görüntüleri de hemen benimle paylaştılar, Hakikaten son derece kaliteli, neredeyse motorine yakın kalitede bir petrol keşfetmiş olduk. Ayrıca susuz olması da çok kıymetli, dolayısıyla işleme kolaylığı ve maliyetler konusunda oldukça avantajlı. Geçtiğimiz yılı 80 bin varil ile kapatmıştık. 15 bin varili özel sektör firmaları üretiyor. Yıl sonu itibarıyla 100 bin varile gelmiş olacağız. Türkiye ihtiyacının yüzde 20'lik ihtiyacını karşılar hale geleceğiz.

- Hala aslında petrolde dışa bağımlıyız, şu an itibarıyla yüzde 90 ama yeni keşifle bunu yüzde 80'lere indireceğiz. İlk değerlendirmeler burada 100 bin varile kadar bir üretimin gerçekleşebileceği şeklinde. Bizdeki petrol ya daha ağır ya da çok küçük rezervler şeklinde oluyor. Şu anda bu kuyunun derinliği 2 bin 600 metre, çok derin sayılmaz. Normalde karada 5 bin metreye kadar inebiliriz. Sondaj maliyetleri her bir derinlik için size yük getirir. Aramacılık konusu bu sektörün en maliyetleri konularından biridir. Esma Çevik kuyusunu bir yıl önce keşfetmiştik, açıklamayı 3-4 kuyuyu geçtikten sonra yapmıştık. 

Muhalefetin eleştirilerine yanıt

- Son derece yersiz. 20 yıldır iktidardayız, geçmişte de bazı keşiflerimiz oldu, zamanı gelince açıklandı. Son dönemde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Bu keşifler herkesi mutlu ediyor, birilerini mutsuz ediyor. Biz sevinenleri sevindirmeye, üzülenleri üzmeye devam edeceğiz. 

"Her kuyu açtıkça çalışan insan sayımız artacak"

- Ekipmanları yerlileştiriyoruz, oran artıyor. Lojistik hizmetlerde başta olmak üzere biz personeli yerinden temin ederiz. Petrol endüstrisi gittiği her yerde bölgeyi geliştirir, kalkındırır. Şu anda birkaç yüz kişi çalışıyor. Her kuyu açtıkça çalışan insan sayımız artacak. 

-Ham petrolü rafineri lisansı olan şirketler yapıyor. En büyük rafineri TÜPRAŞ'ta, Koç Grubu tarafından işletiliyor. Her rafineri her petrolü işleyemez. Türkiye'deki rafineriler yapıldığı tarihte Irak, İran, Suudi Arabistan ve Rus petrolüne göre dizayn edildiği için bunlar kaynak ülkeler. Türkiye'de petrol satış fiyatları da serbest piyasada belirleniyor. 

- Doğal gazda dünyada farklı piyasalar var. Asya Pasifik piyasasında en yüksek tüketici Japonya'dır. ABD'deki fiyatlar piyasaya göre çok daha ucuz seyretti. 

"Buraları biz üretim ruhsatına dönüştüreceğiz"

- İthal ettiğimiz üründe uluslararası geçerli fiyatlara biz de maruz kalıyoruz. Hiçbir ülke "Avrupa çok zengin ben oraya 100 dolardan, Afrika'ya 80 dolardan satayım" demez. Bir bedeli var ve bunu ödemek zorundasınız. Pompada yerli benzinin fiyatı örneğin 10 TL olsun, ithal 20 olsun dediğinizde herkes yerliye gider ama yerli sizin talebinizi karşılayacak mı? O piyasayı yönetemezsiniz. Ağırlıklı olarak bizim ürünümüz olursa elbette pompaya yansıyacak demektir. Orta uzun vadede kendi petrolümüzden elde ettiğimiz gelir artacağı için belki vergi oranlarıyla vatandaşın lehine birtakım değişiklikler yapılabilir. 

- Arama faaliyetleri Trakya ve Güneydoğu'da da sürüyor. Her arama ruhsatı üretime dönecek diye bir şey yok. Bu süreçler zaman alan süreçler. Bugün açıklandı ama 4 yıl öncesine gitmek gerekiyor. Şimdi buraları biz üretim ruhsatına dönüştüreceğiz çünkü artık keşif yapmışız. 

