Taksim'in simgesi AKM geri geliyor! Yangın, restorasyon ve umutla bekleyen büfeci

Taksim'in simgesi AKM geri geliyor! Yangın, restorasyon ve umutla bekleyen büfeci
Atatürk Kültür Merkezi'nin tabelası bugün yıllar sonra yerine tekrar kondu. Fotoğraf: Gökhan Kam

Taksim'in simgesi Atatürk Kültür Merkezi yıllar sonra yeniden açılıyor. Temeli atıldıktan 23 yıl sonra tamamlanan, bir yıl sonra çıkan yangınla tekrar kapanan bina İstanbul'un kültür ve sanat hayatına can suyu verecek. Bu abidenin etrafındaki esnaf ise eski güzel günleri özlüyor.

Cumhuriyet Dönemi simge yapılarından olan Atatürk Kültür Merkezi'nin yapımı neredeyse bitti. 29 Ekim'de açılması planlanıyor. 

"Opera binası" olarak adlandırılan Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) temelleri 29 Ekim 1946'da İstanbul Valisi ve belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından atıldı. Temel atma töreninde Kırdar, "Bina İstanbul'un 500. Fetih yıldönümü, 1953 yılına yetiştirilecektir" demiş olsa da binanın tamamlanmasına belediyenin gücü yetmedi. 1953 yılında çıkarılan bir kanunla bina Hazine'ye devredildi.

AKM'ye hayat veren mimar Hayati Tabanlıoğlu projenin başına getirildi ve 1969 yılında bitirildi. Ancak açılışı yapıldıktan bir yıl sonra büyük bir yangın çıktı ve harabeye döndü. 

Bina, tekrar Tabanlıoğlu'nun mimarlığında onarılarak 1978'de ikinci kez açıldı. 2005 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, binanın ekonomik ömrünü tamamladığını ve yıkılmasını önerdi. 2007'de yıkım kararı TBMM’den geçti. Ancak hem sanat çevresi, hem mimarlık, hem de seyirciden yoğun bir muhalefet yapıldı. Bina, 2008 yılında restorasyon gerekçesiyle kapatıldı.

2010'da artan maliyetler ve belirsizlikler nedeniyle onarım ve yenileme gecikti. 2013 yılında Taksim Meydanı'nı düzenleme bağlamında yıkım yeniden gündeme geldi. Yenileme projesi ise ilk AKM'nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun kendisi gibi mimar oğlu Murat Tabanlıoğlu'na verildi. 

Taksim'in simgesi AKM geri geliyor! Yangın, restorasyon ve umutla bekleyen büfeci - Resim : 1

2008'den 2018'e kadar kapalı kalan ve Şubat 2018'de yenisinin yapımı için yıkılan Atatürk Kültür Merkezi'nin açılışına sayılı günler kaldı. Çalışmalar son süratle devam ederken, girişe 'Atatürk Kültür Merkezi' ismi de yerleştirildi. Bir ay sonra 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açılması planlanan Atatürk Kültür Merkezi son yıllarda çehresi değişen Taksim Meydanı'na yeniden gelecek.

Taksim'in simgesi AKM geri geliyor! Yangın, restorasyon ve umutla bekleyen büfeci - Resim : 2
Atatürk Kültür Merkezi tabelası bugün yerleştirildi. Fotoğraf: Gökhan Kam

"DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ"

AKM karşısında büfe işleten Abidin Ergün, kapatıldıktan sonra ekonomik olarak çok zorlandıklarını söyledi. Ergün, "Taksim'de iki şey var. Biri AKM, diğeri İstiklal Caddesi. AKM açıldıktan sonra buradaki insan kalabalığını arttırır. Bizim işler de en az yüzde 30, yüzde 40 artar" diyor.

Seyyar sandviççi Ali Kalk da AKM'nin önünde 20 yıldır sandviç sattığını kaydederken, AKM'ye gelen oyuncuların hepsini tanıdığını söylüyor.

Neredeyse hepsinin müşterisi olduğunu ifade eden Kalk, "Ferdi Tayfur, Kadir İnanır gibi birçok ünlü geldi. AKM kapanınca burası harabe ve ölü bir bölge oldu. Meydan'dan İstiklal Caddesi'ne olan insan sirkülasyonu burada yok. AKM'nin açılışını dört gözle bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Taksim'in simgesi AKM geri geliyor! Yangın, restorasyon ve umutla bekleyen büfeci - Resim : 3
Atatürk Kültür Merkezi açılış için gün sayıyor. Fotoğraf: Gökhan Kam

DOLMUŞÇULARIN TAŞINMA KORKUSU

Bölgedeki dolmuşlara kahyalık yapan bir vatandaş ise yıllardır AKM'nin yanında dolmuşçuluk yaptıklarını belirterek, AKM kapandıktan sonra işlerinin yüzde 90 düştüğünü söylüyor. Tiyatro oyunu ya da opera gösterisi olduğu günlerde 1 saatte hiç araba kalmadığını aktaran dolmuş kahyası, "Burada 4 hat çalışıyor. Açıldıktan sonra umarım bizi buradan kaldırmazlar. Eskiden olduğu gibi yine sanatseverlere ve diğer vatandaşlara hizmet vermeye devam etmek istiyoruz. Önemli olan bina değil içerisindeki etkinlikler. Eskisi gibi festivaller, tiyatro oyunları, opera ve bale gösterileri olacak ki buralar canlansın" dedi.

'HİÇ OYUNA GİTMEDİM AMA BİLİYORUM'

Taksim Medyanı'nda konuştuğumuz Denizhan Kara isimli vatandaş ise, AKM'nin sadece bir kültür merkezi olmadığını Taksim Meydanı'nın bir simgesi olduğunu belirterek, "AKM'de hiçbir oyuna gitmedim ama hakkında bilgim var. Bir an önce açılmasını bizde dört gözle bekliyoruz. Umarım etkinlikler bu mekana uygun olur." diye konuştu. "AKM'yi bildim bileli kapalı" diyen Mert Atik de, "Burada bir etkinliğe gitmeyi çok isterim. Haberlerde sürekli yıkımıyla ilgili tartışmaları biliyorum." diyor.   

Yani merkezin bitirme çalışmalarında sona gelinirken, 'Atatürk Kültür Merkezi' ismi bile takıldı.

ATATÜRK İSMİYLE AÇILMASI ÖNEMLİ 

Dilek Çiçek de AKM'de hiçbir etkinliğe gidemediğini belirterek, "Çünkü hiç açık olduğunu hatırlamıyorum. Atatürk adıyla tekrar açılmasına sevindim. İstanbul'daki salonlar yeterli değil. AKM'nin açılmasıyla birlikte İstanbul güzel bir kültür merkezine daha sahip olmuş olur" ifadelerini kullandı. Handan Sevik de AKM'yi etrafı kapalı bir yer olarak hatırladığını söylüyor. Sevik, "Tekrar bir kültür merkezi olarak açılması çok iyi oldu" dedi.

Kaynak: Web Özel