Adalet Bakanı'ndan ABD'nin 'Sasunyan' kararına tepki

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD Adalet Bakan Vekili Wilkinson'a gönderdiği mektupla, şehit Başkonsolos Kemal Arıkan'ın katili Hampig Sasunyan'ın tahliye kararına tepki gösterdi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye'nin eski Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ın katillerinden Hampig Sasunyan'ın ABD mahkemesince şartlı tahliyesine karar verilmesinden dolayı ABD Adalet Bakan Vekili Wilkinson’a mektup gönderdi.

Bakan Gül'ün mektubunda "Terörizm eylemlerini, amaçlarını gerçekleştirmenin aracı olarak gören kişilere oldukça yanlış mesaj verecektir" dedi. 

Kararın ciddi anlamda hatalı olduğunu değerlendirdiklerini belirten Gül, "Sasunyan ve onu yönlendiren ideoloji, toplum karşısında varlığını sürdürmekte ve yakın bir tehdit olmaya devam etmektedir" ifadelerini kullandı. 

KEMAL ARIKAN 1982'DE ŞEHİT EDİLDİ

Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan, Ermeni teröristler Hampig Sasunyan ve Krikor Saliba tarafından 1982 yılında şehit edilmişti. Yakalanan Sasunyan, afsız ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Ermeni terörist, yıllardır birçok kez tahliye talebinde bulundu. Ancak önceki ve mevcut Kaliforniya valileri bu talebi reddetti.

Son olarak Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, Sasunyan'ın talebini bir kez daha geri çevirdi. Los Angeles Bölge Yüksek Mahkemesi ise valinin kararını "keyfi" olarak niteleyerek bozdu. Vali Newsom da kararı temyiz etmeyeceğini açıkladı. Böylece teröriste tahliye yolu açılmış oldu.  

son dakika son dakika haber Adalet Bakanı Kemal Arıkan