Anayasa Mahkemesi'nden 2000 yılındaki ölüm oruçlarına müdahaleyle ilgili kararını verdi

Anayasa Mahkemesi'nden 2000 yılındaki ölüm oruçlarına müdahaleyle ilgili kararını verdi

Anayasa Mahkemesi 19 Aralık 2000 tarihinde Bayrampaşa Cezaevi'nde ölüm oruçlarına müdahale gerçekleştirildiği 'Hayata Dönüş' operasyonuna ilişkin bireysel başvuruyu karara bağladı. AYM, yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetti

Anayasa Mahkemesi'nden 19 Aralık 2000 tarihinde Bayrampaşa Cezaevi'nde ölüm oruçlarına yönelik 'Hayata Dönüş' operasyonuna ilişkin Hüseyin Yıldız ve İmiş Yıldız'ın bireysel başvurusunu karara bağladı.
AYM, işkence ve kötü muamele iddialarını kabul edilemez bulurken, başvuranların yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetti. AYM, yaşam hakkı ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın, yeniden yargılanma yapılması amacıyla İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne gönderilmesi kararına vardı.

22 Nisan 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne Hüseyin Yıldız ve İmiş Yıldız tarafından yapılan bireysel başvuruda, 19 Aralık 2000 tarihinde ölüm oruçlarına müdahale amacıyla güvenlik güçlerince yapılan "Hayata Dönüş" operasyonunda oğulları T.Y.'nin görme kaybına uğradığı, olaya dair ceza soruşturması ile tam yargı davasının makul sürede tamamlanmadığı, ayrıca tam yargı davasının haksız olarak reddedildiği gerekçesiyle yaşam ve adil yargılanma hakları ile işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddiası ortaya koyuldu.
Yapılan "Hayata Dönüş" operasyonunda T.Y.'nin yüzde 33 görme kaybına uğradığını ve bunun meslekte kazanma gücünü kaybettiği anlamına geldiğini belirten Anayasa Mahkemesi, davanın görülmesi için kararın, İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti.

Hayata Dönüş Operasyonu Bayrampaşa Cezaevi Anayasa Mahkemesi kararı