Antika piyasası, değerini bilen satın alıyor

Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Ekonomi haberleri İstanbul Yaşam Haberleri
Antika piyasası, değerini bilen satın alıyor

Babaanne perdelerinin 1 milyon TL'ye satışa sunulmasının ardından gözler antikacılara çevrildi. Bir objenin antika sayılabilmesi için üzerinden 100 yıl geçmesi gerekiyor. Feriköy Antika Pazarı esnafına göre rakamlar tamamen sosyal medya abartısı. Pazarda, her bütçeye uygun ürünler bulmak mümkün. Kimi esnaf ürünlerini Avrupa pazarından getiriyor, kimisi de ayakçılardan satın alıyor.

İstanbul Şişli'de her cumartesi geceden kurulan ve pazar akşam saatlerine kadar devam eden Feriköy Antika Pazarı, yediden yetmişe antika tutkunlarını ağırlıyor. İkinci el meraklıları, nostalji sevenlerin müdavimi olduğu pazara ilgi yoğun. Pazarda plaktan antika saatlere, fotoğraf makinelerinden ilginç objelere, takılara kadar her bütçeye göre bir ürün bulmak mümkün. Eskiye değer veren antika meraklılara adeta zaman tünelinde yolculuğa çıkıyor. Son zamanlarda babaanne perdelerinin 1 milyon TL'ye satışa sunulmasının ardından, gözler antika ürünlere çevrildi. Bu kadar pahalı antika ürünler var mı, ürünün antika olduğu nasıl anlaşılır? Uzmanları anlattı.

Antika piyasası, değerini bilen satın alıyor - Resim : 1
Antika perdeler için fahiş rakamlar isteniyor.

KÖPÜRTÜLÜYOR!

Pazarda 6 yıldır çalışan Seyhan Boncukçu, babaanne perdesi olarak bilinen ürünün sosyal medya abartısı olduğunu ve bu kadar pahalı satılamayacağını belirterek, "İnsanlar abartmayı seviyor. Eskiden herkesin evinde olan USA damgalı sarı fincanların tanesini internet üzerinden 3-4 bin TL'ye satıyorlar. Ben takımını 750 TL'ye satın almıştım, bin TL'den tezgaha koydum, kimse almadı bile. Pazardaki esnaf, antika ürünleri bazen Avrupa'dan getirtiyor. Bazen de çevre semtlerden anne babası vefat eden gençler, elden çıkarmak adına satıyor. Ürünleri kimi zaman da muhtelif semtlerden toplayan ve ayakçı tabir edilen kişiler de esnafa satıyor. Esnaf, kendi içinde de ürün alıp satabiliyor" diye konuştu.

Antika piyasası, değerini bilen satın alıyor - Resim : 2
Seyhan Boncukçu

GERÇEĞİ ÇOK AZ

Abdullah Alp Canik de tam 40 yıldır antika ürün alım satımı ile ilgileniyor. Antika ürünlerin milyonlara satılmasını 'çılgınlık' olarak değerlendiren Canik, şunları söylüyor: "Koleksiyonluk malzeme olur, sanat eseri olur milyonlar edebilir. Antika olması için 100 yılı geçmesi gerekiyor. Gerçek antikalar zaten çok az bu nedenle fiyatları yüksek. Bu pazarda 100 liraya da 2 bin liraya da ürün bulabilirsiniz ama perde rakamları oldukça abartı."

Antika piyasası, değerini bilen satın alıyor - Resim : 3
Abdullah Alp Canik

SIFIR MI ATTILAR?

35 yıldır antika işi ile meşgul olan Uğur Şen, mesleğine Kadıköy Salı Pazarı'nda başladığını belirterek, "Milyon rakamlar anca müzayedelerle olur, kişi gaza gelebilir. Bu perdeler bu rakam etmez. Fazla mı sıfır attılar acaba?" diye konuştu. Antika ürünleri değerini bilenlerin aldığını anlatan Şen, "Bendeki ürünler oldukça ilginç" ifadelerini kullanıyor. 

Antika piyasası, değerini bilen satın alıyor - Resim : 4
Uğur Şen

GECE YARISI AÇILIYOR

Feriköy Antika Pazarı cumartesi gecesinden pazar akşam saatlerine kadar açık. Osmanbey metrodan ulaşım mümkün. Feriköy Bit Pazarı ise perşembe gece yarısından cuma günü sabahına kadar açık. Pazarda genellikle ikinci el kıyafetler revaçta. Fiyatlara bakıldığında enflasyonun bu pazara hiç uğramadığı apaçık ortada. Pazarda görüştüğümüz vatandaşlar ise, buranın müdavimi olduklarını belirtiyor.

KOÇ BİLE GELMİŞ

Pazar çevresinde çok fazla otel bulunduğu için yabancıların da ilgisi büyük. Pazarda her an ünlü bir isimle karşılaşmak da mümkün. Hatta geçtiğimiz yıllarda Türkiye'nin en zengin kişileri arasında bulunan Rahmi Koç'un da bu pazardan antika koleksiyonu için obje satın aldığı ve müdavimleri arasında olduğu ortaya çıkmıştı. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel