Ankara'da Erdoğan-Sisi zirvesi: "Filistin meselesinde ortak görüşteyiz"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ortak basın toplantısında konuştu. İki lider Gazze ve Filistin konusunda ortak mesajlar verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ortak basın toplantısında konuştu.
Gazze ve Filistin konusunda ortak mesajlar verdi. Erdoğan, "Birçok meselede benzer tutum ve hedeflere sahibiz. İstişarelerimizi güçlendirme konusunda kararlıyız" dedi.
Sisi ise, "Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler bağlamında beraber koordinasyonun çok önemli olduğunun altını çizdik. İnsani krizlerin önüne geçmek için beraber çalışmalıyız diye karar aldık. Filistin ve Gazze'deki kardeşlerimiz başta olmak üzere daha yoğun çalışmalıyız. Türkiye ve Mısır olarak bir an önce ateşkesin sağlanması, Batı Şeria'da işgallerin son bulması ve Filistin'in 1967 sınırları içinde, başkenti Doğu Kudüs olan devlet kurmak haklarını vurguladık" ifadelerini kullandı.
Erdoğan'ın açıklamaları:
Mısır Cumhurbaşkanı Sayın Sisi'yi ülkemizde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bir kez de sizlerin huzurunda kendisine şahsım, milletim adına hoş geldiniz diyorum. Şubat ayındaki Kahire ziyaretimde büyük bir teveccüh göstermiş, bizleri çok sıcak ağırlamıştı. Ziyaretim ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olmuştu. İş birliğimizi daha da ileriye taşıyoruz. Ülkelerimiz arasındaki köprü ve çok boyutlu ilişkileri sürekli güçlendiriyoruz.
Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nı gerçekleştirdik. Ticaret ve ekonomi iş birliğimizin en güçlü boyutunu oluşturuyor. Ticaret hacmimizi 15 milyar dolara çıkarma hedefimize doğru kararlı bir şekilde ilerliyoruz. Mısırlı yatırımcıları da Türkiye'ye bekliyoruz. Mısır'la enerji alanındaki iş birliğimizi geliştirmek amacındayız. Mısır halkı Türk kültürü ve Türkçe'ye yoğun ilgi gösteriyor. Olumlu ivmenin turizm alanına da yansıyacağına inanıyorum.
Türkiye ve Mısır'ın bölgesel barış ve istikrara katkıları hayati önemde. Gazze başta olmak üzere bölgesel meselelerin çözümü için düzenli istişarelerde mutabık kaldık. Türkiye ve Mısır, Filistin meselesinde ortak bir duruşa sahip. 11 aydır devam eden soykırımın sona ermesi, kalıcı ateşkesin tesisi, insani yardımların engelsiz akışı önceliğimiz olmaya devam ediyor. Gazze'ye yardımların yüzde 32'si Türkiye'den gitti. Türk Kızılayı ile AFAD ile iş birliği içinde hareket eden Mısır makamlarına teşekkür ediyorum.
İsrail, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engelleyerek işlediği suçlara yenisini ekliyor. İsrail yönetimi bomba yağdırarak kıramadığı direniş azmini, Filistin halkını açlığa, susuzluğa mahkum ederek kırmaya çalışmaktadır. Ölen her masumun sorumlusu İsrail ve destekçileridir. Mısır müzakerelere arabuluculuk yapıyor. Biz de bu sürece Dışişleri Bakanlığımız ve MİT ile destek veriyoruz ancak İsrail tarafının engelleyici tutumu devam ediyor.
Netanyahu'nun Mısır'a yönelik ithamlarını reddettiğimizi çok net söylemek isterim. İsrail üzerindeki baskıların artırılması noktasında da elimizden geleni yaptık. Güney Afrika'nın UAD'da açtığı davaya müdahillik başvurumuzu ilettik. Gazze'de suç işleyen İsraillilerin mahkemelerde hesap vermesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 41 bin masum insanın katillerinin yeri meclis kürsüleri değil, mahkeme salonlarıdır. Bazı ülkeler hala İsrail'e kayıtsız destek sağlayarak işlenen suçlara ortak oluyorlar.
İstişarelerimizde Doğu Akdeniz, Suriye, Libya, Sudan ve Afrika Boynuzu olmak üzere bölgesel konuları da ele aldık. Birçok meselede benzer tutum ve hedeflere sahibiz. İstişarelerimizi güçlendirme konusunda kararlıyız.
Sisi'nin açıklamaları:
Sözümün başında bana gösterilen yakın ilgiden dolayı içten teşekkürlerimi iletmek isterim. Dost ülkeye ilk ziyaret köklü ilişkilerin çok daha gelişeceğinin göstergesidir. Halkımın sevgisini ve selamlarını iletiyorum. Bizleri bir araya getiren birçok ortak paydamız var. Turizmle birlikte Türk halkı ile Mısır halkı arasında daha fazla iletişimin olduğunu gördük. Öte yandan ticaret. Artan Türk yatırımları ile temas daha da arttı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, şubat ayında ülkemizde yaptığı ziyaret ilişkilere ayrı bir ivme kazandırdı. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nı yapma kararını orada aldık. Birçok alanda ortak adımlar atma kararı aldık ve bugünkü anlaşmalarda da bunları gözlemledik. Türk yatırımcılara sunduğumuz olanaklar bizim için önemli. Türklerin ülkemizde yatırım yapması ve ürünlerini farklı ülkelere ihracatta bulunmaları önemli.
Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler bağlamında beraber koordinasyonun çok önemli olduğunun altını çizdik. İnsani krizlerin önüne geçmek için beraber çalışmalıyız diye karar aldık. Filistin ve Gazze'deki kardeşlerimiz başta olmak üzere daha yoğun çalışmalıyız. Türkiye ve Mısır olarak bir an önce ateşkesin sağlanması, Batı Şeria'da işgallerin son bulması ve Filistin'in 1967 sınırları içinde, başkenti Doğu Kudüs olan devlet kurmak haklarını vurguladık. Gazze'ye insani yardımların ulaşması için elimizden gelen çabayı harcamaktayız. Güvenlik ve istikrar meselelerini de ele aldık. Libya konusunda hem başkanlık hem parlamento seçimleri, orada güvenliğin sağlanması, silahlı güçlerin ülkeden ayrılmaları Libya için önemli diye ifade ettik.
Suriye halkını olumsuz etkileyen krizin de son bulması konusunu ele aldık. Türkiye ve Suriye arasındaki yakınlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz. Sudan meselesini de ele aldık. Mısır'ın çabalarını ilettim.