Bakan Dönmez duyurdu: Bartın Amasra'daki maden ocağında arama kurtarma çalışmaları tamamlandı

Gündem haberleri Bartın son dakika

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez, "Bartın’da dün akşamdan beri devam eden arama kurtarma çalışmalarımızı tamamladık. 41 madenci kardeşimiz hayatını kaybetti" dedi.

Bartın Amasra'da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağındaki faciada can kaybı 41'e yükseldi. Üç bakan ortak açıklama ile son bilgileri paylaştı. Bakan Dönmez, arama kurtarma çalışmalarının sona erdiğini duyurdu. Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bartın'da dün akşamdan beri devam eden arama kurtarma çalışmalarımızı tamamladık. 41 madenci kardeşimiz hayatını kaybetti. Bütün kurumlarımızla tüm ailelerimizin, Bartın'ımızın yanındayız. Rabb'im böyle acıları bir daha yaşatmasın." ifadesini kullandı.

İçeride toplam 110 kişinin olduğunu kaydeden Bakan Soylu, 58 işçinin kendisi ya da yardımla kurtulduğunu, 11 yaralı işçinin bulunduğunu bildirdi. Yaralılardan 6'sının İstanbul Çam ve Sakura'da, 3'ü Bartın Devlet Hastanesi'nde, 2'si ise özel hastanede bulunuyor. Özel hastanedeki 1 işçinin ise taburcu edildiği öğrenildi. 

Bakan Dönmez duyurdu: Bartın Amasra'daki maden ocağında arama kurtarma çalışmaları tamamlandı - Resim : 1

BARTIN'DA NELER YAŞANDI? DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER...

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BARTIN'DA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlama meydana gelen Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağında incelemelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaralı maden işçilerini ziyaret etti.

Bakan Dönmez duyurdu: Bartın Amasra'daki maden ocağında arama kurtarma çalışmaları tamamlandı - Resim : 2

MECLİS BAŞKANI BARTIN'DA

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, patlama meydana gelen maden ocağındaki kurtarma çalışmalarını yerinde takip etmek için Bartın'a gitti. 

 

BAKAN SOYLU VE DÖNMEZ'DEN YENİ AÇIKLAMA

"CAN KAYBI 40"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında meydana gelen patlamanın ardından son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu: Patlamanın meydana geldiği saatten itibaren hem milletimiz hem madencilerimiz, onların aileleri ve Türkiye'de bu mesleği yapan bütün madencilerimizin hem gözleri hem kulakları hem bütün kalbi buradaydı. Ülkenin birçok yerinden gerek arama kurtarma, gerek yardımcı destek hizmetler için bütün kurumlarımız, bu konuya yetkin olan bütün Enerji Bakanlığı kurumları, AFAD'dan Sağlık Bakanlığı'na, UMKE ve Kızılay'a kadar bütün kurumlarımız, buradaki tüm sağlık personelimize kadar herkes seferber oldu. Arzu ederdik ki karşımızda hiçbir kaybımız olmadan sizlere bu açıklamayı yapabilelim ancak yapılan çalışmalarda 300-350 metre yer altında büyük bir seferberlik ve çaba sarf edildi. Sabah saat 07:30 itibarıyla gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra, 14 şehidimize daha ulaştık. Yani 40 şehidimize ulaşmış olduk.

Orada bir kısımda yangın olmasına rağmen kahraman madencilerimiz arkadaşlarını orada bırakmamak için uğraşıyor.

"ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDA SONA YAKLAŞTIK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamaları:

Arama kurtarma çalışmalarında hemen hemen sona yaklaşmış durumdayız. Rabbim şehitlerin mekanını cennet eylesin. Arama kurtarma çalışmalarını başta TTK'nın tahlisiye ekipleri yaptı. Kendi arkadaşlarını kurtarmak için ellerinden geleni yaptılar. Saatlerce kaybolan arkadaşlarımızı aranması durumları da oldu. O arkadaşların, arkadaşlarını canlı çıkarması durumundaki sevinçleri de yaşadılar. Onlarla sevildik ve üzüldük. Belirsizliğin söylendiği arkadaşımızı da arama çalışmaları sürüyor. Galeride süren yangın da büyük oranda kontrol altına alındı, sabah saatlerinde 14 kardeşimiz o bölgeden çıkarıldılar.

AFAD'ımıza, sağlık personellerine teşekkür ediyorum. Daha 3 hafta önce burada biz, Türk İş Başkanımızla birlikteydik. İnşallah bir daha böyle acıları rabbim bize yaşatmasın.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin ise şunları söyledi: Zor dönemde yerin altında mücadele eden, arkadaşlarını kurtarmak için mücadele eden kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Milletimizin acısı büyük, madencilerin acısı büyük. Emekçilerimizin böyle bir acısıyla karşılaşmak çok hüzün verici bir şey. Allah yakınlarına sabır versin, milletimizin başı sağ olsun.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Bartın’ımızın Amasra ilçesinde meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır niyaz ediyorum. Yaralanan kardeşlerime de acil şifalar diliyorum.

Kaybettiğimiz madenci kardeşlerimizin aileleri, evlatları emanetlerimizdir. Can kayıplarını telafi edemesek de, vefat eden kardeşlerimizi geri getiremesek de en küçük mağduriyete dahi izin vermeyecek, ailelerimize sahip çıkacağız.

PUTİN'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

 Putin, Bartın'daki maden kazası nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başsağlığı dileğinde bulundu

ZELENSKİ'DEN TÜRKÇE TAZİYE MESAJI

Ukrayna lideri yaşanan maden faciasıyla ilgili Türkçe mesaj yayınlayarak "Bartın’ın Amasra ilçesinde maden patlamasının meydana geldiği haberini derin üzüntüyle öğrendim. Hayatını kaybedenlerin akrabalarına ve yakınlarına taziyelerimi sunuyorum, yaralananlara acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.

ALİYEV VE BAYRAMOV'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Aliyev mesajında, Bartın'daki maden ocağında meydana gelen patlamada çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı haberinin kendisini derinden sarstığını belirtti.

Türkiye'nin acısını paylaştıklarını ifade eden Aliyev, Erdoğan'a, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türk halkına, kendi ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerini iletti.

Aliyev, yaralılar için de şifa temennisinde bulundu.

 

Kaynak: Haber Global TV

Bartın son dakika Bartın maden faciası Bakan Soylu Amasra Gündem haberleri