"Alo, böbreğimi satmak istiyorum" Telefonları yüzümüze kapatıyorlar

Yaşam Haberleri
"Alo, böbreğimi satmak istiyorum" Telefonları yüzümüze kapatıyorlar
Vatandaşlar, sosyal medyadan ilan vererek böbreklerini satışa çıkartıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye'de ekonomik sıkıntılardan dolayı bazı vatandaşlar, böbreklerini satabilmek için sosyal medyadan ilan veriyor ya da Türk Böbrek Vakfı'nı arıyor. Vakıf yetkilileri bunun yasal olmadığını anlattıklarında ise telefonlar yüzlerine kapatılıyor. Böbrek piyasası 500 bin TL'den başlıyor.

Ekonomik sıkıntı yaşayan vatandaşlar, sosyal medyadan ya da telefon yoluyla Türk Böbrek Vakfı’na başvurarak böbreğini satmak istiyor. Vakıf yetkilileri ise böbrek satmanın suç olduğunu anlatarak bu kişileri ikna etmeye çalıştıklarını söylüyor. Ancak arayan kişiler, "Benim organım ben satıyorum kimi ne ilgilendirir” diyerek telefonları kapatıyor. Google trendlere göre ‘böbreğimi satmak istiyorum’ ifadesini aratanların oranı her geçen yıl artış gösteriyor. En çok aratılan iller ise İzmir, İstanbul ve Ankara.

SOSYAL MEDYADAN İLAN VEREN ÇOK

Daha önce de böbreğini satmak isteyen kişiler, sosyal medyadan ilan vermiş hatta Samsun’da bir kişi böbreğini satmak isteyince gözaltına alınmıştı. İstanbul Sultangazi’de de bir vatandaş, otobüs duraklarına, "Acil satılık böbrek ve 0- negatif. Maddi zorluklar ve borçtan dolayı tek böbreğim satılıktır. Tüm tahlillerim yeni yapıldı" ilanı yapıştırmıştı. Yine İzmir Bornova'da bir ağaca telefon numarasıyla birlikte ‘acil satılık böbrek’ ilanı asan vatandaş, sebebini ise borçları olarak göstermişti.

"Alo, böbreğimi satmak istiyorum" Telefonları yüzümüze kapatıyorlar - Resim : 1
Böbrek piyasası 2001 yılında 30 milyar iken (dönemin parası) şimdilerde 500 binden başlamakta. Fotoğraf: Shutterstock

"SATAMAZSINIZ DEDİĞİMİZDE TELEFONLAR YÜZÜMÜZE KAPATILIYOR"

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, telefon ve mail üzerinden kendilerine ulaşarak, “Maddi sıkıntı yaşıyorum böbreğimi satıp borçlarımı ödemek istiyorum” diyen kişiler olduğunu söylüyor. Erk, bu kişilere, "Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde organ satışı yasak. Hem satan, hem alan, hem de aracı olanlar, TCK'nın 91. maddesine göre yargılanıyor" dediklerini anlatıyor.

2238 SAYILI KANUNA GÖRE...

Erk, bu cevabın ardından bazı kişilerin, 'Benim organım ben satıyorum kimi ne ilgilendirir' dediklerini de aktarıyor. Erk, "2238 Sayılı Kanuna göre, devletin almış olduğu bir karar olduğunu, soruları için CİMER’e yazabileceklerini söylüyoruz. Bu cevabı duyduklarında telefonlar suratımıza kapatıyorlar" sözleriyle yaşadıkları durumu özetliyor.

ÇAPRAZ NAKİL DURUMU

Erk, "En az iki yıldan beri fiilen birlikte yaşadığı eşi ile 4. dereceye kadar akrabalarınıza, canlı donör olarak bağışlayabilirsiniz. Bir de çapraz nakil dediğimiz bir durum var. Yasal alıcı ve verici arasında kan grubu ya da doku uyumsuzluğu gibi nedenlerle böbrek nakli gerçekleştirilemediğinde,  benzer sorunları yaşayan diğer bir çift ile tıbbi olarak karşılıklı uyum sağlandığında, çapraz olarak böbrek nakli gerçekleştirilebilir" demekte.

"Alo, böbreğimi satmak istiyorum" Telefonları yüzümüze kapatıyorlar - Resim : 3
Yasal donör olabilmek için kriterlere uymak şart. Fotoğraf: Shutterstock

YASAL DONÖR OLABİLMEK İÇİN...

Kadavra donör olarak, organ bağışçısı olunabileceğini anlatan Erk, bunun için de şartları şöyle sıralıyor: 

"18 yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olan bir kişiden organ ve doku alınabilmesi için vericinin en az iki tanık huzurunda açık, bilinçli ve tesirden uzak olarak, yazılı olarak bir form dolduruluyor ve imzalanıyor, o form Sağlık Bakanlığı'nın sistemine kaydediliyor.

"EĞER YAKINLARI ONAY VERMEZSE, ORGANLAR ALINAMIYOR"

Bağış yapan kişinin, hastane yoğun bakım servisinde, beyin ölümü gerçekleştiğinde, kişinin sağlığındaki bağış beyanı bu sistemden kontrol ediliyor. Tabi bağışçı olsanız da vefatınızdan sonra 1. derece yakınlarınızın yeniden yazılı onayı alınıyor. Eğer yakınlarınız onay vermezlerse organlar alınmıyor. Bu durum da kadavradan bağış sayısını düşürüyor. Mesela 2022 yılında bin 711 kişide beyin ölümü gerçekleşmiş. Sadece 289 aile onay vermiş. Bin 422 aile ne yazık ki onay vermediği için organlar nakil bekleyen kişilere umut olamamış."

 [email protected]

Kaynak: Web Özel

böbrek türk böbrek vakfı