Avrupa'da istemeden öldüren örümcek paniği, Türkiye'de de görüldü
9 milimetrelik boyuyla pek de korkutucu görünmüyor ancak ısırığının yol açtığı ölümler Avrupa'da korku saçıyor. Kahverengi keman örümceği istemeden de olsa bazı komplikasyonlara meydan verip ölümlere yol açıyor. İtalya'dan 2 ölüm haberi gelirken bu örümcek Türkiye'de de görülüyor.
Kahverengi keman örümceği, İtalya'da bir polis memurunu ısırarak ölümüne neden oldu. Daha sonra yine bir İtalyan daha aynı örümceğin kurbanı oldu. Küçük boyutuyla dikkat çekmeyen bu örümceğin kafasında ona adını veren keman benzeri bir işaret bulunuyor.
Peki keman örümceğinin ısırması gerçekte ne kadar tehlikeli?
Balear Adaları Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre bu örümceğin dağılım alanları Güney Avrupa ve Kuzey Afrika ile sınırlıydı ancak artık Güneydoğu Asya, Kuzey Amerika, Madagaskar ve bazı Pasifik ve Atlantik adalarında da görülebiliyor. En yoğun görüldüğü ülkeler ise İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Türkiye.
İLK BAŞTA AĞRI HİSSEDİLMİYOR, SONRAYSA...
Keman örümceğinin zehrinin nekrotik bir etkisi var. Almanya'da Senckenberg Araştırma Enstitüsü ve Frankfurt Doğa Tarihi Müzesi Araknoloji Bölüm Başkanı Dr. Peter Jager'e göre örümceğin ısırdığı bölgedeki doku ölüyor ve bu nadiren daha fazla komplikasyonlara yol açabiliyor.
Jager, "Isırık başlangıçta ağrısızın olabilir. Yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasında şiddetli ağrıya dönüşür. Isırılan bölge kırmızı renge dönüşür. Küçük bir kanama ve şiddetli kaşıntı takip eder. Kimi zaman kaşıntı tüm vücuda yayılır ve sonrasında ısırık bölgesinin ortasında küçük bir kabarcık belirir. Tipik olarak bu ısırıklar küçük bir yara izi bırakır. " diye anlatıyor.
Bununla birlikte loxosselizm denilen büyük doku defektlerinin meydana geldiği durumlarda olabilir. Jager'e göre bu durum, örümcek zehrinin neden olduğu sistemik bir sendrom ve ısırıktan 24 ila 72 saat sonra ortaya çıkar.
Jager, "Bu sonuç oldukça sıra dışıdır ve çocuklarda ve gençlerde daha sık görülür. Bu sendromun belirtileri arasında ateş, titreme, bulantı, kusma ve eklem ağrısı var. Bu belirtiler ortaya çıkarsa ölümcül olabilir." diye anlattı.
Roma'daki Gemelli Hasatnesi Zehir Kontrol Merkezi Başkanı Maurizio Soave'ye göre örümcek, zehrin yanı sıra dokuya bakteri aktarabiliyor. Bunlar da inflamasyonu ve ciddi komplikasyonları tetikleyebiliyor. Şiddetli enfeksiyonların ardından İtalya'daki ölümde olduğu gibi sepsis ortaya çıkabiliyor.
Peki bu örümcekten nasıl korunulabilir?
Aslında düşünüldüğü kadar tehlikeli olamayan kahverengi keman örümceğinin ısırıklarıyla ilgili vakaların yüzde 1'i ciddi sorunlara yol açabiliyor. Komplikasyonlar genellikle diyabet ve alerji hastalığı olanlarda ciddi sonuçlar yol açabiliyor.
Bu örümcekler genelde yerdeki deliklerde yaşıyor ve kuru toprağı tercih ediyor. Bu nedenle çıplak elle yerden eşya alınmaması öneriliyor. Örümceğin yuva yapmaması için garaj, bodrum ve çatı katlarının temiz tutulmasının önemine dikkat çekilirken bu örümceğin genelde barışçıl olduğu ve yalnızca tehdit altında hissederse ısırdığı vurgulanıyor.
Isırık meydana gelirse yaranın sabun ve suyla temizlenmesi öneriliyor. Eğer şiddetli kaşıntı ve kızarıklık meydana gelirse doktora gitmekte fayda var.