Adalar'da elektrikli araç bilmecesi... Şimdi de pişmanlar

Yaşam Haberleri
Adalar'da elektrikli araç bilmecesi... Şimdi de pişmanlar
Fotoğraflar: Sibel Gülersöyler

Adalar'ın simgelerinden faytonlar son 3 yıldır yerini elektrikli araçlara bıraktı. Ada halkı şimdi de bu araçların sayısının çok artmasından ve kazalara sebebiyet vermesinden şikayetçi. Adalar'ın her sokağında aniden önünüze fırlayan araçlar görmek mümkün.

Yaklaşık 3 yıl önce  Adalar' da faytona sürülen atlar tartışma konusu olmuş ve atların faytona sürülmesine son verilerek elektrikli faytonların Adalar'da kullanılacağı açıklanmıştı. Şimdilerde ise Adalar halkı elektrikli araçlardan şikayetçi. Her köşe başında aniden fırlayan, yeri geldiğinde bisikletler ile yarışan, kargo, market taşımacılığına kadar her yerde olan araçlardan ada halkı bıkmış durumda.

Adalar'da elektrikli araç bilmecesi... Şimdi de pişmanlar - Resim : 1
Adalar'ın her sokağında aniden karşınıza elektrikli araçlar çıkabiliyor.

65 YAŞ ÜSTÜNE ÜCRETSİZ DEĞİL

Aynı zamanda toplu taşıma olarak da kullanılan araçlar abonman 7 basarken tam ise 33 TL basıyor. Adada yuvarlak ring şeklinde hizmet veriyorlar, 5 dakikada bir hareket etseler de uzun kuyruklara rastlamak mümkün. İlginç olan ise genelde orta yaşın üzerinde yaşayan kişilerin çok olmasına rağmen onlara ücretsiz olmayışı.

ADA SAKİNİ: FAYTONLAR GERİ GELSİN

Büyükada sakinlerinden Hovsep Özacar, Adalar'ın kapasitesinin çok üzerinde olduğunu ve günübirlik sirkülasyonun oldukça fazla olduğunu söylüyor. Adanın kültürel ve doğal güzelliklerinin yok olmaya başladığını ve çevre kirliliği, ulaşım sıkıntısı ve gürültü sorunu yaşadıklarını anlatan Özacar, "Çocukluğumuzdan beri Adalar'ın kültürel sembolü olan faytonlar kaldırıldı yerine akülü araçlar getirildi. Eski faytoncular, atlara iyi bakıyordu, yormuyordu. Şimdi her yerde bu araçlar türedi. Hız limitini aşıyorlar" diyor ve ekliyor:

"Bu araçlara sahip olmak için kurallar getirilse de çocuklar bile kullanıyor.  Atlar nostalji değildi bir kültürdü ve geri getirilmelerini istiyorum. Akülü araçları da sadece mevzuatına uygun kişiler limitlerini aşmadan kullanmalı."

Adalar hariç Türkiye'nin her yerinde 65 yaş üstüne toplu taşıma ücretsiz ve bu giderler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Ada kartı olanlar ise diğer adalara ücretsiz seyaha edebiliyor. Adada genelde turistlerin tercih ettiği turlar ise 300-400 TL'den başlıyor. 

Adalar'da elektrikli araç bilmecesi... Şimdi de pişmanlar - Resim : 3
Adalar'da toplu taşıma kullanmak isteyenler, özellikle hafta sonları uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalıyor. Fotoğraf: DHA

KAZALARA SEBEBİYET VERİYOR

03.06.2021 tarih ve 2021/4-4 sayılı UKOME, hız sınırının aşılarak kazalara sebebiyet verilmesi ve araçların yayaların geçiş güzergahlarına park edilmesi gibi gerekçelerle Adalar'da akülü araçların kaldırılması kararı alınmıştı. Ancak zamanla alınan izinlerle elektrikli araçlar yeniden yaygınlaştı. Bölge halkı ve esnaf, yaz aylarında büyük rağbet gösterilen elektrikli araçlardan şikayetçi. Adalılar, bu araçların golf aracına benzediğini ve güvenli olmadığını belirtiyor.

Adalar'da elektrikli araç bilmecesi... Şimdi de pişmanlar - Resim : 4
Bisiklet girilmeyen alanda bisikletle gezen vatandaşlar

BİSİKLETLE GİRİLMEZ TABELALARINA ALDIRIŞ EDEN YOK

Adalar'da diğer dikkat çeken detay ise bisikletlerin dahi girmeyeceği tamamen yayalaştırılmış alanlarda vatandaşların bisiklet kullanması. Bisiklet kiralamanın otuz dakikası ise 50 TL'den başlıyor. Türkçe ve İngilizce bisikletle girilmez uyarılarına ise kimse aldırış etmiyor. 

BİREYSEL ELEKTRİKLİ ARAÇ KULLANMAK İÇİN

Adalar'da, bireysel elektrikli araç kullanmak isteyen kişiler için ise bazı şartlar aranıyor. Bunlar, Adalar'da ikamet ediyor olmak, 66 yaşından gün almak, uygun sürücü belgesine sahip olmak. Adalar'da neredeyse her evin önünde bir elektrikli araç var, resmi araçlar dışında da araç bulunmuyor.

Adalar'da elektrikli araç bilmecesi... Şimdi de pişmanlar - Resim : 6
Ağaçlara asılan mendil ve peçeteler hem ada sakinlerinin hem de turistlerin tepkisini çekiyor.

DİLEK AĞAÇLARINDA ISLAK MENDİLLER ASILI

Büyükada'da bulunan Aya Yorgi Kilisesi dileklerin gerçekleştiği yer olarak biliniyor. Buraya çıkabilmek içinse uzun bir yürüyüş ve tırmanma şart. Yolda dikkatimizi çeken ise 4-5 adet ağaca bu şekilde ıslak mendil ve peçete asılması oldu. Ağaçlara asılan mendil ve peçeteler hem ada sakinlerinin hem de turistlerin tepkisini çekiyor.

Adalar'da elektrikli araç bilmecesi... Şimdi de pişmanlar - Resim : 7
Adalar'dan İstanbul'a bakış...

Ada halkı, özellikle hafta sonları marketlerde ekmek ve su bulmakta dahi zorluk çektiklerini söylüyor.

Adalar'da elektrikli araç bilmecesi... Şimdi de pişmanlar - Resim : 8
Bu fotoğraf Büyükada'da ve hafta içi çekildi

YÜKSEK OTEL FİYATLARI NEDENİYLE...

Vatandaşlar özellikle otel fiyatlarının yükselmesiyle tatile gitmek zorlaştığından Adalar'da denize girmek için geliyor. Adalar'da plajların çoğu ise ücretli. Hafta sonları genelde turistlerin ziyaret ettiği ada, hafta içleri de Türk tatilcileriyle öne çıkıyor. 

 sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri