Ağrı Dağı eteklerinden getirdiği deve kuşu yumurtasını karlar üzerinde yedi
Bursa'da doğada yemek yapan 53 yaşındaki Süleyman Ateştepe, yaklaşık 1500 kilometre uzaklıktaki Ağrı Dağı eteklerinden getirttiği deve kuşu yumurtasını Uludağ'da karlar üzerinde yaktığı ateşte tavada pişirdi.
Yıllardır tadını merak ettiği ancak bugüne kadar hiç yiyemediği deve kuşu yumurtasını Uludağ'da doğada pişirmeye karar veren Ateştepe, yaklaşık 1500 kilometre uzaklıktaki Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde deve kuşu çiftliği kuran İbrahim Akkurt'a ulaşarak, bir deve kuşu yumurtası göndermesini istedi.
Yüzlerce kilometreyi aşarak Bursa'ya ulaşan yumurta için sabah erken saatlerinde Uludağ'a çıkan Ateştepe, karlı zemin üzerinde ateşini yaktı ve odun közünde özenle yumurtayı pişirdi. Ateştepe, Karadenizli olduğu için doğaya hayran olduğunu belirterek, yemeği de bu yüzden doğada yapmaya karar verdiğini söyledi.
"20-24 TAVUK YUMURTASINA EŞ DEĞER"
Ercoşkun, tavuk yumurtasının 373 miligram kolesterol içerirken, deve kuşu yumurtasında bu oranın 200-220 miligram civarında olduğuna dikkati çekerek, "Bu durum deve kuşu yumurtasını daha düşük kolesterol içeren bir alternatif haline getiriyor. Ayrıca deve kuşu yumurtasında daha fazla tekli doymamış yağ bulunur, bu da onu kalp dostu bir seçenek yapabilir." diye konuştu.
Deve kuşu yumurtasında B12 vitamini ve fosfor miktarının daha yüksek olduğunu belirten Ercoşkun, "Deve kuşu yumurtası özellikle daha az kolesterol içermesi ve daha fazla fosfor gibi mineraller bulundurması dolayısıyla önemli bir besin kaynağı. Daha fazla tekli doymamış yağ asiti içermesi onu sağlıklı bir alternatif olarak öne çıkarıyor. Yaklaşık 20-24 tavuk yumurtasına eşdeğer büyüklükte olması bu ürünün tüketimini zorlaştırıyor. Pastörize deve kuşu yumurtası üretilirse küçük ambalajlarda tüketiciler daha rahat ulaşılabilir ve tüketilebilir." ifadelerine yer verdi.