Bağışıklık sistemimiz unuttu mu zayıfladı mı? Maske çıktı, grip ve nezle geri geldi!

Bağışıklık sistemimiz unuttu mu zayıfladı mı? Maske çıktı, grip ve nezle geri geldi!

Maskeleri takmayı gevşettik. Bağışıklık sistemimiz uzun süredir unuttuğu grip ve nezle virüsü ile yeniden tanıştı. Nezle vakalarındaki artış dünyanın gündeminde. Bu sonbahar önemli...

METİN AKTAŞOĞLU-GÖKHAN KAM

Pandemi ile birlikte maske artık bir uzvumuz haline dönüştü. Birkaç hafta önce maskeleri çıkarmayı konuşurken 20 bini aşan vakalarla birlikte bu tartışmayı şimdilik rafa kaldırdık. Maske takmanın tek faydası Covid-19’dan korunmak değil aynı zamanda nezle ve grip vakalarında da büyük düşüşler yaşandı. Öyle ki ilaç şirketleri eskisine göre çok daha az grip ilacı satar hale geldi.

Son aylarda maske takmayı biraz daha gevşettik ve sevmediğimiz eski dostumuz nezle vakalarında bir tık artış görüldü. Tabi bu artış bir salgın seviyesinde değil. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Doçent Doktor Gamze Varol Saraçoğlu’na göre grip vakaları tekrar ortaya çıkmaya başladı.

Varol Saraçoğlu, “Benzin istasyonları ve dinlenme tesislerinde özen yok, insanlar artık iç içe gripte de artış beklenen bir durumdu” değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise gripte artış olmadığını ama nezle ile daha sık karşılaştıklarını söyledi.

'İKİ SENEDİR KAYDA DEĞER YOK'

Şimşek Yavuz maskeler sebebiyle iki seneye yakın süredir kayda değer bir grip vakası görmediklerini ifade etti. Maskelerin gribin önünü kestiğini anlatan “Bu azalmanın nedeni olarak maske, toplu ortamlarda bulunmama, sosyal uzaklaşma, hijyen önlemleri gibi önlemler gösteriliyor. Grip de aynı yöntemle bulaşan bir hastalık olduğu için Covid'e karşı alınan önlemler, grip hastalığını da çok azalttığını gördük. İki senedir kayda değer grip vakasına rastlamadık” ifadelerini kullanıyor.

Şimşek Yavuz grip mevsiminin sonbahar olduğunu ifade ederken bu yıl grip vakalarının seyrini dikkatle gözleyeceklerini anlattı.

'HENÜZ ADI KONMAYAN...'

Acıbadem Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıklarından Korunma ve Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal maske hassasiyetinin azalmasıyla birlikte henüz adı konamayan viral solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını kaydetti.

Köksal yaz aylarıyla birlikte klimaların da bir virüs bulaşım noktası olduğunu belirtti. Köksal, “Özellikle toplu alanlarda klimalar ne kadar kontrol ediliyor ve temizleniyor bilinmiyor. Klimalar yazın lejyonella dediğimiz mikrobu bulaştırır. Belirtileri ise nezle gibi, halsizlik, kırgınlık, burun akıntısı ve hafif ateş gibi belirtileri olabiliyor” diyor.

55 yaşındaki Holly Riddel Covid-19 olmadığın fakat bu yaşadığı hastalığın ne olduğunu anlamadığını söyledi. Riddel, “Daha önceden soğuk algınlığım oldu fakat bu her neyse gitsin istiyorum” diyor.

52 yaşındaki Laura Wehrman da Covid-19 testleri negatif çıkınca doktoru tarafından kendisine nezle teşhisi kondu.

 

Bağışıklık sistemimiz unuttu mu zayıfladı mı? Maske çıktı, grip ve nezle geri geldi! - Resim : 2

'AYNI BAĞIŞIKLIĞI GÖSTEREMEYEBİLİR'

Pandemi ile birlikte maskeler ve evde kalınan süresinin uzunluğu nezleye neden olan rinovirüslerin bağışıklık sistemimizden uzun süre uzak kalınmasına neden oldu. Uzmanlara göre vücut uzun süre uzak kaldığı nezle virüsü ile tekrar karşılaştığında aynı bağışıklığı gösteremeyebiliyor.

ABD Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Merkezi de bu yaz yaşanabilecek nezle ve grip vakalarına karşı halkı uyardı.

'MESLEK HAYATIMDA GÖRMEDİM'

Dünya Sağlık Örgütü Grip Merkezi Direktörü Doktor Sue Huang insan vücudunun grip ve nezleye karşı mücadeleyi unuttuğunu söylüyor. Yeni Zelanda’nın Avustralya ile sınırları açmasının ardından ülkedeki grip ve nezle vakalarının arttığını aktaran Huang 20 yıllık meslek hayatında böyle bir şey görmediğini aktarıyor.

Viral enfeksiyonlar konusunda uzman Satya Dandekar’a göre pandemide bağışıklık sistemimiz virüslerle savaşmayı unuttuğu için değil az uyku, stres ve alkol tüketiminin artmasından dolayı zayıfladı ve nezle, grip gibi hastalıklara daha açık hale geldi. Dandekar, “Bağışıklık sistemi yavaşlıyor ve eskisi kadar hızlı tepki vermiyor böylece virüsler vücutta tutunmak için yeterli zamanı bulabiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Johns Hopkins Üniversitesi’nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doktor Allison Agwu ise insanlara Covid-19 aşısı olmaları gerektiğini böylece nezle olduklarında paniğe kapılmayacakları tavsiyesinde bulunuyor.

Ek kaynaklar: New York Times