Altı maddede gri pasaportla insan kaçakçılığı

Altı maddede gri pasaportla insan kaçakçılığı

Gazeteci Deniz Zeyrek, gri pasaportla Almanya'ya gönderilen birçok kişinin Türkiye'ye dönmemesi üzerine 'gri pasaportla insan kaçakçılığının' nasıl yapıldığını 6 maddede anlattı.

Organizasyondan detayları aktaran Sözcü Gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, 'hizmet pasaportuyla insan kaçırma' olayının tüm Türkiye'ye yayıldığını öne sürdü.

"İşin tam olarak nasıl yapıldığını araştırırken, organizasyonu yapanların, belediye başkanlarını ikna etmek ve yönlendirmek için yaptığı yazışmalara ulaştım" diyen Zeyrek, 6 maddede gri pasaportla insan kaçakçılığının nasıl yapıldığını anlattı.

"1) İlk yapılması gereken belediyenin Avrupa'daki bir projeye ortak edilmesi. Örnekte, Harran Belediyesi, Across Atlantic Devolopment (AAD) adlı 'koordinatör' kurumla bir AB projesi için iş birliği yapıyor. Projenin adı 'Active Youngs for future in Hungary-Macaristan'da gelecek için aktif gençler-' Haliyle ilk adım olarak belediye meclisi, AAD'nin gönderdiği listeyi ve evrakları onaylıyor.

 2) İkinci aşamada belediyenin yazı işleri müdürlüğü, meclis kararını alıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Urfa İl Müdürlüğü'ne yazı yazıyor ve listedeki isimler için pasaport çıkarılmasını talep ediyor.

 3) Üçüncü aşama Çevre ve Şehircilik Şanlıurfa İl Müdürlüğü'nün Şanlıurfa Valiliği'ne yazı yazması.

 4) Bu aşamada Valilik'ten pasaportlar ve yurt dışı çıkışı için olur alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Harran Belediyesi'ne yazı yazıyor.

 5) Beşinci aşama, olur geldikten sonra belediyenin hizmet (gri) pasaportunu düzenlemesi oluyor.

 6) Ve son aşamada da hizmet pasaportu formları belediye meclisinin onayladığı listede ismi olanlara veriliyor ve onlar da nüfus müdürlüğüne başvurarak pasaportlarıyla izinlerini alıyor.

Deniz Zeyrek