"Akbil için okuyorum" Müze, sinema, askerlik tecili...

Yaşam Haberleri
"Akbil için okuyorum" Müze, sinema, askerlik tecili...
Fotoğraf: Shutterstock

Ulaşım giderlerini daha uyguna getirebilmek için bulunan yeni yöntem öğrenci olmak. Vatandaşlar, yılda 2 kez harç ödeyerek öğrenci oluyor ve müzeden, sinemaya, ulaşımdan, askerlik ertelemesine kadar pek çok hakka sahip oluyor. Son zamlar ile bu fakültelerin öğrenci sayısında artış bekleniyor.

Vatandaşların, ekonomik giderlerini kontrol altına alabilmek için buldukları yeni yöntem öğrenci olmak. Şehir içi ulaşımda özellikle 20 milyon insanın yaşadığı İstanbul'da öğrenci olmanın ise müze karttan indirimli biletlere kadar pek çok avantajı var. Yılda 2 kez okuduğu bölüme göre, bin 400 TL harç yani 2 bin 800 TL ödeyen öğrenci, 12 ayda abonmana 2 bin 544 TL ödüyor. Eğer kişi öğrenci yerine tam bilet basmış olsaydı tek bir basım için 15 TL ödeyecekti. Bu da günde 2 kez basan kişinin sadece ayda 900 TL ulaşıma ayırması anlamına geliyor. İstanbul gibi metropol bir şehirde ise toplu taşıma kullananlar günde 4-5 kez bastıkları da hesaba katılınca bu rakam binlerce TL'ye ulaşabiliyor.

"Akbil için okuyorum" Müze, sinema, askerlik tecili... - Resim : 1
Öğrenci kartının müzeden, sinemaya pek çok alanda indirimleri mevcut.

AYDA 212 TL VEREREK 200 KEZ BASIM HAKKINA SAHİP OLUYORLAR

Açıköğretime yazılan çoğu kişi, ulaşım giderlerini bu şekilde düşürebiliyor. Öğrenci abonmanı yapan kişiler, 212 TL vererek ayda 200 kez çeşitli ulaşım araçlarına basabiliyor. Metro, otobüs ve tramvaylar 1, metrobüsler 3, Marmaray ise 4 hak basıyor. Metrobüs ve Marmaray'dan gittiğin istasyon kadar iade de alınabiliyor. 

MÜZE, SİNEMA, ASKERLİK TECİLİ...

Anadolu Üniversitesi’nin Açıköğretim Fakültesi'ne bağlı bölümlerinde resmi sitesine göre aktif 1 milyon 181 bin 146 öğrenci varken, 2 milyon 400 bin 449 öğrenci de aktif-pasif şeklinde eğitim alıyor. Öğrenci kimliği sinema, müze ve bazı tesislerde de indirim sağlıyor. Aynı zamanda askerlik tecili için de sıklıkla kullanılan bir yöntem.

"Akbil için okuyorum" Müze, sinema, askerlik tecili... - Resim : 3
İş hayatına atılsalar da öğrenci kart kullananlar yaşadıklarını anlattı.

"ZAMLAR BENİ ZORLUYOR"

Bankacılık yapan Müge C.,(27)  sekiz yıldır toplu taşıma kullandığını ve zamların kendisini zorladığını söylüyor. İş yerine gidip gelirken servis kullanarak ulaşım giderlerini düşürmeye çalıştığını anlatan Müge C., "Hafta sonları dışarı çıktığımda 2-3 kez basıyorum, öğrenci olmasaydım 60 TL civarı bir ödeme yapacaktım, aylık daha yüksek ama öğrenci abonmanlığı masraflarımı düşürüyor" diyerek, şöyle devam ediyor:

"Öğrenci kartımla müzelere daha uyguna giriyorum ancak sinemalarda artık tam bilet ile aralarında 5-10 TL bir fark var."

"GÜNDE 6 KEZ BASIYORUM"

Sivil havacılık okuyan Batuhan T. (31) beş yıldan beri bölümü bitirmediğini ve şimdilerde de askerlik tecili nedeniyle yeniden uzattığını söylüyor. Normalde günde 6 kez basan Batuhan T. öğrenci kartı sayesinde ulaşım giderlerini biraz düşürebildiğini anlatıyor.

Psikoloji bölümü mezunu Hande Ç. ise 26 yaşında ve açıköğretimden turizm bölümü okuyor. Günde 6 kez akbil bastığını anlatan Hande Ç. "Eğer öğrenci abonmanım olmasaydı günde 80 TL'ye varan bir ödeme yapacaktım. Şimdi ise 140 TL olan abonman 212 TL'ye çıkartıldı yine de benim için uygun" diye konuşuyor.

28 yaşında olan ve açıktan reklamcılık okuyan Emre S. de öğrenci abonmanı ile bir ayda 70-80 adet bastığını ancak bu kart olmasa ulaşım masraflarının 600 TL'yi bulabileceğini kaydediyor.

İBB USULSÜZ KART KULLANANLARIN PEŞİNDE

İBB, tarafından yapılan açıklama şöyle:

Öğrenci İstanbulkart sahiplerinin dikkatine, indirimli İstanbulkart kullanımlarında ortaya çıkan usulsüzlükler  altyapısal ve teknolojik yeterlilikler sağlanarak kontrol altına alınmaktadır. İstanbulluların bütçesini korumak amacıyla 24 Temmuz’dan itibaren öğrenci statüsü biten indirimli İstanbulkartlar sene içinde tam tarifeye dönüştürülecektir. • Kontrollerin sıklığı artırılarak kullanıcının öğrenci statüsündeki değişikliği YÖK, MEB ve diğer kurumlardan alınacak verilere göre güncellenecektir. • Uygulamaya hem fiziksel hem dijital İstanbulkartlar dahil olacaktır. • Kartlar kullanıma kapatılmayacak, yalnızca ulaşım geçiş tarifesi indirimli tarifeden tam tarifeye dönüştürülecektir. • Halihazırda İstanbulkart’ında abonman yüklü olan kullanıcılar abonman hakkı ya da süresi bitene dek indirimli kullanabilecektir. • Aynı yıl içerisinde öğrenci statüsünün tekrar kazanılması durumunda tarife ücretsiz olarak yeniden indirimli olarak kullanıma açılacaktır. • Liseden yeni mezun olan öğrenciler bu uygulamanın kapsamı dışında tutulacaktır.

 

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

akbil İETT