Astrofizikçi Umut Yıldız NASA'dan neden ayrıldığını açıkladı

NASA Gündem haberleri Uzay haberleri

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nde (NASA) görevli astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, NASA'daki görevinden ayrılarak Türkiye'ye döneceğini açıkladı: Umut Yıldız Haber Global canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, NASA'daki görevinden ayrıldığını duyurmuştu.

Astrofizikçi Umut Yıldız çalışmalarına Türkiye'de devam edecek. Haber Global canlı yayınına katılan Yıldız, NASA'dan neden ayrıldığını açıkladı. Yıldız, ''Ülkemde uzay ve bilim konularında yapacak çok iş var'' dedi. 

Umut Yıldız, '' 2 yıl öncesinde Plan- S isimli uzay şirketi vardı. Burada kısmi zamanlı çalışmaya başladım. Sürekli gidip geliyordum. Bu durumda da Türkiye ile içli dışlı olmaya başladım. Sonrasında Türkiye'deki büyük resmi de görmeye başladım. Şimdi özellikle Türkiye'de uzay alanında az insan var. Uzayla ilgilenen herkesin bir şekilde ortak noktada buluşması lazım. Ben özellikle, öyle bir potansiyel gördüm ki Türkiye'de burada beraber bulunduğumuz arkadaşlar 5 uydu gönderdi. Bunun dünyada benzeri bile yok. Gördüğüm potansiyele kayıtsız kalamazdım. Bunun bir parçası olmak zorunda hissettim.'' dedi.

Gençleri bilime teşvik etmek ve uzay çalışmalarına destek vermek için Türkiye'ye döneceğini söyleyen Yıldız, iş insanlara seslendi... "Çocuklar için bilim merkezleri kurmamız gerekiyor" dedi.

TÜRKİYE'DE BİLİM MERKEZLERİ KURALIM

''Benim burada yapmak istediklerim arasında bazı şehirlerde özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da henüz böyle bilim merkezleri yok. Dolayısıyla onlar için de çalışmak istiyorum. Hakkari de başladık. Diyarbakır'dan da böyle teklifler geldi. Bir şekilde bunlara sponsor olacak sevgili zengin iş insanları varsa, ben artık buradayım. İletişime geçelim. Türkiye'nin her tarafında bilim merkezleri kuralım. Çocuklar bilime dokunsunlar ve geleceğin bilim insanları buralarda yetişsin bunların öncüsü olalım.''

Dr. Umut Yıldız, Alper Gezeravcı'nın ilk Türk astronot olarak uzaya çıkmasının, gelecek nesiller için bir motivasyon kaynağı olduğunun da altını çizdi.

UMUT YILDIZ'IN SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI

"Kendimi neredeyse doğma büyüme uzay sevdalısı bir insan olarak görürüm ve aklım fikrim hep bir karış uzayda olmuştur. Yıllarca uzay için bir şeyler yapmaya çalıştım, birçok projede yer aldım. Bunun da son 10 yılı NASA/JPL'de hem astrofizikçi hem derin uzay iletişimi alanlarında geçti. Bana çok katkıları olan müthiş insanlarla tanıştım, kendimi ve çevremi geliştirme fırsatı buldum.

Artık bu deneyimlerimi Türkiye’de değerlendirmek ve Türkiye’nin uzay atılımını hep beraberce yaşamak için NASA’dan ayrılıyorum. Üniversite bittikten sonra ayrıldığım ülkeme 21 yıl sonra dönmek büyük karar gibi görünse de ben aslında hiç ayrılmamıştım. Ülkemde uzay bilincini daha da artırmak için ya sürekli git-gel yaparak veya online yüzlerce e-/konferanslar vererek yüzbinlerce öğrenci ile birebir yazışma konuşma fırsatı buldum. Küçük de olsa katkım olan binlerce öğrenci motive olup bilimsel veya teknik alanlara yöneldiler. Daha da fazlasını yapmak istiyorum.

Ülkemde uzay ve bilim konularında yapacak çok fazla iş var. Hep beraberce yapmak ümidiyle, yepyeni başlangıçlara…"