Liseliye Almanya piyangosu

Almanya Schengen vizesi Türkiye Ekonomi haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri
Liseliye Almanya piyangosu

İş gücü açığını kapatmayı hedefleyen Almanya, çalışma vizesi için verdiği 'Mavi Kart'ın kapsamını genişletti. Yeni yılda 'Fırsat Kart' uygulaması da başlayacağı belirtilirken, önümüzdeki mart ayından itibaren lise mezunları için de fırsatlar doğacağı açıklandı.

Almanya'da yeni bir hayat kurmak isteyenlere fırsat doğdu. Geçen 18 Kasım'da Almanya'da Nitelikli İşgücü Göçü Yasası'ndaki yeni düzenlemeler yürürlüğe girerken, bu durum göçle ilgili yasaların yeniden düzenlenmesini sağladı. Değişen göç yasası ile ilgili Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan danışmanlık kurumu LingoZet’in kurucusu Zehra Şentürk Yavuz, geçtiğimiz ay yasada yapılan değişikliklerle birlikte nitelikli meslek sahiplerinin Almanya'dan Mavi Kart vizesi alabilmesinin kolaylaştığını belirtirken, "Ancak her ne kadar yasada kolaylıklar yapılsa da Almanya'da çalışmak isteyenlerin belirli kriterlere uyması gerekiyor" dedi.

Liseliye Almanya piyangosu - Resim : 1
18 Kasım'dan sonra Mavi Kart'taki gelir koşulu düşürüldü ve eczacılık, veterinerlik, diş hekimliği gibi farklı meslekler de dahil oldu.

KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

Zehra Şentürk Yavuz, şu uyarı ve bilgileri paylaştı: “Mavi Kart 18 Kasım'a kadar mühendislikler, IT alanı, tıp gibi meslekleri kapsıyordu. 18 Kasım'dan sonra Mavi Kart'taki gelir koşulu düşürüldü ve eczacılık, veterinerlik, diş hekimliği gibi farklı meslekler de dahil oldu. Ancak şunu vurgulamak lazım; maaş dilimi tutturulsa bile yine de her mesleği kapsamıyor. Haziran 2024'te ise 'Fırsat Kart' uygulaması yürürlüğe girecek. Şu an için Fırsat Kart'la ilgili başvuru yolları açılmış değil ancak puan sistemi ile ilgili düzenlemeler olacağını biliyoruz.”

DENKLİK GEREKMEYECEK

2024 Mart ayında bir değişikliğin daha yürürlüğe gireceğini belirten Şentürk Yavuz, lise mezunları için de fırsatlar doğacağının altını çizerken: “Yasayla düzenlenmemiş mesleklerde denklik almadan başvuru imkanı gelecek. Örneğin ön lisans mezunlarının şu andaki yasaya göre, vize almadan önce denklik başvurusu yapmaları gerekiyor. Fakat Mart 2024 itibarıyla en az 2 yıl mesleki eğitim almış, Almanca dil seviyesi A2 olan kişiler ‘denklik ortaklığı’ altında, denklik almadan da bir şirketle anlaşarak Almanya’ya gidebilecek" diye konuştu. 

BAŞVURULAR ARTTI

Son dönemde Almanya'da çalışmak için başvuruların arttığını belirten Şentürk Yavuz ancak önemli olanın başvuru sayısı değil kabul edilebilecek niteliklere sahip kişilerin başvurusu olduğunun altını çizdi. Şentürk Yavuz, “Başvuruda bulunanlar, Almanya’da mesleklerinin denkliğini alabilmeleri için en az meslek lisesi mezunu olmalılar” dedi. 

Liseliye Almanya piyangosu - Resim : 2
Mart 2024'ten itibaren mezuniyet belgelerinde denklik işlemleri iş bulduktan sonra yapılabilecek. 

İŞTE YENİ MAVİ KART

18 Kasım 2023'ten itibaren kademeli olarak yürürlüğe giren düzenlemeler arasında en önemlisi AB Mavi Kart'ın yıllık brüt gelir şartının 43.800 Euro‘ya ve darboğaz meslekler için 39.682 Euro’ya indirilmesi. Bu durum faydalanacak kişi ve meslek grubu sayısını artırıyor. Bilişim alanında çalışan, uzmanlıklarını kanıtlayabilenlerden üniversite diploması beklenmeden Mavi Kart hakkı veriliyor. Bir başka Avrupa ülkesinde Mavi Kart’la 12 ay çalışmış olanlar, Almanya’ya taşınabilecek. Ayrıca kişinin eğitimini almış olduğu meslekte çalışma zorunluluğu da kaldırılıyor. TIR şoförlerinden AB veya AEA ehliyeti istenmesinden de vazgeçiliyor. 

HAFTADA 20 SAAT ÇALIŞMA

Haziran 2024 itibariyle de Fırsat Kart'la Almanya'ya iş aramak için gitmek ve haftalık 20 saat çalışmak mümkün hale gelecek. Lisans ve lisansüstü mezunları ve Almanya’dan‚ tam denklik almış adaylar Fırsat Kart’ını beklemek zorunda değil. Mevcut yasaya göre‚ 'İş Arama Vizesi’yle de Almanya’ya iş aramak için gidebiliyorlar. Başvuru sahiplerinin en az A2 düzeyinde Almanca bilgisine sahip olmaları gerekiyor. Bunun dışında mühendislik ve bilgisayar gibi sektörlerde İngilizce yeterli olabiliyor. 

ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel