'Eğer biraz vicdanın varsa gerçek fiyatını ödüyorsun'

ÖZEL HABERLER
'Eğer biraz vicdanın varsa gerçek fiyatını ödüyorsun'
İstanbul, Balat'ta bir antikacı dükkanı. Fotoğraf: Cihat Aslan

65 yaş üstünün son iki yılda evinden rahatça dışarı çıkamaması antika sektörünü değiştirdi. Kimi antikacılar ekonomik şartlardan dolayı eskilerini satmak isteyen çok kişi olduğunu söylüyor. Bir antikacı, "Vicdanın varsa gerçek fiyatını ödüyorsun, yoksa elinden üç kuruşa almaya çalışıyorsun" diyor.

İstanbul tarihin fışkırdığı bir şehir. Toprağa biraz kazma vursanız altından ne çıkacağını tahmin edemiyorsunuz. Bu evlerimiz için de geçerli. Antika değeri olan pek çok eşya sandıkların içinde kıymetini takdir edecek birini bekliyor.

Antika ilgisi biraz ekonomik durum biraz da yaş işi. Müşteri profili genellikle 65 yaş üzeri. Onlar da son iki yıldır sokağa çıkma yasakları ile boğuştukları için evlerindeler. Dışarı çıktıklarında da eski alışkanlıklarının bazılarını yitirdiler. 65 yaş üstü vatandaşların antikacılara uğrayamaması sebebiyle, antika müzayedeleri artık daha çok sosyal medyada.

'Eğer biraz vicdanın varsa gerçek fiyatını ödüyorsun' - Resim : 1
Mecidiyeköy'deki 4 katlı Antikacılar Çarşısı'nda binlerce antikanın bulunduğu 77 dükkan mevcut. Fotoğraf: Cihat Aslan

Mecidiyeköy’deki Antikacılar Çarşısı yıllardır piyasanın nabzını tutuyor. 21 Numara Antika’nın sahibi 27 yıllık Antikacı Diran Karadağ değişen yaşam biçimleri ile birlikte antikanın yok olmaya başlayan bir kültür olduğunu söylüyor. Karadağ, "Artık insanlar mobilyanın veya eşyanın esiri olmak istemiyorlar. 4 senedir bekleyen antika masa-sandalyeler var" demekte.

Dükkan sahibinin verdiği bilgilere göre; eskiden günde en az bir möble, yemek odası, şifonyen, avize veya gramofon satılıyordu. Online'a geçişle birlikte antikacı gezme alışkanlığı da bitme noktasına geldi.

Karadağ 2000’li yılların başından bu yana vatandaşın her bulduğu eşyayı antika olarak satmaya çalıştığını aktararak, “5 liralık tenekeyi bile tarihi antika gibi satmak için insanlar başvuruyor. Bir paraya satıp hayatımızı kurtarır mıyız peşindeler. Parası olmayan ve paraya ihtiyacı olanlar arada geliyor" diyor.

'Eğer biraz vicdanın varsa gerçek fiyatını ödüyorsun' - Resim : 2
Antika sandıklar bulundukları ortama tarihi bir hava katıyor. Fotoğraf: Cihat Aslan

DOLANDIRICILAR ARTTI 

Aynı handa online müzayedecilik yapan bir başka antikacı ise alım gücündeki sıkıntılara rağmen ekonomik sıkıntılar sebebiyle antika satan birilerine fazla rastlamadığını söyledi. 

Antikacı eskiden ürün fiyatlarının bilinmediğini ama online'a geçişle birlikte herkesin fiyatlar hakkında fikir sahibi olduğunu aktarıyor ve şu sözleri söylüyor: "Ağır ve büyük parçalar satılmıyor. Bir yandan pandemiyle online'a geçmek müzayedeciler için faydalı oldu. Tabi aralarında dolandırıcılar da var. Online satış sitelerine 100 lira etmeyecek cep saati, madalya konulup 300 bin TL gibi fiyatlar isteniyor."

'Eğer biraz vicdanın varsa gerçek fiyatını ödüyorsun' - Resim : 3
Erman Karabacak, online olarak antika meraklıları için mezat düzenliyor...

MADDİ ZORLUKTAN SATAN DA VAR

İstanbul Balat'ta antika dükkanı işleten ve online mezat düzenleyen Erman Karabacak, online'a geçişle birlikte antika merakı olan insan sayısının da arttığını anlatıyor. 

Karabacak, "Eski bakırını, gramofonunu veya dedesinden kalma silahı olan, 'Maddi zorluktan satıyorum' diyor. Fiyatları da bilmiyorlar. Eğer biraz vicdanın varsa gerçek fiyatını ödüyorsun, yoksa elinden üç kuruşa almaya çalışıyorsun" şeklinde konuştu.

'Eğer biraz vicdanın varsa gerçek fiyatını ödüyorsun' - Resim : 4
18. yüzyıla ait bir Osmanlı kılıcı müşterisini bekliyor. Fotoğraf: Cihat Aslan

18. yüzyıla ait olduğunu öne sürdüğü kılıcı gösteren Karabacak, kılıcın 40 yıllık koleksiyonerlik yapan bir kişiye ait olduğunu ve paraya sıkıştığı için satmak istediğini söylüyor. Karabacak, "İstersen bu kılıcın imitasyonu 150-200 TL'ye Kapalıçarşı'da da yapılabilir. Alıcı için ayırt etmek imkansız. Online alışverişte mezat yapıyorum. Bazıları özelden dönüyor, 'Elimde böyle bir tablo var değerlendirmek ister misiniz' diyor. Mesela o kişinin borcu varmış. Evden çok fazla parça alınıyor son dönemde" diye konuştu.

'PARAYA İHTİYACI VAR'

Balat'taki antikacılardan olan Iceberg Antika'nın sahibi Nedim Bayraktaroğlu ise, sadece pandemi ile alakalı değil, ekonomik sıkıntıdan ellerindeki antik parçaları satmaya gelen çok sayıda insanın olduğunu söylüyor. Bayraktaroğlu, "Adamın paraya ihtiyacı var. Ekonomik kriz etkilemiş" diyor.

Sektörde uzman isimlerin verdiği bilgilere göre; antika online müzayedeleri genellikle Instagram canlı yayınları üzerinden yapılıyor. Pandeminin ilk zamanlarında evde geçirilen süre çok arttığından antika çalışma masalarına büyük ilgi olmuş. Evini güzelleştirmek isteyenler ise antika tablolara yönelmiş. 

'Eğer biraz vicdanın varsa gerçek fiyatını ödüyorsun' - Resim : 5

 [email protected]

Kaynak: Web Özel

antika