Azerbaycan'da Cumhuriyet coşkusu

Azerbaycan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Atatürk

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı coşkusuna kardeş ülke Azerbaycan da katıldı. Bakü'deki Türk şehitliğinde tören düzenlendi. Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı törende yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerine vurgu yapıt.

Dost ve kardeş ülke Azerbaycan, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl coşkusunu Türkiye ile birlikte yaşadı. Başkent Bakü'deki Türk şehitliğinde tören düzenlendi.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı da törende hazır bulundu. Bağcı'nın 'Şehitlik Anıtına çelenk koyduğu törende, şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'na bağlı askeri bando, İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı'nı seslendirdi.

Şehit anı defterini imzalayan Büyükelçi Bağcı, temsili şehit mezarlarına karanfil bıraktı.

Bağcı törende yaptığı konuşmada Türkiye-Azerbaycan dostluğuna vurgu yaptı.

Bağcı, "Cumhuriyeti her alanda daha iletti taşıyacağız" dedi.

Konuşmasında Türkiye-Azerbaycan kardeşliğine de değinen Bağcı, "
Şuşa Beyannamesi ile ilişkilerimiz müttefiklik seviyesine erişmiştir. Cumhuriyet'imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'sevincini sevincimiz, kederini kederimiz' olarak ifade ettiği ilişkilerimizi 'Türkiye Yüzyılı' vizyonumuz doğrultusunda, 'bir millet, iki devlet' şiarıyla daha da geliştireceğimize şüphe yoktur" dedi.

Bağcı ve beraberindekiler daha sonra 20 Ocak Şehitleri'nin defnedildiği Şehitler Hıyabanı'nı da ziyaret etti.

Bakü'de cumartesi akşamı da Cumhuriyet Bayramı programı düzelendi. Haydar Aliyev Sarayı'nda yaklaşık 2 bin kişinin izlediği programda halk oyunları, müzik ve dans gösterileri sahnelendi.

İSTANBUL' DAKİ GÖSTERİLER

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla İstanbul Boğazı'nda havai fişek, ışık ve dron gösterileri düzenlendi.

Cumhuriyet'in 100. yılına özel görsellerin 2023 adet dronla sergilendiği etkinlikte, havai fişek ve ışık gösterileri de yer aldı.

Dron gösterisinde, dünya küresi, Türkiye haritası ve Türk bayrağı oluşturuldu. Şahlanan atın üzerinde bir Türk askerinin de yer aldığı gösteride, "Türkiye Yüzyılı" ve "100. Yıl" tipografisi de çizildi.

İstanbul'un farklı noktalarına kurulan seyir alanlarında 25 dakikalık gösteri ilgiyle takip edildi.

Seyir noktalarının yanı sıra Boğaz'ın her iki yanında toplananlar alkışlar ve ellerindeki Türk bayraklarıyla gösteriye eşlik etti.

Ayrıca seyir alanlarındaki ekranda gösteri canlı yayınlanırken gökyüzüne çizilen semboller de anlatıldı. İlgiyle izlenen o dakikalar büyük beğeni topladı. Cumhuriyetin 100.yılı tarihe unutulmaz anlar bıraktı...

Kaynak: Haber Global TV