Adana'da sahte içkiden bir ayda 2 kişi öldü

Adana metili alkol
Adana'da sahte içkiden bir ayda 2 kişi öldü

Adana'da metil alkolle yapılmış sahte içkiden son 1 ayda zehirlenen 9 kişiden 2'si hayatını kaybetti. Yetkililer 2 kişinin ise görme kaybı yaşadığını belirtti. Uzmanlar metil alkolün çok azının bile hayati tehlikeye neden olabileceği uyarısında bulundu

Adana'da metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle son bir ayda Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Balcalı Hastanesine başvuran 9 kişiden 2'sinin öldüğü, 7'sinin, tedavinin ardından taburcu edildiği bildirildi.

ÇÜ Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, beraberinde Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rana Dişel ile hastane önünde metil alkol zehirlenmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sebe, hastanelerine son 1 ayda metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle 9 başvuru yapıldığını belirterek "Geliş şikayetleri görme bozukluğu, bilinç bozukluğu, kusma, göğüs ağrısı ve nefes darlığıydı." dedi.

Metil alkol zehirlenmelerinin hastalarda büyük sıkıntılara yol açtığını anlatan Sebe, şöyle devam etti:

"Metil alkol zehirlenmeleri körlüğe, ölümlere yol açıyor. Komaya neden olabiliyor ve bu nedenle hastalarımızı kaybedebiliyoruz. Metil alkolünün çok az bir miktarı dahi ölüme neden olabilir. Hastanemize gelen ilk 6 hastamızdan 2'sinde görme kaybı oluştu. Son 3 kişide ise 2 kişi, yapılan tüm müdahalelere rağmen kaybedildi. Birinin de bir gözünde tam hasar, diğer gözünde kısmi görme kaybı oluştu. Metil alkol zehirlenmelerinde erken teşhis çok önemli. Görme kaybı olduktan sonra bunun geri döndürülmesi çok zor ve imkansız hale gelebiliyor. Erken dönemde hastayı yakalayabilirsek onları yaşatma, tedavi etme, görme bozukluğunun önüne geçme, hayatlarını kurtarma şansımız olabiliyor."

Doç. Dr. Rana Dişel de vatandaşların bandrolsüz ürünlerden uzak durması gerektiğini vurgulayarak, "Etil alkol olduğunu zannettikleri ürünleri kullanmak isterken metil alkol kullanıyor insanlar. Bunları internetten temin ettiğini söyleyen hastalarımız da vardı. İnternet alışverişinde dikkatli olmalılar." ifadelerini kullandı.

POLİS 81 İLDE SAHTE İÇKİ BASKINLARI YAPTI
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda kaçak ve sahte alkol denetimi gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin talimatıyla gece vakti gerçekleştirilen operasyonda içki satışları ile işletmelerin gıda güvenliği açısından uygunluğu denetlendi. 

Polis ve zabıta ekiplerinin de katıldığı operasyonda, 81 il merkezindeki eğlence mekanlarına baskınlar düzenlenerek incelemeler yapıldı. 

BAKAN RUSYA'DAN TALİMATI VERDİ

Küresel Balıkçılık ve Deniz Mahsulleri Fuarı dolayısıyla Rusya'da bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ankara'da düzenlenen operasyon öncesi İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Korkmaz'ı telefonla arayarak bilgi aldı.

Toplum sağlığının son derece önemli olduğunu belirten Pakdemirli, sahte içki satışı ve tüketimi ile gıdaların hijyenik şartlardaki denetiminin önemli olduğunu belirtti. 

Bakan Pakdemirli operasyona katılan bakanlık birimleri ile kolluk güçlerine başarılar diledi.

Başkentte İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Korkmaz tarafından yönetilen operasyona, Altındağ Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra zabıta ekipleri de katıldı. 

Operasyon öncesi ekipleri bilgilendiren Korkmaz, Bakan Pakdemirli'nin talimatıyla halkın sağlığıyla oynayan işletmelere asla müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi.

Ankara'da 2018 yılında 2 binin üzerinde alkollü içki satışı yapılan mekanın denetlendiği belirten Korkmaz, uygunsuzluğu tespit edilen 116 işletme hakkında yasal işlem gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

BAZI MEKANLARIN KAPILARI KIRILDI

Altındağ Emniyet Müdürlüğüne bağlı kaçakçılık ve asayiş birimlerinin de destek verdiği operasyonda, 150 polis görev aldı.

Ekipler, kent genelinde 61 işletmeyi denetlerken, 24 içki şişesinden numune aldı. Bu kapsamda, 5 işletmede 12 şişe şüpheli içkiye el konuldu.

İki işletmeye idari yaptırım uygulayan ekipler, kayıt belgesi olmayan ve TAPDK belgesi ibraz edemeyen iki işletmeye de evraklarını tamamlaması için süre verdi.

Operasyonda polis ekipleri bazı mekanların kapılarını kırarak içeri girmek zorunda kalırken, çok sayıda kişinin kimlikleri kontrol edildi.

Yapılan uygulamada, 330 kişinin kimlik bilgileri sorgulanırken, çeşitli suçlardan arandığı belirlenen 7 kişi hakkında yasal işlem yapıldı.

Bu arada polis ekipleri ruhsatsız çalıştırıldığı belirlenen 10 iş yerini de mühürledi.

İSTANBUL'DA 39 İLÇEDE

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de 39 ilçede eş zamanlı kaçak ve sahte alkol denetimi başlattı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca'nın yönettiği operasyonda, kentteki eğlence merkezlerine baskınlar düzenlendi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin de destek verdiği denetimlerde, sahte ve kaçak içki kontrolleri yapıldı. Bandrolleri tek tek kontrol edilen işletmelerdeki içki şişelerinden şüpheli bulunanlardan numuneler alındı.

İş yerlerinin ruhsatlarının ve faturaların da incelendiği denetimler, sabah saatlerine kadar sürdü.

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri 81 ilde gerçekleştirilen operasyona ilişkin sonuçların değerlendirildiğini ve alınan numunelerin incelendiğini bildirdi.

Adana sahte içki zehirlenme