Anvers-Antalya hattı, 'Akvaryum taşı' tarihi eser çıktı

arkeopark Antalya Belçika Türkiye Kültür Sanat haberleri Kültür ve Turizm Bakanlığı
Anvers-Antalya hattı, 'Akvaryum taşı' tarihi eser çıktı

Belçika'nın Anvers şehrinden iki turistin Antalya Havalimanı'nda çantalarında bulunan ve 'akvaryuma koymak için topladık' dedikleri taşlar tarihi eser çıktı. Turistlere yurtdışı yasağı getirilirken daha önce de Anvers'ten bazı turistlerin Antalya'da aynı şekilde yakalandığı öğrenildi.

Batı medyasında “iki taş için gözaltı” diye verilen haberin altından tarihi eser kaçakçılığı şüphesi çıktı. Belçika'nın Anvers şehrinden tatil için geldikleri Antalya'da, ören yerlerinden topladıkları üç adet taşla havaalanında gözaltına alınan iki turist, sorgularında taşları 'akvaryum için toplandıklarını' iddia etmişti. Başta Belçika medyası olmak üzere Batılı medya organlarında bu olay “Belçika’nın Anvers (Antwerp) kentinden tatil için Antalya’ya giden bir çifte, evlerindeki akvaryuma koymak için topladıkları üç parça taş nedeniyle yurtdışına çıkış yasağı getirildi” ifadeleriyle haberleştirilerek, gözaltı uygulamasının temelsiz olduğu izlenimi yaratılmaya çalışılmıştı.

Anvers-Antalya hattı, 'Akvaryum taşı' tarihi eser çıktı - Resim : 1
Hazırlanan rapora göre Belçikalı turistlerin valizinde yakalanan taşlardan biri mimari süsleme parçası, diğerleri ise zemin taşı. 

MÜZENİN RAPORU ORTAYA ÇIKTI

İngilizce yayın yapan Belçika medyası The Brussels Times, Kim ve Warre adındaki iki Belçika vatandaşının Antalya'nın Manavgat ilçesinde gezi yaparken 'buldukları' taşları Belçika'ya götürmek üzere çantalarına koyduğunu yazdı. Gözaltına alınan turist Warre, Belçika basınına verdiği röportajda olayı şöyle anlattı: “Taşlardan biri elim büyüklüğündeydi, kum rengindeydi ve üzerine iki çiçek oyulmuştu. Taşı çöplerle dolu bir ara sokakta bulduk. Diğer iki taş ise mermer parçalarına benziyordu ve içleri pırıltılıydı. O taşı da sahilde bulduk. Burası bu taşlarla dolu. Taşları akvaryum ve dekorasyon için aldık."

Anvers-Antalya hattı, 'Akvaryum taşı' tarihi eser çıktı - Resim : 2
Belçika basınına konuşan Kim (solda) ve Warre adındaki iki turist taşları akvaryum dekoru yapmak için aldıklarını söyledi. 

ANVERSLİ TURİSTLER BUNU HEP YAPIYOR

Çift, havaalanındaki polis merkezinde yapılan sorgularının ardından savcılığa çıkarıldı. Tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle haklarında işlem başlatılırken bulunan taşlar incelenmek üzere müzeye verildi. Haklarında yurtdışına çıkış yasağı getirilen çift Antalya'da ev kiralamak zorunda kaldı. Soruşturmadan çıkan bir detay da dikkatlerin, turistlerin geldiği Anvers şehrine çevrilmesine neden oldu. Anvers şehrinden daha önce de bazı turistlerin tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle Antalya'da alıkonulduğu ve haklarında yurtdışına çıkış yasağı kararı verildiği öğrenildi. Brussels Times haberinde "Bazıları burada dört ila sekiz hafta kalmak zorunda kaldı, bir yıldan beş yıla kadar ertelenmiş hapis cezasına ve 400 ila 600 euro arasında para cezasına çarptırıldı" ifadelerine yer verildi.

TAŞLARIN TARİHİ ESER OLDUĞU KESİNLEŞTİ

Belçika basını turistlerin haksız yere tutuklandığını savunurken yapılan inceleme sonucunda, üzerinde 2 adet 'stilize rozet' bulunan parçanın mimari süsleme parçası, iki adet mermerin ise zemin kaplama parçası olduğu tespit edildi. Antalya Müzesi arkeoloji uzmanları akvaryum için toplanan sıradan taşlar olduğu iddia edilen 3 taşın "nitelikleri itibarıyla 2863 sayılı yasa kapsamına girdiği" yönünde rapor hazırladı. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de yakalanan tarihi eser nitelikli taşların fotoğraflarını paylaştı.

YURT DIŞINA ÇIKARILMALARI YASAK

Hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu parçaların, nitelikleri itibarıyla 2863 sayılı yasa kapsamına girmesi dolayısıyla yurt dışına çıkarılmalarının yasak olduğuna dair ön rapor tanzim edilmiştir. İlk soruşturmanın ardından ilgili şahıslar, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış olup soruşturmaya titizlikle devam edilmektedir." 

BELÇİKA DIŞİŞLERİ UYARIDA BULUNUYOR

Belçikalı turistlerin Türkiye'den taş toplayıp valizlerine koymaları nedeniyle başları sık sık derde girince Belçika Dışişleri Bakanlığı da Türkiye gelecek vatandaşlarına bu gibi durumlar için uyarılarda bulunmaya başladı. Belçika Dışişleri Bakanlığı sitesinde şu uyarıya yer verildi: “Kültürel-tarihi değeri olmasa bile, bölgede bulunan antikaların, minerallerin veya nesnelerin (örneğin taşlar) ihraç edilmesi kesinlikle yasaktır. Bununla ilgili ciddi yaptırımlar vardır. (Ağır para cezaları ve 10 ila 20 yıl arası hapis cezaları). Arkeolojik alandan ne kadar küçük olursa olsun bir nesnenin alınması Türk Ceza Kanunu'nda suç sayılıyor ve antikaların yasa dışı ihracatıyla eş tutuluyor.”

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel

tarihi eser hırsızlık kaçakçılık Belçika Antalya Anvers