Aşı olma yaşı ABD'de 12'ye kadar indi! Ancak akıllarda kritik bir soru var...
Normalleşmeye hızla ilerleyen ve aşı programında da yoluna son sürat devam eden ABD'de Pfizer/BioNTech için yaş 12'ye kadar indi. Moderna da 12-17 yaş için başvuru yaptı. Bu gelişme kritik bir soru işareti doğurdu: Okula gitmek için aşı olmak zorunlu olacak mı? Farklı görüşler var...
Aşı programları dünya çapında hızlandıkça pandeminin sonuna ulaşmaya da her geçen gün daha fazla yaklaşmış oluyoruz. Toplumsal bağışıklığın sağlanması, pandemi koşullarından çıkacağımız anlamına gelirken bu yolda sıra, özellikle Birleşik Krallık ve ABD'de, ergenlik çağındaki çocuklara geliyor.
Pek çok uzman da çocukların aşılanmasının toplumsal bağışıklık için kritik rol oynadığı görüşünde. ABD'de son olarak Pfizer/BioNTech aşısının 12-15 yaş arası çocuklara da uygulanmasına izin verildi.
Bu sayede 12-15 yaş arası çocukların yüzde 23'ü, izin çıktığından bu yana en az bir doz Pfizer/BioNTech aşısı oldu. ABD'de yoğun biçimde kullanılan Moderna ise geçen perşembe başvurusunu yaparak 12-17 yaş arasına aşı uygulamak için izin istedi. Böylece ABD'de ergenlik çağındaki çocuklar aşı için ikinci bir alternatife sahip olacaklar.
Aşıda hızlanan ülkelerden ABD, bu noktadaki adımlarıyla aslında pek çok ülke için de feyz alınabilecek ve gerektiğinde dersler çıkarılabilecek bir örnek olarak kabul edilebilir. Bundan yola çıkarak ülkedeki tartışmaya da değinmek gerekiyor.
Orta okul ve lise çağındaki çocuklar, okula gidebilmek için aşı olmak zorunda tutulacak mı?
ABD'de bu soru tartışılırken mayıs ayında 3 bin 500 katılımcıyla gerçekleştirilen Gallop anketine göre katılımcıların yüzde 51'i aşının orta okula gidecek çocuklara zorunlu tutulması görüşünde. Söz konusu lise öğrencileri olunca bu oran yüzde 56'ya, üniversiteleri olduğunda ise yüzde 61'e çıkıyor.
Aynı ankette cevap veren ve 12-15 yaş arası çocuğu olan ebeveynlerin yüzde 53'ü çocuklarını aşılatmayı planladıklarını söylüyor. Daha küçük yaşta çocuğu olanlar ise yine aynı oranda, onay verilmesi haline çocuklarını aşılatacaklarını belirtiyor.
Peki bu yetki kimde?
Okullarda ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ne denk gelen yapılarda değil. Böyle bir karar çıkarsa bunu kararı ancak yasama yetkisi olan eyalet yöneticileri ve yine yasama yetkisi olan sağlık otoriteleri verebiliyor.
Aşı çocuklarda ne kadar etkili?
Pfizer/BioNTech aşısının, 12-15 yaş arasında 2 bin 260 çocukla yapılan çalışmada iki dozdan sonra yüzde 100 etkili olduğu tespit edildi. Aynı zamanda CDC (ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) aşının grip benzeri yan etkiler dışında ağır bir yan etkisinin görülmediğini açıkladı.
Zorunlu tutmak işe ne kadar yarar?
Kızamıkta yaradı. Bazı eyaletlerde kızamık aşısı zorunlu ve bu eyaletlerde yer alan tam bağışıklık altındaki okullarda kızamık hastalığının yüzde 40 ile 51 oranında daha az görüldüğü araştırmalarla ortaya kondu. Philadelphia Çocuk Hastanesi'nde Aşı Eğitim Merkezi'nde görevli Dr. Paul Offit, “Bu zorunluluklar sayesinde kızamığı nihayet bu ülkeden sildik” diyor.
Bu yönde bir hareket var mı?
California Üniversitesi Hastings Hukuk Koleji'nden Dorit Rubinstein Reiss, yetkililerin çerçevesini açıklarken şimdilik bu yönde bir fikri hareketlenme olmadığının da altını çiziyor.
12 yaş altını aşılayamıyor olmak da aşıyı zorunlu tutmak noktasında büyük bir handikap. Wall Street Journal'ın haberine göre farklı eyaletlerin yetkilileri de böylesi bir karar için aşının çocuklar da dahil olmak üzere tüm yaş gruplarına açılmasını beklemek yönünde ortak bir görüşe sahip.
Orta öğretim ve lise öğrencilerine aşı olmayı zorunlu tutmayacağını açıklayan Oklahoma gibi eyaletler ise bu konuda net bir çizgide. Hatta Oklahoma'da Cumhuriyetçi Vali Kevin Stitt geçen ay aldığı bir kararla okullarda maske takma zorunluluğunu da kaldırmıştı.
Okullar üzerinde yetki kendisinde bulunan New York Belediye Başkanı Bill de Blasio ise öğrencileri zorunlu tutmayacaklarını söyledi. Los Angeles Birleşik Okul Bölgesi Müfettişi Austin Beutner ise aşının çocuklar için tamamen güvenli olduğu ispatlanana dek böyle bir zorunluluk getirilemeyeceğinin altını çiziyor.
Öğretmenler ne diyor?
Amerikan Öğretmenler Federasyonu aşının zorunlu tutulması için bir baskı yapmayacaklarını söylüyor. Ülkenin en büyük öğretmen sendikası olan Milli Eğitim Birliği ise ulusal çapta bir pozisyon almadıklarını vurguluyor.
Kaynak: Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Wall Street Journal'da Yoree Koh imzasıyla yayınlanan "Can Schools Mandate Covid-19 Vaccines for Children? What We Know" başlıklı makaleden derlenmiştir.
Kaynak: Web Özel