- Karadeniz gazı keşfinde uluslararası firmalar gelip kuyular açtılar ama bulamadılar. Ancak biz ilk gittiğimiz sahada keşfi yaptık. 

Ücretsiz doğal gaz uygulaması nasıl olacak?

- Sayın Cumhurbaşkanımız 12 ay müddetle mutfak kullanımlarını bedava yapalım demişti ama vatandaşlarımız bunu daha iyi hissetsin, hiç olmazsa ilk ay tüm tüketimleri bedava verelim dedi. Hiç kimsenin bir hak kaybı olmayacak, bu 1 aylık süreçte bedel ödemeyeceklerini görecekler. Kartlı sayaçlarda karta iade olarak yüklenecek. 

"Trabzon ve Rize'ye yavaş yavaş gireceğiz"

- Mevcut sahaların rezerviyle ilgili bir değişiklik şu anda beklemiyoruz. 710 milyar metreküplük açıkladığımız değer, üretilebilir değer. Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz'de yeni sismik çalışmalar yaptık, değerlendirmeler devam ediyor. Bu değerlendirmelerden sonra potansiyeli olacak lokasyonlarda sondaj yapıyoruz. Şu anda Ordu açıklarında çalışma yapıyoruz. Trabzon Rize tarafında potansiyel olduğunu değerlendirdiğimiz noktalar var, oralara yavaş yavaş girmeye başlayacağız. 

Yunanistan krizi

- Büyük afetler meydana geldiğinde ister istemez politik reflekslerden ziyade insani yardımlaşmalar öne çıkıyor. Yunanistan son afette arama kurtarma çalışmalarına geldi. Müzakere edelim diyoruz ama Kıbrıs Rum Yönetimi bundan kaçınmıştır. Yunanistan ile yaşanan süreçleri bu ülke gayet iyi biliyor, hala masada tartışılan konular var. Bugüne kadar anlaşmalara aykırı tutumları devam etti, bu gidiş gelişler umarım bir fırsat olur, tekrar masaya oturulur. 

"Türkiye'de doğal gaza erişim oranı yüzde 80"

- Türkiye'de doğal gaza erişim oranı yüzde 80, doğal gazın sahibi devlet. Geçtiğimiz yıl kömürü uluslararası piyasanın çok altında sattık. Doğal gazla ısınamayanlar için de ısınma faaliyetini yapmış olduk. 

"Azerbaycan ile ilişkilerimiz son derece ileri seviyede"

- Dost ülke Azerbaycan'da Türkiye Petrolleri'nin faaliyetleri var. Azerbaycan ile ilişkilerimiz son derece ileri seviyede. Azerbaycan'da yatırımlarımız var. Socar'ın Türkiye'de yatırımları var. Bizim açımızdan da Azerbaycan'daki yatırımlarımız en üst seviyede. Tanap gibi bir projeyi hayata geçirmişiz. Doğal gaz boru hatlarımız çalışıyor. Nahçıvan boru hattını vereceğiz. Avrupa'daki fırsatları birlikte değerlendirme konusunda da görüş birliğimiz var. Enerji de bu ilişkilerin lokomotifi. 

- Eskişehir potansiyeli oldukça yüksek bir kentimiz. Genç, okumuş, birikimli bir kentimiz. Bu potansiyelin yeni dönemde uluslararası markalara da evrilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle teknoloji ve üretim anlamında yatırım yapılacak çok nokta var. Baktığımızda alt yapıyla ilgili sorunları büyük oranda çözülmüş, ulaştırmaya ilgili sorunları en kısa sürede çözeceğiz. Eskişehir'e değer katacak her projeye açığız.

- İlk turda sayın Cumhurbaşkanımızın seçileceğini düşünüyorum. 51'in üzerinde bir oranla ilk turda biteceği kanaatindeyim. Vatandaşlarımız sözü dinlenen bir lidere mi, söz dinleyen bir lidere mi oy verecekler, kendileri karar verecekler. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez