AK Parti Tokat Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Jülide Ateş'in sunduğu 40 programında

AK Parti Jülide Ateş
AK Parti Tokat Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Jülide Ateş'in sunduğu 40 programında

AK Parti Tokat Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Jülide Ateş'in sunduğu 40 programına konuk oldu. Zengin, o soruya "Oğlum başka dinlerden biriyle de evlenebilir" yanıtını verdi. Özlem Zengin, HDP'ye de sert sözlerle yüklendi.

Haber Global ekranlarında yayınlanan Jülide Ateş'in sunduğu 40 programının bu haftaki konuğu AK Parti Tokat Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özlem Zengin oldu. 

Şartlar bugünkü gibi olsa tepki için başınızı örter miydiniz?

Ben tepki için başörtü örttüğümü düşünmüyorum. Annem başörtü örttüğümde o kadar çok ağladı ki. Anneme "Ben aynı Özlemim" dedim. Benim içsel bir yolcuğum böyleydi.

İki farklı insan mı yoksa tek bir insan mı Özlem Zengin?

Üniversiteye devam edip arkadaşlarımla görüşürken ben aynı bendim. Bu bir türlü tamamlanma. Ben şanslıydım yarım kalan hayalleri aştım. Ben her şeyi olabilecek biriydim hakim olabilirdim. Ama bu konu beni etkiledi. Buruk ve mahsundur bu başörtü meselesi. İnsani boyutu göz ardı ediliyor.

 

Ailesi kapalı olan bir genç kız sizin gibi rahatlıkla başını açabilir mi?

Babam bana kapanmak istediğimde "Sana hayır yapma demicem. Ama yanlış yapıyorsun" dedi. Ailenin özgürlükçü olmasıyla alakalı bir durum bu. Başını açan çok arkadaşlarım oldu. Başını örten ile açan arasında fark yok. Özünde siz aynı kalabiliyor musunuz? Asıl mesele bu. Aile tepkisi ailenin modeliyle ilgili

Çocukluğunuza babanızla nasıl bir ilişkiniz vardı?

Çocukluğumdan itibaren adım dahil olmak üzere kendimi özel hissettim. Babamla inşaat gezerdik. Yapılacak ne varsa birlikte yapar hatta birlikte kahveye bile giderdik. Babamın karakterinde ben de çok vardır. Sofra hazırladığımda bile beğenmezdi oysa sadece ikimizdik sofrada. Ben de iddialı bir çocuktum. Babam da çatışmalarıma hep müsaade etti. 

Kadınlara erken evlenmelerini tavsiye eder misiniz?

Ben okula erken gittim. Üniversiteyi bitirip anne oldum. Gençlere tavsiyem de üniversite bitirip anne olmaları. Başörtü baskıları yüzünden ben işe girip çalışamadım. Anne baba tecrübeleri bu soruda çok önemli. Gençler muhakkak onların rızasını almalı.

Oğlunuz "karşı mahalleden" bir kadınla evlenmesini onaylar mısınız?

"OĞLUM BAŞKA DİNLERDEN BİLE BİRİYLE EVLENEBİLİR"

Benim karşı mahallem olamaz. Görünüşle değil fikirle olabilir. Benim onlara duam aşık olarak evlenmeleri. Sokağa çıktığımdada farklı mahalle görmüyorum. Başka dinlerden bile birisiyle evlenebilirler.

AK Parti içinde kadın hakları konusunda bir bütünlük var mı?

Zaman zaman farklılıklar olabiliyor. AK Parti her hareketiyle kadın hareketi. Bir kadının nerede gülüp nerede oturup kalkmasına kendi karar verir. 

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'den çekilmeli mi?

Bir kere İstanbul Sözleşmesi'nde LGBTİ ile ilgili bir şey yok. İstanbul Sözleşmesi'nin tartışmalarını anlamıyorum. Bir gurup insan bunun lehte bir gurup da aleyhte olduğunu söyleyebilir. Bu sözleşmeyle birlikte gelen hassasiyet oluştuğunu görüyorum ve AK Parti ve KADEM'e saldırı gerçekleşiyor. Bunun bilerek yapıldığını düşünüyorum. Sadece sözleşmeye yönelik yapılan bir tartışma değil. 

Gelecek 8 Mart'ta Taksim'de kadınların yürüyüşüne katılır mısınız?

Buradaki mesele orada eylem yapılması değil. Onlara eylem yerlerine ilişkin yerler gösteriliyor. Orada yürüyüş iznin olmadığı halde oradaki yürüyüş yapılıyor. Her ne sebep olursa olsun kadına şiddeti desteklemiyorum. Her 8 Mart'ta hukuka uygun bir yerde eyleme katılırm

Özlem Zengin feminizme neden karşı?

Keşke kelimeler sözlükte olduğu gibi olsa. Türkiye'de feminizm çok erozyona uğramış kelime. Kadın ile erkek arasındaki rekabeti sevmiyorum. Kadınlarda bir değişim var ve burada AK Parti'nin büyük etkisi var. Kadınlara tavsiyem kendi kararlarını kendi verebileceği bir sistem anneliğe aile olmaya önem veren bir sitemde olmaları.

AK Parti Tokat Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Jülide Ateş'in sunduğu 40 programında - Resim : 1

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kadına bakışını nasıl buluyorsunuz?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bahsedilen şekilde açıklamaları olduğunu düşünmüyorum. Fetva hatları var oradan verilmiş cevap verilmiş olabilir. Diyanet'te o kadar farklı yorumlar var ki.  9 yaş mevzusu kesinlikle kabul etmiyorum hukuken zaten mümkün değil. Onun dışında kadına şiddet tartışmasına ilişki sözleri de tehlikeli buluyorum

Erkekler kadınları neden sınırlamak istiyor?

"DİN SADECE KADINLARA MI GELDİ?"

Galiba yönetmesi daha kolay olsun diye. "Hamileler sokağa çıkmasın" sözlerine tepkimi doğru bulmayarak gösterdim. Kadınlar üzerinden dini hayatın dizayn etmelerini doğru bulmuyorum. Din sadece kadınlara mı geldi? Magazinleştirilmesinden rahatsızım itirazlarımı söylüyorum. 

Türkiye'de evlilikler neden yürümüyor?

"TÜRKİYE'DE BOŞANMA KOLAYLAŞTIRILMALI"

Bu soruyu reddediyorum. Çünkü böyle değil. Milyonlarca insan evli. Türkiye tam tersine evlilik cenneti bir ülke. Boşanmayı kabus gibi algılanmasınından rahatsızım. Türk hukuk sisteminde boşanmanın zor olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de boşanmanın kolaylaştırılmasından yanayım ve bu şekilde şiddetin önüne geçmiş oluruz

Türkiye'de davaları ancak dava bittiğinde anlıyoruz kim haklı kim haksız. İnsanlar özü itibariyle "Biz anlaşamıyoruz. Bizi ayırın" diye gidiyorlar mahkemeye. Mahkeme ne diyor anlaşmalı boşan. Zaten bu insanlar anlaşıyor olsa boşanmaz. 10 yıla varan boşanma davaları var. 

Nafaka konusunda çözüm öneriniz nedir?

Gerekiyorsa "süresiz" nafaka verilebilirsin deniliyor. Ama buradaki süresiz suistimal ediliyor. Bunun çözümü hakimlerimizin topu meclise atmadan kendileri halletmeleri. Onlar istiyor ki başı belli olsun sonu belli olsun. Nafakaların ortalaması aylık 300 lira. Çok az erkek bu nafakayı ödüyor. Yargının bu konuyu kendi çözmesinden yanayım.

Artan kadın cinayetleri sayısı neden durdurulamıyor?

HDP gurubunun çok sert üslubu var. Nezaket ve insan olma sınırlarını zorlayan cümleler kuruyorlar. Saldırgan tutuma karşın ben de "AK Parti'den önce kadın haklarını savunan alan yoktu" ifadesini kullandım. Sayının artması bu sayıların görünür hale gelmesi. "Sayılar" demekten de üzülerek ifade etmek istiyorum.   

HDP Kadın hakları konusunda samimiyetsiz mi?

Samimiyetsiz buluyorum. Biz Meclis'te "Siz tacizleri savunan insansınız" bunlar ağır laflar. HDP bunları söyledi söyledi ve sonra millet gördü ki orada oturan vekillerin birinin kadına şiddet uygulaması diğerinin bir kadına tecavüz meselesi var. Bu yüzden samimiyetsizler.

Kadın cinayetlerinde "İyi hal" indirimi neden kaldırılmıyor?

İyi hal indirimi töre cinayetlerinde falan uygulanmıyor. Uluslararası hukukta ne suç işlenirse işlensin bir gün, gün ışığı görme kavramı var. Kimse sonsuza kadar içeride kalamaz. 

Türkiye'nin uygarlık seviyesine kaç puan verirsiniz?

Bu karne kişi zaman ve yere göre değişiyor. Dünyanın karnesi genel olarak vasat

Kadınlar kendi arasında ötekileştirme yapıyor mu?

Erkeklerden çok fazla değil. "Kadın kadının kurdurur" genellemelerine katılmıyorum. Kadınlar problemlerine net çözüm aramıyorlar. Direkt problem çözme yetisi yok.  Dolaylı yolu seçtikleri için burada sorunlar çıkıyor.

Soma ve Ermenekli maden işçilerin tazminatı neden ödenmiyor?

Özgür Özel ile en iyi çalıştığımız konu Soma meselesi oldu. Orada hiçbir problem kalmadı aslında. Bütün süreçlerimizi devlet olarak tamamladık. 4 arkadaşımız geldi ve onları dinledim. Onların alacakları taraf devlet değil. Hepsinin alacağı özel şahıslardan davalarını kazanmışlar. Devletin borcu değil ancak destek olabiliriz

Tazminat Hakkını arayan maden işçileri neden jandarma veya polis ablukasında?

En ufak tartaklanmalarına ilişkin bir şey görseydim ben buna asla müsaade etmezdim. Jandarma ve polis elbette işini yapacak. Soma'da tetiklenmeye çalışılan bir şeyler var. Hassas ve toplumsal bir yara Soma. 

Soma'da 301 madenciyi ölüme götüren kazanın failleri cezasız mı kaldı?

Neden bahsedilen kişi serbest kalır? Cezası Yargıtay tarafından kesinleşmemiş ise serbest kalır. Bu dava çokan bitmesi gerekiyor. Buradaki yargılamaya devam edilecek. Hakimlerimize de Yargıtay'a da çok büyük işler düşüyor.

İstanbul size neler öğretti?

Bu kadar büyük şehirde tek başıma yaşamaya rağmen kendim gibi var olmaya devam etmeyi öğretti. En çok İstanbul'da kendimi hissediyorum.Tokat'ta bütün kodlarımı kaldırıyorum. 

AK Parti İstanbul seçimlerinde neden kaybetti?

Bir tarafıyla kazandık bir tarafıyla kaybettik.İstanbul'u alamamış olmak benim için hüzünlüdür. Seçmen neden bize mecliste oy verdi başkan seçimlerinde neden başkalarına verdi. Bunu inceliyoruz, derslerimize çalışıyorz. Ama muhalefetin de tarzı değişti.

İBB Başkanı olmak istermisiniz?

Zor bir iş.Hiç düşünmedim. İstanbul gibi bir şehrinde başkanı olmak fevkalede bir duygudur. İnşallah bir kadın arkadaşımızı aday gösteririz. 

Özlem Zengin seçmene tepeden mi bakıyor?

İnsanlara tepeden bakmak hayatımda hiç yapmadığım bir şey. "Hava civa" sözleri meclis raconudur. Yerel seçimlerde kazandılar diye Meclis'te kazanmadılar. Bu kadar kibir asıl muhalefetten görüyorum. 

Meclis'in erkek dili nasıl değişir?

Her şey normalken dilde bir sorun yok. Ne zaman bir problem var dilde sorun oluyor. "Bu kadına haddini bildirin" lafı çok yaralayıcı. Özkoç özür diledi ancak benim ordaki kırılmam sahiciydi. En son ki nöbetimizde birlikteydik. Ölüm hadisesi olunca karşılıklı bir şekilde duygulanarak hadiseyi kapattık. Şu anda anlatırken de duygulanıyorum. Problemimiz kalmadı. Karşılıklı olarak birbirimizi affettik.

Sosyal medya platformları yasaklanacak mı?

"BU YASAK DEĞİL, HUKUKU ORAYA VAR ETMEK"

Sosyal medya bir şey yazdığımız eğlendiğimiz bir yer değil artık. Yeni hayat bu. Ve bu alanında hukuka ihtiyacı var. Beraberinde koruyucu hukuk mekanızması bulmak. Adını sanını bilmediğimiz insanlar hayatımızı etkiliyor. Benim önerim yeni yargılama hukuku olması. Süreç yeni başladı. Çalışmalar sürüyor. Bu yasaklamak değil. Hukuku oraya var etmek.

Çoklu Baro Sistemi'ne karşı mı?

Cahit Özkan bey ile birlikte çok çalıştık.  Barolardan çok canım yandı. Türkiye için önemli bir kazanım olacak. Tek tip insanlar burada olmayacak.

Özlem Zengin, Emekli General Ahmet Yavuz'a haksızlık etti mi?

Bana dolaylı olarak hakaret etti, ve ben de cevap verdim. Kimse mesleki konforuna sığınmasın. 

Bazı siyasetçiler Gülen Cemaati'yle neden yakınlaştı?

Birincisi bu cemaat kadınları sevmez. Kadınları dekor olarak ve ikinci hale sokar. "Benim fikrim var" diyenleri sevmezler. Benim aklım ruhum hiç bir şekilde bir araya gelmedi bunlarla. 60'lardan beri bürokratik devleti istediler. Siyaseti sevmez. Onların önceliği siyaset dışı insanlardı. Siyasete sızma girişimi de bu şekile zaman zaman oldu.

Laikliğe bakış açınız nedir?

Hem hukuk hem ilahiyatla ilgili olarak aslında yüksek yargı ve yargı kararlarında kamusal anlamdaki dini konularda devlet tarafı. Birey söz konusunu olduğunda laikliği devre dışı bırakmıi. Laiklik kavramını herkesin hayatını istediği gibi yaşama biçimi olarak görüyorum. Doğru kullanıldığında faydalı olacağı kanaatindeyim.

Cumartesi anneleri için ne hissediyorsunuz?

Ben merhametleri sınıflandırmak istemiyorum. Cumartesi ve Diyarbakır annelerinin ızdırapları ayndırı. Aşağısı yukarısı arısı yok.

En son bulaşık yıkarken aklınıza gelen fikir hangisiydi?
Tek yalnız kaldığım hayat bu işleri yaparken oluyor. Yeni meselelere dair düşünüyorum. Ordan bugüne kadar baya fikirler çıktı

Özlem Zengin siyasette neyi hedefliyor?

AK Parti kurulmadan önce Tokat'tan bağımsız aday olmayı düşünmüş ve gerçekleştirmeyi hedeflemiştim. AK Parti kurulunca bu gerçekleşti. Zaman içinde her mücadeleyi yaparken başörtüsü motivasyonum oldu. Hakim olabilseydim. Siyasete girmez buraya gelmezdim.

Kaynak: Haber Global TV

Ak Parti Özlem Zengin Jülide Ateş