Arkadaşlar geri dönüyor… Acaba bıraktığımız yerde miyiz? 

Arkadaşlar geri dönüyor… Acaba bıraktığımız yerde miyiz? 

Sonbahar ayları gibi toplumsal bağışıklığı kazanmamız bekleniyor ve sosyal hayat önümüzdeki dönemde eski normale dönmeye yakın. Bir yılı aşkın süredir yakın arkadaşlarımızla eskisi kadar görüşmüyoruz. Acaba ilişkimiz bıraktığımız yerde mi? Uzun süre sonra ilk buluşmada nasıl davranmalıyız? 

Türkiye her ne kadar günde binlerce vaka açıklamaya devam etse de 120 milyon doz BionTech aşısının ülkemize gelmesiyle de birlikte artık salgın sonrasını konuşmaya başlamalıyız. Sonbahar gibi toplumsal bağışıklık kazanmamız bekleniyor. 

1 Haziran itibarıyla sosyal hayatın biraz daha hareketlenmesi umulurken, sosyal hayata dönüşte bizi en fazla etkileyecek durumlardan biri eski arkadaşlara dönmek olacak. 

Peki arkadaşlarınıza dönmeye hazır mısınız? Bu süreç tahmin ettiğinizden biraz daha karışık olabilir. Pek çoğumuz bir yıldan uzun süredir en yakın arkadaşlarıyla sınırlı bir süre geçirdi. Konuşacak çok şey biriktirdik. Önce şunu aklımızda tutalım, herkes pandemiyi aynı şekilde geçirmedi. Bazı arkadaşlarınız sizden daha zor bir yıl geçirmiş olabilir ve sık görüşmeye başladığınızda o eski insan karşınıza çıkmayabilir. 

Yale Üniversitesi’nde sosyolog olarak çalışan Dr. Marissa King, “Çok zor zamanlardan geçtik, yeniden arkadaşlık bağları kurmak kolay olmayacak” diyor. Dr. King ve arkadaşlarının ocak ayında yayımladıkları bir bilimsel makaleye göre insanların en yakın arkadaş çevresindeki kişilerin yerini aile üyeleri almaya başladı. 

Araştırmalara göre uzun süreli arkadaşlıkları olan insanlar daha sağlıklı ve daha uzun yaşıyor. Başımız sıkışsa arkadaşlarımızın yardıma koşacağı hissi kan şekerini düşürüyor, stresi azaltıyor ve depresyon riskini uzak tutuyor. Peki arkadaşlarımıza ilişkilerimizi nasıl yeniden şekillendireceğiz? 

‘SADECE 5 TANESİNİN OMZUNDA AĞLAYABİLİRSİN’

Oxford Üniversitesi’nden evrimsel psikoloji uzmanı Robin Dunbar’a göre insanın hayatında 15 yakın arkadaşa yer var ve bu arkadaşların sadece 5 tanesinin omzunda ağlayabilirsiniz. İnsanlarla görüşmeye başlarken bu 5 arkadaş üzerinden başlamak mantıklı bir fikir olarak gözüküyor. İletişim üzerine kitaplar yazan Profesör Deborah Tannen bu yakın arkadaşları belirlemek için bir liste yapmak gerektiğini söylüyor. 

Uzun süredir insanlarla sık şekilde etkileşim halinde değiliz ve biraz hamladık. Doktor Tannen arkadaşlarınızla yeniden görüşmeye başlarken her hafta bir kişi ile görüşmenizi tavsiye ediyor. Tannen’a göre bu buluşmalar sadece sohbet için değil, bisiklete binmek veya başka bir şey yapmak gibi bir aktiviteler üzerine olmalı. Ayrıca ilk buluşmanızdan sonra tekrar buluşmak için sözleşmelisiniz. 

KONULAR CİDDİLEŞEBİLİR

Bazı arkadaşlarınızın daha ilk buluşmadan ciddi meseleler konuşmasına hazır olun. Siz pandemi yılınızda büyük ilişki problemleri yaşamamış ve sevdiğiniz bir yakınınızı Covid-19’dan dolayı kaybetmemiş olabilirsiniz ama onun neler yaşadığını tam olarak bilmiyorsunuz. 

Arkadaşlar geri dönüyor… Acaba bıraktığımız yerde miyiz?  - Resim : 2Umuyoruz çok da uzak olmayan bir zamanda Zoom görüşmelerinin yerini artık gerçek görüşmeler alacak. Fotoğraf: iStock

‘BENİ NEDEN ARAMADI?’ TRİBİNE GİRMEYİN

Yakın arkadaşlarınızın bazılarıyla bu süreçte hiç iletişim kurmadıysanız, ‘beni neden aramıyor’, ‘ben neden aramadım, belki de o kadar yakın değiliz’ gibi düşünceleri kafanızdan atın. Bu bir süreçti ve bitmek üzere, şimdi sonrasına odaklanmak gerek. Yale Üniversitesi’nden sosyolog Dr. Marissa King, “Sorunun iki taraftan değil, içinde bulunduğumuz dünyadan olduğunu kendinize hatırlatın” diyor. 

Massachusetts Darmouth Üniversitesi’nden sosyal psikolog Mahzad Hojjat ilişkileri yeniden güçlendirmek için arkadaşlar ile seyahat planları yapılması gerektiğini, gelecek için iki tarafı da heyecanlandıracak etkinlikler organize edilmesi gerektiğini söylüyor. Doktor Hojjat, “Bu yıl yeterince negatif şey ile uğraştık, artık biraz pozitife odaklanalım” diyor. 

KOPARSA KOPSUN

Evrimsel psikoloji uzmanı Robin Dunbar uzun süre sonra görüşmeyen iki kişinin ilk buluşmalarında birbirlerini tartacağını söylüyor. Dunbar, “Kısa bir süre de olsa ‘Acaba bıraktığımız yerde miyiz?’ diyeceksiniz” ifadelerini kullanıyor. Dunbar’a göre pandemi sonrasında eskisi gibi olmayacak arkadaşlıklar da görülecek. Bazı insanlarla eninde sonunda kopacaktınız ve bu pandemi dönemine de denk gelmiş olabilir.

*Yukarıdaki derlemede yer alan uzman görüşleri The Wall Street Journal’da Elizabeth Bernstein imzasıyla yer alan ‘How to Reconnect With Friends In Person as the Pandemic Recedes’ (Pandemi geri çekilirken insanlarla nasıl tekrar bağlantı kurarız) isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynaklar: Bloomberg

Kaynak: Web Özel